Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Коронавірусна паніка: український студент розповів, що відбувається в Китаї

Незважаючи на те, що новий коронавірус бушує у Китаї, панікують українці. У мережі поширюють абсурдні повідомлення з рекомендаціями не купувати банани і не замовляти посилки з Китаю.

Про те, чи панікують самі китайці, у яких приводів для цього значно більше, Гал-інфо запитало в українського студента, який зараз перебуває у Китаї.

Студент Владислав Шликов.

Владислав Шликов навчається в одному із китайських інститутів та мешкає у місті Нанкін - столиці провінції Цзянсу (Jiangsu (江苏), що за 460 км від епіцентру спалаху нового коронавірусу.

Розкажіть, яка зараз у вас ситуація, і чи суспільство піддається паніці? Адже в Україні є серйозні хвилювання, усі бояться спалаху нового коронавірусу.

Я бачу сенс панікувати нам у Китаї, але не бачу сенсу панікувати вам в Україні. В українців немає підстав для паніки. Чомусь ніхто не звертає увагу на цифри, а вони говорять нам про те, що на сьогодні в Китаї 130 людей вже одужали. Натомість нам відомо про 156 летальних випадків. Але ці люди, які одужали, вони вилікувалися без вакцини. Зараз її ще немає, але люди видужують і без неї. Не розумію, чому цей вірус усі називають «смертоносним».

В Україні, якщо не помиляюся, були лише підозри на коронавірус, але вони не підтвердилися. Тому не бачу підстав панікувати.

Що розповідають китайські ЗМІ про те, що відбувається?

— Вони просять усі організації дотримуватися правил безпеки. Наприклад, спортзал, який я відвідую, зараз закривається о 19:00 год., хоч раніше він працював до 21:30 год. Якщо ввечері йти по вулиці, то можна побачити, що багато закладів зачинено. Насправді це нормальна ситуація в Китаї для цього періоду часу. Був китайський Новий рік і цілий тиждень тривали святкування. Містяни дуже повільно відновлюють роботу після свят. Зазвичай, якщо у цей період щось відкривається, то скорочений час роботи.

Китайська влада просить усіх дотримуватися правил безпеки. Студентів, які зараз не в Китаї, просять не повертатися до 22 лютого. Просто в цей час починається реєстрація у студентів. До цього часу просять не повертатися.

Чому так? Медики вже встановили, що цей коронавірус має інкубаційний період, який триває до 14 днів. Тобто, навіть якщо у моєму тілі зараз є цей вірус, то я про це не знаю, але він може проявитися через 14 днів максимум. Потім він житиме приблизно сім днів. Все залежатиме від моєї імунної системи. Якщо вона швидко з ним впорається, то я, можливо, навіть не знатиму, що у мене був цей «смертоносний» коронавірус. Звісно, очікують, що пік епідемії припаде на початок лютого.

У місті, де ви мешкаєте, фіксували випадки захворювання?

—  Так, фіксували. Якщо не помиляюся, то відомо про два випадки, але варто розуміти, що у місті мешкає 8 млн населення. Однак відомо, що офіційні та неофіційні дані вони завжди відрізняються. Звісно, що ці цифри можуть бути інакшими.

Тобто зараз немає занять у школах та університетах?

—  Ні, зараз зимові канікули і це, певною мірою, пощастило.

Напевно, Ви бачили відео з Китаю, де люди падають на вулицях і їх забирають люди у захисних костюмах.

— Так, я бачив ці відео. Зараз у соцмережах таких відео дуже багато, але це ніяк не перевіриш. Можливо, хтось просто напився і впав. Запустили чутку, що вірус можна вбити алкоголем, адже він, начебто, помирає від температури вищою за 56 градусів. Можливо хтось вирішив випробувати це через страх.

Варто також розуміти, що люди, які помирали від цього вірусу – це переважно люди похилого віку, які вже мають проблеми зі здоров’ям. Наприклад, у когось цукровий діабет, хтось переніс інсульт, тобто імунна система дуже слабка і не може впоратися із вірусом.

Скажіть, а скільки міст у Китаї зараз під карантином?

— Моє місто за 460 км від епіцентру епідемії. Знаю, що місто Ухань перекрили, але про інші міста, щоб їх закривали, я не чув.

Фото ілюстративне. Джерело: REUTERS/Aly Song.

Чи спілкуєтесь ви з іншими українцями, які зараз в Китаї, та чи багато із них намагаються виїхати з країни?

— Усі намагаються перечекати, але зараз канікули, і якщо хтось мав білети, аби поїхати відпочивати, то вони намагаються поїхати на відпочинок. Нічого особливо не змінилося. Так, зараз усі сидять вдома, виходять на вулиці у масках, але притримуються своїх планів на життя.

Тобто паніки більше там, де зараз коронавірусу нема?

— Так, можливо, люди хвилюються, бо не можуть зрозуміти ситуацію. Китай досить закрита країна і отримати інформацію із першоджерела у людей з інших країн немає можливості. Те, що світові та українські ЗМІ намагаються нагнітати, може бути пов’язаним із потребою підняття рейтингів каналів. Щоб тебе дивилися, треба розповідати про «дуже смертоносний вірус» від якого ми всі загинемо.

Розмовляла Анна Джунківська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ