Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Королева спорту» освятила СКІФ

Змагання з легкої атлетики привернули до себе чимало уваги.

Відкритий кубок Львова з легкої атлетики вперше провели не у манежі, а на відкритому просторі. Цьому посприяла нещодавно завершена реконструкція стадіону «СКІФ». Як і повідомлялося раніше, дистанціями, на яких змагалися учасники стали 150 та 600 метрів, миля (1609 метрів) та 2000 метрів з перешкодами. Призовий фонд турніру склав 30000 гривень.

Незвичні дистанції стали іспитом для легкоатлетів, частина з яких закривала свій сезон саме у Львові, ще частина через Відкритий кубок підводила себе до виступу на  чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, який вже наступного вікенду відбудеться в Румунії. Стосовно самої арени, то вона теж складала свій перший іспит. «СКІФ» претендує на отримання другої категорії від World Athletics, а тому змагання такого і навіть вищого рівня можуть стати звичними.

У чоловіків сильне представництво зібрала дистанція у 150 метрів. На 150 метрів, тобто десь посередині, зібралися як представники короткого спринту, так і ті, що спеціалізуються з бігу на 400 метрів та 400 м з/б. До останніх можна віднести зокрема Данила Даниленка та Олексія Позднякова, які, тим не менш, не змогли повноцінно втрутитися в боротьбу за перемогу. До слова, саме дистанція у 150 метрів була найбільш чисельною та єдиною, де були кваліфікаційні забіги.

З 15 учасниць у фінал на дистанції 150 метрів потрапило 8, серед яких і дві представниці Львівщини – Мар’яна Шостак та Наталія Страп. У фіналі львів’янка Мар’яна Шостак підтвердила невипадковість найкращого часу в кваліфікації та здобула перемогу. Її час 17.55 секунд є майже на чотири десятих кращим, ніж у представниці Києва Ганни Чубковцової, яка здобула «срібло» (17.93). Третьою з результатом 18.19 стала Аліна Попадюк з Чернівеччини.

У чоловіків перше місце впевнено виграв переможець цьогорічного чемпіонату України в бігу на 100 м Олександр Соколов з Миколаївщини – 15,44. Другим став волинянин Ерік Костриця (15,75), третім – буковинець Еміль Ібрагімов (15,85). Близьким до потрапляння у фінальний забіг був представник Львівщини 19-річний Нікіта Родченков, якому не вистачило чотири соті секунди.

В бігу на 600 метрів у жінок було сформовано два забіги по шість учасниць. Другий був більш сильним за іменами і саме його представниці в підсумку сформували подіум. Першою з результатом 1.29,21 стала призерка чемпіонатів світу та Європи з бігу на 800 метрів Тетяна Петлюк з Києва. Результат 1:30,56, який дозволив стати другою, продемонструвала представниця Тернопільщини Оксана Долинчук (Більчак). Замкнула призову трійку Дар’я Токарєва з Івано-Франківської області.

Куди більш конкурентною вийшла боротьба на цій дистанції у чоловіків. Здавалося, що перше місце мають розіграти харків’янин Дмитро Бікулов та волинянин Євген Гуцол. Але на фінішній прямій їх зумів випередити Олег Миронець з Чернівецької області – 1.16,69. Євген Гуцол – другий (1.17,07), Дмитро Бікулов – третій (1.17,08).

На дистанції 1 миля у чоловіків виграв киянин Олександр Карпенко (4.08,96), другим став черкащанин Владислав Коваленко (4:11.35), третім – Олександр Мокляк, представник Київщини (4:12.97). Найближчим до медалей з львів’ян був Назарій Чапля. Свою дистанцію він здолав за 4:16.05.

У жінок першою стала Юлія Шматенко. Представницю Харківщини зазвичай можна побачити на дистанціях у 5000 чи 10000 метрів, але це не завадило їй перемогти спортсменок, у яких коронна дистанція 1500 метрів. Час Юлії 4:37.52 – це виконання нормативу майстра спорту. За нею фінішну лінію перетнула львів’янка Орися Дем’янюк (Мочульська) - 4:41.75. Бронза у ще однієї представниці Харківщини Анни Міщенко (4:43.40).

Те, що з шести учасників на дистанції 2000 м з перешкодами було четверо представників Львівщини давало ще до старту зрозуміти, що хтось з них точно займе призове місце. Очевидним фаворитом забігу був Роман Ростикус, який у 2020 році перемагав як на зимовому, так і на літньому чемпіонатах України. Він власне і здобув перемогу на Відкритому Кубку Львова. Його час 5:45.67 є на 4 секунди кращим, ніж у киянина Василя Сабуняка, який фінішував другим (5:49.75) та майже на 10 кращим, ніж у «бронзового» Юрія Грицака з Миколаївщини (5:55.23). У жінок першою стала Катерина Онісімова з Дніпропетровщини, інші призові місця забрали львів’янки: другою стала Вікторія Дуткевич, третьою – Христина Братейко.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Фото: СК «Легіон»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ