Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська ОДА надала суду сфальшований документ?

У Львівському окружному адміністративному суді слухається справа за позовом заступника директора департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Романа Бабія до голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та директора департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олександри Небожук.

Суть позову - визнання протиправними дій очільника області та поновлення на роботі. Але усю пікантність цій справі додає один документ, який надали до суду як доказ. Однак у поданій редакції він на законних підставах ніколи б не мав з’явитися на світ. Але, як виявляється, окремі чиновники у Львівській ОДА підпрацьовують чарівниками і вміють «вгадувати» майбутнє.

Як Синютку кадровики підставили

Без перебільшення ця історія увійде в підручники з державного управління як приклад найбільш примітивного й незаконного звільнення з державної служби неугодного працівника. Наведені факти можуть свідчити про надзвичайно низький професійний рівень окремих горе-бюрократів ОДА, які на власний розсуд роками «вершать» долі людей.

21 січня 2016 року Романа Бабія, який працює в системі освіти з 1986 року, звільнили з посади заступника директора департаменту освіти і науки ОДА. Підставою звільнення вказувалася зміна штатного розпису в … апараті Львівської облдержадміністрації. Напевно, завершення українського «рамадану» виявилось для чиновників адміністрації на чолі з начальником відділу кадрової роботи та нагород Ігорем Гарматієм занадто складним, і вони підсунули голові Львівської облдержадміністрації розпорядження з помилкою. Ну який стосунок Р.Бабій має до апарату ЛОДА, у якому ніколи не працював? З цим бюрократичним шедевром, власне, і розбирається суд.

До речі, зі штатними розписами в ОДА творяться часом дивні речі. Їх довго не підписують, постійно вносять зміни. Керівники не можуть вчасно сформувати штат працівників. В облдержадміністрації є департаменти, у яких працює менше як 50% працівників, як їх мало би бути за штатним розписом. Тому я неодноразово подавав в ОДА запити з цього приводу. Але чи не найбільше здивування викликав штатний розпис департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації.

На цьому документі стоїть дата його підписання: 19 січня 2016 року. І вводиться він у дію з 20 січня. Для розуміння читачів поясню, що штатний розпис – це таблиця з переліком та кількістю посад і окладами працівників. Так от, у штатному розписі департаменту освіти і науки посадові оклади головних спеціалістів вказуються у розмірі 1 723 гривні. Але вся пікантність ситуації полягає в тому, що саме такий розмір окладів головних спеціалістів був встановлений Постановою №77 Кабінету Міністрів України лише 11 лютого 2016 року. Більше того, дана постанова була оприлюднена і набула чинності щойно 24 лютого 2016 року.

Постає питання: як голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка міг 19 січня 2016 року затвердити штатний розпис з окладами, що набули чинності 24 лютого 2016 року? Парадокс, загадка, фантастика, – скаже читач. Такого не може бути, бо просто не може бути! Ну хіба в ОДА вміють заглядати в майбутнє. Або, не дай Боже, підробляють документи.

За підробку документів – штраф і тюрма

Зрозуміло, що жодного штатного розпису станом на 19 січня у такому вигляді, як його подали до суду у травні, звичайно, не було. Подейкують, що штатний розпис у департаменті з’явився аж 27 квітня. А голову облдержадміністрації просто підставили, сфальшувавши документ. А це вже ознаки злочину. У Кримінальному кодексі України є низка статей, якими передбачаються серйозні санкції за подібні дії, а саме: ст.356 (Самоправство), ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ст. 366 (Службове підроблення). І в правовій державі кожен громадянин, якому стало відомо про злочин, просто зобов’язаний звернутися з відповідною заявою до поліції. Покарання за ці категорії злочинів може сягнути й п’яти років позбавлення волі. Особливо, якщо ці дії були вчинені за попередньою змовою групою осіб. Наскільки мені відомо, Р.Бабій вже звернувся із відповідною заявою, яка зареєстрована у Галицькому відділі поліції  ГУ НП у Львівській області.

Про те, що штатний розпис департаменту освіти і науки сфальшований, чітко засвідчує ще один факт. Маю на руках копію розпорядження «Про введення в дію штатного розпису Львівської обласної державної адміністрації з 11.01.2016 року», яке підписано головою ОДА Олегом Синюткою, увага, 22 лютого 2016 року. Так от, у цьому штатному розписі головним спеціалістам встановлено оклад у сумі 1378 грн. Тобто такий, який існував до постанови КМУ від 11 лютого 2016 року. До речі, цей штатний розпис апарату ЛОДА погоджений заступником міністра фінансів Р.Качуром 15 лютого. А в департаменті освіти і науки поспішили «підняти» оклади головним спеціалістам до 1723 гривень ще 19 січня. Але, як кажуть в народі, хто спішить – той людей смішить. Тепер із цими жартами морочить собі голову Львівський окружний адміністративний суд.

Як в ОДА суд не поважають

В одному з попередніх судових засідань адвокат Романа Бабія звернувся до судді Братичак Уляни Володимирівни, яка розглядає справу, з клопотанням запросити на судове засідання як свідка голову Львівської ОДА Олега Синютку. Лише він один, як керівник органу виконавчої влади, може розповісти правду про детективну історію із штатним розписом управління освіти і науки та звільненням Р.Бабія. Однак суддя Львівського окружного адміністративного суду У.Братичак у задоволенні цього клопотання відмовила.

Натомість суддя дала згоду на виклик у ролі свідків двох працівників департаменту освіти і науки ЛОДА. Однак на судове засідання, яке було призначене на 11 годину 10 червня вони не з’явились. Як виявилось, їх терміново саме на цю годину викликали на нараду до керівництва обласної держадміністрації.

Хоча вони зобов’язані були повідомити суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, не з’явилися в судове засідання без поважних причин. За таке можуть і оштрафувати – від 0,5 до 2 розмірів мінімальної заробітної плати. У випадку подальшого ігнорування виклику на судове засідання до свідка може бути застосовано привід. Суддя У.Братичак, висловивши здивування неявкою свідків, прийняла рішення знову викликати свідків на наступне судове засідання. Сподіваємось, що цього разу в обласній адміністрації продемонструють повагу до закону і забезпечать свідкам можливість дати щирі і правдиві покази у даній справі.

Як розповів Роман Бабій, уся ця справа зі звільненням його із займаної посади нібито у зв’язку зі змінами у штатному розписі є банальною помстою. «Я оскаржив догану, яку в минулому році незаконно виніс мені голова адміністрації Олег Синютка. І суд визнав її безпідставною і скасував. Зрозуміло, що Олег Михайлович до такого не звик. Він керує адміністрацією на власний розсуд і не терпить жодної критики. Тому й вирішив позбутись мене, нібито скоротивши мою посаду. Я звернувся з позовною заявою до суду щодо поновлення на роботі. Чітко пам’ятаю слова пана Синютки, який неодноразово на апаратних нарадах повторював, що «закон і справедливість тотожні речі». От я і хочу довести, що ці слова губернатора не є пустим звуком і він за них відповідає», – розповів Роман Бабій.

Через місяць, 13 липня, у Львівському окружному адміністративному суді продовжиться слухання цієї унікальної справи. А тим часом поки готувався цей матеріал, стало відомо з неофіційних джерел, що директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації написала заяву про звільнення із займаної посади. Кажуть, що пані Небожук від тих нервів злягла на лікарняне і пообіцяла «лікуватись» доти, допоки Олег Синютка не задовольнить її заяву.

Подейкують, що основна боротьба за посаду керівника обласної освіти розгорнеться між доцентом Львівського національного університету імені Івана Франка Любомирою Мандзій та Світланою Книшик, яка працює начальником управління в департаменті освіти і науки облдержадміністрації. Але для цього, відповідно до норм нового закону про державну службу, треба ще перемогти у відкритому конкурсі.

Андрій Болкун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ