Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Корупція по-культурному…

Ціна бібліотечного скандалу - понад півмільйона гривень Асоціація видавців і книгорозповсюджувачів Львівщини б'є на сполох: влада хоче поповнити фонди міських бібліотек непотрібними й занадто дорогими книжками...

Гучний скандал розгорівся довкола того, якими книжками у 2008 році поповняться публічні бібліотеки Львова — і для дітей, і для дорослих. Уперше з міського бюджету на втілення ужиття цієї просвітницької мети виділили таку "кругленьку" суму -531 тисячу гривень. Вочевидь, саме ласий фінансовий шматок спровокував гостре протистояння між управлінням культури і туризму Львівської міськради і Асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини.
- Ще два місяці тому ТзОВ "Книгообрій", що є членом Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини, і запропонувало свої послуги міському управлінню культури, - розповідає кореспондентові "ВЗ" директор ТзОВ «Книжкові джерела» (це - найбільша у Західній Україні гуртівня книжок. - Г. Г.), голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк. - Та жодної реакції від міської влади ми , не отримали. Управління проігнорувало асортимент із ЗО тисячами книжкових найменувань від провідних українських видавництв по лояльній ціні. Натомість у перелік книжок, що на державні кошти хочуть закупити для ; бібліотек, потрапили такі ж видання, які пропонували ми, і але на 3-7 гривень дорожчі...
Торік план закупівлі книжок для міських бібліотек Львова, вигравши тендер, здійснювало саме ТзОВ "Книгообрій". Цьогоріч законодавство змінилося - у ньому не передбачено тендера на право поповнення бібліотечних і фондів.  На сесії Львівської міськради розпорядником і коштів визначили управління культури і туризму.              
Михайло Ватуляк кидає тінь на корумпованість влади. "Начальник міського управління культури і туризму Андрій Сидор ухвалив рішення комплектувати бібліотечні ' фонди Львівщини, в основному, продукцією видавництва ; «Кальварія». - сказав він "ВЗ". - Найімовірніше, причиною такого рішення стали товариські стосунки начальника управління з його колишнім одногрупником, а нині - , виконавчим директором видавництва «Кальварія» Юрієм Сокиркою... У книжковому світі це видавництво "прославилося" довгою підготовкою видань до виходу у світ, а також тим, що в останній період «розгубило» більшість і авторів, з якими співпрацювало... Чим комплектуватиме фонди бібліотек "Кальварія"? Своїм сумнівно створеним "культом" та книгами, залежаними на складі?..
Сучасна бібліотечна система, яку ми отримали у спадок з радянських часів, функціонує лише завдяки окремим ентузіастам та нечисленним фінансовим вливанням від держави. Та якщо державні структури надалі збагачуватимуть фонди продукцією окремого видавництва чи конкретного автора, шансів реанімувати бібліотечну справу не буде. Можна взагалі дійти до книжкового секонд-хенду чи творів родичів високопосадовців... А чим не новітні класики марксизму-ленінізму, твори яких свого часу були обов'язковими до прочитання?..".
-    Уже дійшло до "розбірок", - веде далі Михайло Ватуляк. - Бібліотекарі із Централізованих бібліотечних систем для дітей та дорослих міста Львова розповіли мені, що в управлінні культури їм погрожували звільненням - у разі, якщо вони відмовлятимуться поповнювати фонди виданнями, яких уже й так є по 150 примірників...

Галина ГУЗЬО

Коментар для «ВЗ»
Андрій СИДОР, начальник управління культури і туризму Львівської міської ради
"Бібліотечний  скандал"  вигадали люди, які раніше мали причетність до закупівлі книжок для фондів львівських бібліотек... На сьогодні жодна книжка за державні кошти не куплена. Списки видань, якими поповнюватимуться бібліотечні фонди, не затверджені. Вони - у процесі формування. За основу беруться пропозиції від Централізованих бібліотечних систем (дитячої і дорослої). Враховуються також пропозиції від і українських видавництв. Було проведено опитування й опрацьовані дані бібліотечних "Журналів незадоволеного попиту". Усю цю інформацію обробляє працівник нашого управління. Яку роль у процесі формування списків відіграє "Кальварія"? Це видавництво звернулося до нас із пропозицією виступити лідером процесу. Усе починалося з ініціативи "Кальварії", "Літопису", "Піраміди" та "Аверсу". Та жодної угоди ні з ким із них не укладено. Як і не проведено жодних проплат.
Принцип закупівлі книжок такий: іти напряму до видавця, без посередників. Так ціна буде найнижчою. Усі наведені Михайлом Ватуляком ціни на книжки не коментуватиму... 1 Щодо погроз про звільнення... Нехай бібліотекарі прийдуть в управління і скажуть про це в очі мені або Любові Коломієць (головний спеціаліст управління культури з роботи із бібліотеками. - Г. Г.).
6 липня у рамках фестивалю "Літо на Ринку" влаштуємо День книги, під час якого передамо бібліотекам першу партію закуплених книжок.

Декілька прикладів пропозицій поповнення фондів ЦБА для дітей міста Львова, які «ВЗ», посилаючись на документи, що надійшли до бібліотек від міського управління культури, навів Михайло Ватуляк:

 
Назва книги і видавництво
Кількість наявних у фондах примірників
Кількість пропонова­них при­мірників для закупівлі
Ціна, яку розглядає управління культури ЛМР
Ціна, по якій книгу пропо­нувало ТзОВ "Книгообрій"
"Таємниці міста Лева" ("Аверс")
135
50
35 грн.
ЗО грн.
"Гаррі Поттер"
("А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА")
41
35
33 грн.
28 грн.
"Маленький принц"
("Кальварія")
203
40
27 грн.
25 грн.
"Тарас Бульба"
("Кальварія")
356
ЗО
9 грн.
7,50 грн.



 «Управління проігнорувало асортимент із ЗО тисячами книжкових найменувань від провідних українських видавництв по лояльній ціні. Натомість у перелік книжок, що на державні кошти хочуть закупити для бібліотек, потрапили такі ж видання, які пропонували ми, але на 3-7 гривень дорожчі...»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ