Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ксенія Пантєлєєва: Без Яни Шемякіної ми також команда

Жіноча збірна України з фехтування на шпагах у складі Фейби Бежури (Київ), Анфіси Почкалової (Львів), Ксенії Пантелеєвої (Львів) і Олени Кривицької (Тернопіль) стали володарками золотих нагород на етапі Кубку світу в Сучжоу (Китай). В 1/16 фіналу українки перемогли Японію з рахунком 45:43, далі українки залишили без медалей господарок турніру, завершивши зустріч з рахунком 45:35 на свою користь.
Чемпіон

У півфіналі в напруженій боротьбі наші дівчата зуміли перемогти збірну Росії, відігравши свій пріоритет на останній хвилині бою. У вирішальному поєдинку Україна - Південна Корея Бежура, Почкалова, Кривицька і Пантелєєва із самого початку вирвалися вперед і зуміли утримати лідерство до кінця зустрічі, закінчивши її з рахунком 43:32. Враженнями від тріумфального виступу у Китаї з кореспондентом Гал-інфо поділилася львів’янка Ксенія Пантєлєєва (на фото друга зліва).

Ксеніє, вітаю з блискучим виступом на Кубку світу. Як відбувалася підготовка до змагань? Скільки часу мали на адаптацію у Китаї?

Дякую. Готувалися у звичному режимі. Уся підготовка відбувалася на Олімпійській базі у Конча-Заспі у Києві. Адаптація? То це, мабуть, не для українських спортсменів, оскільки у нашій країні та федерації немає стільки грошей, щоб собі дозволити прилетіти на змагання за кілька днів до старту. Прилетіли майже одразу на старт: відіспалися, пройшли маркування зброї і вийшли на змагальну доріжку. 

Одразу кинулося у вічі те, що на цьому старті наша збірна виступала без свого лідера олімпійської чемпіонки Яни Шемякіної.

Після Олімпійського циклу Яна взяла паузу, вирішила відпочити, оскільки напружений видався передолімпійський цикл, відбір на Олімпіаду і, зрештою, невдалий виступ на самій Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Думаю, відсутність Яни суттєво не вплинула на нашу команду. З дівчатами ми їздимо на турніри разом, усі «обкатані», а тому при умові якщо когось немає на тих чи інших змаганнях, проблем ніхто не робить. Фехтування – це наша робота, яку ми повинні виконувати якнайкраще у якому складі ми б не виступали.

Чи не було зневіри у власні сили після невдалого виступу на Олімпіаді в Ріо?

Не без того. Особисто у мене є трохи спад, коли фехтую в особистих змаганнях. Можна сказати, якась зневіра у власні сили. Можливо, це і пов’язано з Олімпіадою у Бразилії. Втім, це виступ згадувати уже не хочеться, ми виправилися на Кубку світу (сміється). Коли я виходжу на доріжку у командних змаганнях, появляється зовсім інший настрій на бій, знаю, що наша команда – це одне ціле, один а всіх і всі за одного. Команді змагання – це один колектив, який має йти лише до однієї цілі. 

Чи сподівалися від себе на такий результат у Китаї?

Як на мене, ми з кожним стартом набираємо форму. Втім, помилки були і всі дівчата це чудово розуміють. Хоч ми і фехтували лише на максимальний результат, кожен з нас знає над чим потрібно працювати і що вдосконалювати. Висновки зі своїх боїв ми робимо майже одразу.

З ким було найважче фехтувати у на Кубку світу?

З росіянками. З ними йшли укол в укол. Переможця бою визначив лише останній бій. Інших суперників ми перемагали зі значно більшою перевагою. Чи була додаткова мотивацію перемогти Росію? Мотивація перемагати є кожну країну, адже на таких турнірах слабких суперників немає. Мотивація перемагати Росію є завжди, оскільки їхні спортсменки є дуже сильними. Можливо, в деяких збірних після Олімпіади відбулося омолодження у складах. Втім, ми також виступали без нашого лідера Яни Шемякіної. На мою думку, такі зміни відбуваються завжди і, мабуть, в кожній команді. Кубок світу – змагання дуже високого рівня.  На мою думку, саме тут виступали ті дівчата, які за свої країни уже фехтуватимуть на чемпіонатах світу та Європи.

Коли повірили у своє золото на Кубку світу?

Мабуть, коли завершився мій останній бій у фіналі. Разом з іншими дівчатами спостерігала за тим як фехтує Олена Кривицька, маючи перевагу у вісім уколів. Чесно кажучи, для шпаги то дуже велика перевага, тому спортсмени високого класу не дозволяють її відіграти наприкінці бою. Тут просто на досвіді потрібно довести бій до перемоги. Знаючи клас, Кривицької, у мене та дівчат не було сумнівів, що цей бій Олена на класі доведе до перемоги.   

Як святкували свою перемогу?

Коли станемо чемпіонками світу ,тоді і посвяткуємо. Зараз потрібно багато працювати.

Які спортивні плани у Ксенії Пантєлєєвої?

Прилетіти до Львова, день відпочити з сім’єю та знову приступати до тренувань. Уже через тиждень їдемо на всеукраїнський турнір до Харкова. Якщо знайдуться кошти, можливо, наша команда виступить на Гран-прі в Катарі.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ