Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Королева спорту" збирає своїх шанувальників

У суботу, 12 вересня, стартує відкритий Кубок Львова з легкої атлетики.

У Львові спортсмени зможуть активно відзначити день фізичної культури і спорту в Україні. Його відзначають у другу суботу місяця і у 2020 році спортивне свято припадає на 12 вересня. Саме цього дня відбудуться перші легкоатлетичні змагання на оновленому стадіоні «СКІФ» (вул. Черемшини, 17) - Відкритий кубок Львова з легкої атлетики. Про змагання у розмові з кореспондентом «ГалІнфо» розповіли Ольга Тарнакіна, одна з організаторів змагань, та Орися Дем’янюк, провідна львівська легкоатлетка.

-Ці змагання будуть першими, тестовими на стадіоні СКІФ, - бере слово Ольга Тарнакіна, організатор змагань. - Усе для того, аби стадіон міг отримати другу категорію від World Athletics та мати змогу приймати міжнародні змагання.

Дистанції, представлені на Відкритому кубку Львова є досить нестандартними, їх нечасто можна побачити на змаганнях. Чим Ви керувалися при їх виборі?

Відкритий кубок Львова ми завжди проводимо на таких, як Ви сказали, нестандартних дистанціях. Цей сезон взагалі є доволі цікавим: чемпіонат України вже відбувся і багато спортсменів потрохи вже завершують свої заплановані старти. І наприкінці чимало легкоатлетів люблять спробувати свої сили на нестандартних дистанціях. Думаю, буде цікаво.

Чи одразу планували провести Відкритий кубок Львова з легкої атлетики у вересні чи на це вплинули обставини?

Оскільки ми не мали остаточної інформації щодо стадіону «СКІФ» та його реконструкції, то не мали точної дати. Попередньо планували провести його, як і кожен рік, у грудні в манежі. Але це теж за умови, що там покладуть нову легкоатлетичну доріжку.

Чи мають змагання власні рекорди?

Рекорди та результати попередніх Кубків не є актуальними цього року, адже попередні змагання відбувалися в манежі. Цього року будуть встановлені нові рекорди, які й намагатимуться оновити вже з наступного року. Ми встановили відповідні нормативи на кожній дистанції. Призовий фонд буде поділено між переможцями дистанцій, що відповідатимуть цим нормативам. Буде один такий результат – призовий фонд забере одна людина, буде вісім – поділимо на вісьмох. Це стимул для спортсменів, який дозволить побачити швидкі результати.

Чи вдалося запросити усіх, кого хотіли би бачити в суботу на старті?

Є змагання, які відбуваються паралельно, тому всіх запросити не вдалося. Так, цього вікенду також змагаються юніори на чемпіонаті Балканських країн. Збірна відправилася на цей старт і, відповідно, частина сильних юніорів є недоступною. Але всі, хто ще не завершив свій сезон, з радістю відгукнулися на пропозицію виступити у Львові.

А тепер власне до легкоатлетів. Серед тих, хто вже завтра боротиметься за перемогу на доріжках стадіону «СКІФ» буде і представниця Львівщини Орися Дем’янюк. Цьогорічна чемпіонка України на 1500 метрів розповіла про власні плани на змагання, враження від оновлених доріжок «СКІФу» та завершальні старти осіннього сезону.

На якій дистанції Ви стартуватимете?

Я бігтиму милю (1609м.).

Чому на цих змаганнях такі незвичні дистанції?

Їхніми організаторами є спортивний клуб «Легіон» за підтримки управління спорту Львова. Відповідно і вибір дистанцій за організаторами.

Що чекає на спортсменів, які випробують оновлені доріжки стадіону «СКІФ»? Які у Вас враження від оновленої арени?

Звичайно, що враження якнайкращі. Це – стадіон європейського зразка і ми сподіваємося, що він прийматиме змагання не лише всеукраїнського, а й міжнародного рівня, адже «СКІФ» претендує на другу категорію. Думаю, він цілком може претендувати на звання найкращого в Україні.

Ви потрапили у заявку збірної, яка через тиждень представлятиме Україну на чемпіонаті Балканських країн у Румунії. Чи вплине це якось на Ваші результати у Львові?

Одного тижня для того, аби відновитися, цілком достатньо. Є специфіка змагальної діяльності, за якою ти від одного старту до іншого розбігаєшся, демонструєш все кращі результати. Оптимальним часом для відновлення за такого плану є 7-10 днів. Всі мої персональні рекорди встановлені якраз під кінець сезону. Стартів цього року не так і багато, тому думаю, що Відкритий кубок Львова якраз класно лягає в підготовку і дає можливість розбігтися напередодні змагань у румунському місті Клуж-Напока і показати там хороший результат.

Які ще змагання у Вас заплановані до кінця сезону?

Кубок Львова і старт на чемпіонаті АБАФ (Асоціація Балканських атлетичних федерацій) – останні два офіційні старти осіннього сезону. Можливо, якщо будуть якісь масові пробіги, то виступлю там. Знаю, що повинен відбутися старт в Івано-Франківську з дистанціями у 10 та 21 кілометр (Франківський півмарафон запланований на 11 жовтня, - прим.авт.).

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ