Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Колектив Угерського спиртозаводу виступив проти нового керівника

Призначення нового керівника збурило колектив Угерського спиртозаводу, що у Стрийському районі на Львівщині. Поки діючий директор Андрій Малишевський перебуває на лікарняному, на державне підприємство спробували призначити іншого. Про це пише ZIK.

Зокрема, у статті сказано: "Минулої суботи Андрій Гнатуш намагався приступити до виконання обов’язків, та спроба завершилася конфліктом і подальшими зборами обуреного колективу.

«12 березня близько 9.30 мені подзвонив начальник охорони і повідомив, що на територію заводу ззаду, збоку, з брами, зі всіх сторін проникло близько 30 молодих людей спортивної зовнішності», – розповів заступник директора Угерського спиртозаводу, т. в. о. директора Олег Онишко, повідомляє кореспондент IA ZIK.

За словами т. в. о. директора, прибувши на територію, він побачив, що тут організовано прес-конференцію. Фіксували подію на камеру, прибулі натомість стояли позаду, не потрапляючи у поле зйомки.

«Я попросив його вийти з території, оскільки тут є багато пломб, за які відповідаю я і завідувач виробництвом. І вони вийшли всі. Була міліція на території, вони все зафіксували», – зазначив Олег Онишко, констатувавши, що новоприбулий керівник написав заяву у поліцію. Хоча, як повідомив представник спиртозаводу, на той момент шестеро охоронців-працівників заводу не могли чинити спротив більше ніж тридцяти молодикам.

Уже в понеділок, 14 березня, з цього приводу на підприємстві відбулися збори працівників. Участь у них взяли голова Стрийської РДА Любомир Стадник, начальник Стрийського міжрайонного відділу поліції ГУ Нацполіції у Львівській області Іван Малиш, представники профспілок спиртзаводів Львівщини, сільський голова Угерського Роман Снігур. Свою підтримку зібранню листом задекларував голова профспілки ДП «Укрспирт» Роман Сметанюк.

Новопризначеного керівника не було, хоча його запрошували на цей захід. Як повідомив представник поліції, А. Гнатуш проходить судмедекспертизу. Тим часом на зібранні представники Вузлівського МПД ДП «Укрспирт» озвучили події, які сталися на їхньому підприємстві.

«Новопризначений керівник з приставкою в. о. Гнатуш Андрій Романович на сьогодні перебуває у трудових відносинах з ДП «Укспирт» – він займає на нашому підприємстві керівну посаду з питань безпеки. Трудових відносин він не припинив, – розповів юрист Вузлівського спиртозаводу Олег Дмитерко. – Ми його в колективі не сприйняли, і були прийняті відповідні кадрові рішення».

На думку юриста, великі сумніви викликають документи А. Гнатуша. Це наказ про призначення, підписаний заступником голови Ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Д.М. Черновим, а також протокол засідання комісії, де стоять підписи лише шістьох членів із 11-ти.

«Тут близько десяти директорів було і всі більш-менш приходили – представляли їх, або самі з документами культурно приходили, – розповів голова профспілки Угерського спиртозаводу Євгеній Сомик, який понад 30 років попрацював на підприємстві. – А ці прийшли з людьми – його ніхто не представляв. Документи були підозрілі – показати нам не показував, тільки говорив що є».

Представники влади підтвердили, що про плановані зміни на Угерському спиртозаводі не були поінформовані ані в області, ані в районі.

Натомість присутні схвально оцінили роботу діючого керівника Андрія Малишевского, який працював з кінця 2014 року. До цього часу спиртозавод був відключений від газу й електрики. Заборгованість із виплати заробітної плати сягала понад півмільйона гривень. Мільйонних сум сягали кредиторські заборгованості, а це понад 2 млн перед постачальниками, 340 млн – податкові нарахування і штрафні санкції. Ці борги при Малишевському вдалося реструктуризувати.

Головний бухгалтер розповіла присутнім, що Малишевський погасив заборгованості перед «Львівгазом» (168 тис. грн) і «Львівобленерго» (178 тис. грн). Погашено зарплатну заборгованість, сплачено всі податки. Була проведена повна інвентаризація, виявлено чимало крадіжок і недостач.

Учасники зборів констатували, що Малишевський зумів вивести непрацююче підприємство з боргової ями, підготувавши його до запуску. На заводі з’явилися молоді спеціалісти, штат зріс утричі – до 83-х працівників. Укладено попередні угоди щодо постачання продукції на експорт. Бракувало головного – дозволу на запуск виробництва етилового спирту і технічних рідин.

«Щоб зробити нові дозвільні документи потрібно було погасити старі колишні борги. Зробили ремонт, весь технічний стан оновили на підприємстві. На цей час підприємство повністю готове для запуску», – заявила головний бухгалтер Угерського спиртового заводу Олександра Душинська.

Натомість сам новопризначений керівник Угерського спиртозаводу Андрій Гнатуш повідомив ZIKу, що планував у суботу приступити до виконання своїх службових обов’язків, проте йому перешкодили.

«Було висловлено підозру стосовно легітимності документів. Я сказав, що ці речі можна легко перевірити, тому що все чисто і прозоро, з мокрою печаткою, – зазначив А.Гнатуш, розповівши що його призначення вже внесено у реєстр підприємств. – Зараз у мене є ще більше документів, які підтверджують легітимність мого призначення».

Також він повідомив, що з приводу подій на підприємстві розпочато справу, внесену в ЄРДР.

Тим часом присутні на зборах працівники, з огляду на озвучені факти, одноголосно проголосували за подальшу підтримку А.Малишевського на посаді. «Сьогодні пройшли збори трудового колективу. Вони висловили свою думку на підтримку діючого директора», – охарактеризував рішення колективу голова профспілки Угерського спиртозаводу Євгеній Сомик. Новопризначеного керівника, з огляду на озвучені характеристики, «рекомендували близько не підпускати до території нашого заводу».

З приводу ситуації на спиртозаводі було вирішено звернутися до державної влади, зокрема міністра АПК і концерну «Укрспирт». Також за сприяння народних депутатів міжфракційної групи «Львівщина» у середу, 15 березня, ситуацію планують обговорити на особистій зустрічі з міністром АПК".

zik.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ