Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Інфляція дісталася єврозони

Європа страждає від зростання цін на продовольство
Ціни зростають не тільки в Україні. Інфляція в єврозоні в червні поставила рекорд, досягнувши, за попередніми оцінками, 4% у річному обрахунку, повідомив на початку тижня Євростат. У травні в річному обрахунку інфляція єврозони становила 3,7%- Це, безумовно, менше, ніж українські 31,3% травневої інфляції в річному обрахунку, але для Європи це - найвищий приріст за 11 років.
Так швидко споживчі ціни не росли із 1997 р. У Німеччині - найбільшій європейській економіці - інфляція в червні склала 3,3%, в Італії поставлено 11-літній рекорд - 4%.
Основна причина інфляції в Європі - подорожчання енергоресурсів і продовольства. Лише у квітні, заданими Євростату, ціни на продукти в єврозоні зросли на 7,1% в річному обрахунку.
Червнева інфляція перевищила очікування економістів. Середній прогноз експертів, опитаних Bloomberg, становив 3,9%-Подолання «психологічного бар'єра» зміцнило в раді Європейського центрального банку (ЄЦБ) позицію «яструбів», які домагаються підвищення відсоткових ставок для боротьби зі зростанням цін, заявив в інтерв'ю Bloomberg Жіль Моє, економіст Bank of America у Лондоні. На думку економіста Global Insight Говарда Арчера, останні дані щодо інфляції роблять майже неминучим підвищення ставки із 4% до 4,25% на засіданні управляючої ради ЄЦБ у четвер.
До аналогічних заходів вдався раніше й український уряд. Це тепер дозволяє Тимошенко робити оптимістичні прогнози щодо того, що в червні очікується дефляція на рівні 0,7% (в Україні статистичні дані підводяться пізніше, ніж у ЄС). Однак до цього, у травні до квітня 2008 р., зростання інфляції склало 1, 3%, а за січень-травень -14,6%. Зараз за підсумками року уряд прогнозує зростання цін на рівні 15,3%. Однак експерти Всесвітнього банку не настільки оптимістичні. У квітні вони погіршили прогноз інфляції в Україні за підсумками 2008 р. із 13,8 до 17,2%.
За інформацією «Ведомости», Bloomberg, «Українські Новини».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ