Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хакери РФ атакували сайт Польського університету військових досліджень

Злам сайту Польського університету військових досліджень, а також слідуюча за зламом кампанія з дезінформації, є прикладом системних російських кібератак проти армії Польщі. Про це пише в своїй статті на Forsa.pl оглядач Мачей Мілош.

«Хакери РФ атакували сайт Польського університету військових досліджень і спробували запустити кампанію з дезінформації щодо польської армії. І це лише крайній випадок атак російських хакерів проти армії Польщі», - пише автор.

«Ідеологія фашизму, яка знищила 6 мільйонів поляків відроджується під опікою польської держави. З важким серцем я повинен визнати, що подібні процеси виходять і від Міністерства оборони», - наводить автор статті цитату з повідомлення розміщеного на сайті Університету військових досліджень, нібито написаного його ректором генералом Рішардом Парафіановічем.

«У повідомленні також критикувався союз Польщі з Сполученими Штатами і фігурували попередження про те, що польські політики, нібито ведуть країну до катастрофи. Безумовно, лист є підробкою і був опублікований хакерами, які зламали сайт університету. Атака, в свою чергу, була оперативно виявлена, а фейкова сторінка видалена з сайту. Міністерство оборони Польщі відреагувало, спростувавши брехливу інформацію і попередило, що подібні атаки можуть посилитися, особливо ті, що направлені проти польської армії. Міністерство звернулося до громадян з проханням бути обережними, не поширювати неправдиві новини і використовувати надійні джерела інформації», - повідомляє оглядач.

«Атака на сайт університету далеко не перша. Три роки тому в Інтернеті було опубліковано фейкове інтерв'ю з польським командувачем, генералом Славоміром Войцеховським, в якому генерал, нібито заявив, що «польські платники податків будуть платити за "ілюзорну американську військову присутність" і що США нібито "душать розвиток власної армії Польщі". У тому фейковому інтерв'ю також повідомлялося, що присутність збройних сил США в Польщі, нібито є ознакою «васальної залежності і слабкості, а не доказом партнерства», - пише Мачей Мілош.

«Такі кампанії з дезінформації мають різні форми, як, наприклад, хакерська атака на сайт університету з розміщенням інформації, яка виглядає достовірною, відправляється нібито з адреси польського парламенту, щоб ввести аудиторію в оману. Також, одним з інструментів є створення ряду веб-сайтів, що посилаються один на одного для створення уявної достовірності. Спільною рисою подібних кампаній, спрямованих проти польських офіцерів або співробітників міністерства, є критика присутності американських військових в Польщі і позиціонування НАТО, як агресора, незважаючи на оборонний характер організації », - зазначає експерт.

«Найкраще дезінформація працює в час кризи, коли емоційність людей підвищена, так як сама дезінформація спрямована на існуючі конфліктні точки в суспільстві, а емоції підсилюють сприйняття. Майбутні президентські вибори (в Польщі - ред.) стануть хорошим майданчиком для кампаній з дезінформації, особливо в умовах пандемії коронавірусу», - підсумував аналітик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ