Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Коронавірус vs Ціни на нерухомість: хто кого – відповідь економіста

У розмові з журналісткою Гал-інфо кандидат економічних наук, виконавчий директор Асоціації українських науковців «Економіка. Екологія. Соціум» Ігор Лисий розповів про вплив коронавірусу на ціни на нерухомість.
Ілюстративне зображення.

«Нерухомість – товар специфічний. Це не попит першої необхідності в умовах епідемії коронавірусу, до якого можна віднести продукти харчування, ліки і медичні послуги. До того ж, ціна на новобудови у Львові є дуже високою, порівнюючи її з товарами першочергової необхідності, а тому, для більшості покупців цієї ж нерухомості є неможливим її придбання відразу за повну вартість: як правило, квартири купують на виплату, вносячи необхідну суму рівними частинами протягом кількох років.

Ці особливості нерухомості роблять її малопривабливою для покупців в умовах епідеміологічної загрози життю і невизначеності перспектив вітчизняної економіки.

Окрім того, будівельна галузь відноситься до сфер діяльності з високим ризиком зараження вірусом великої кількості людей, а отже, першочергово, підпадає під тимчасову заборону функціонування на час карантину».

На думку економіста, перспективи у ринку нерухомості є мало обнадійливими. Про тривожні дзвіночки з цього приводу він пояснив далі.

«Першими ознаками входження його у рецесію є масові випадки розривання покупцями угод на придбання квартир у новобудовах. Фактично, на сьогодні від 30% до 50% раніше укладених угод розриваються, посилаючись на епідемію як форс-мажор, – з одного боку, і на невпевненість у спроможності продовжувати сплачувати інвестиційні внески у майбутньому, – з іншого.

Така ситуація змушує забудовників реагувати: намагаючись стримати відтік обігових коштів з будівництва і, можливо, додатково залучити кошти «заможних» покупців, – фірми фіксують обмінний курс вартості квартир на рівні 25 грн за дол, надаючи, таким чином, покупцям суттєві знижки в умовах передбачуваного подальшого падіння курсу гривні».

Проте, на думку Ігоря Лисого, цей інструмент дозволить «врятувати» лише ті об’єкти, які завершені на 80-90%. Прогнозується, що усі інші об’єкти будуть заморожені на невизначений час. Не виключено, що нас очікуватимуть нові «Еліта-Центри» по всій країні.

«Стан карантину та невизначеність з майбутнім вітчизняної економіки значною мірою вже обвалили і ринок орендованої нерухомості: ціни на орендоване житло впали більше як на половину. Продовження карантину для навчальних закладів і саме близьке наближення кінця навчального року не дозволить цьому ринку відновити свої доепідеміологічні обсяги, як мінімум, до осені. Навіть, якщо певні бізнеси, пов’язані з можливістю дистанційно працювати, отримають «карантинні послаблення» і відновлять свою діяльність», - зазначив економіст.

Ясно, що кепська ситуація на українському ринку нерухомості не зможе не призвести до падіння цін на житло.

«У першу чергу, це буде стосуватися вторинного ринку, оскільки, на відміну від забудовників, пропозиція квартир вже є відомою сьогодні і може ще збільшитися в силу подальшого зубожіння громадян. Та чи буде достатньо коштів у зацікавлених у придбанні квартири і бажання ризикувати в такий непевний час – питання наразі залишається без відповіді», - вважає Ігор Лисий.

Слід розуміти, що чим довше продовжуватиметься карантин, тим більше загострюватимуться економічні проблеми в Україні. А, отже, тим важче і довше ми будемо їх долати.

«Відновлення економіки до рівня 2014 року зайняло у нас довгих 5 років. Останні 9 місяців ми розтринькуємо все, що було так важко напрацьовано в умовах гарячої стадії російсько-української війни.

2019 рік ми закінчили з фактичним дефіцитом держбюджету в 60 млрд дол, який нова влада алярмово закривала доходами 2020 року. Зараз, на кінець березня, у нас уже 40 млрд грн недоотриманих доходів державного бюджету через непрофесійне керівництво державою командою президента Зеленського», - розповів економіст.

Та, як вважає, Ігор Лисий, якщо в умовах пандемії коронавірусу і рецесії світової економіки нашому нинішньому керівництву держави вдасться продемонструвати економічне чудо і змінити тренд економічної рецесії на розвиток вітчизняної економіки (на заздрість усьому світу) при вже запланованому секвестрі бюджету, то у 2021 році можна сподіватися на відновлення будівництва і зміну трендів на вітчизняному ринку нерухомості.

«Але відповідь на це зможе дати лише COVID-19 і час. А тим часом, у Китаї вже заявили, що очікують на новий спалах коронавірусу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ