Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський сморід

Уже кілька тижнів у Львові відчувається різкий неприємний запах. Тривалий час цьому запаху ніхто не приділяв ніякої уваги. Тільки тепер львівська влада розпочала пошуки джерел цього смороду. Всі запевняють, що здоров’ю львів’ян нічого не загрожує, а от репутацію культурної столиці сморід підмочив.

29 серпня, в ефірі львівського телебачення виконувач обовязеків директора «Львівводоканалу» Володимир Садовий не зміг назвати причину каналізаційного запаху в місті. За його словами, у підприємства все працює, жодних аварій не траплялося, каналізаційні мережі справні.

На його думку, сморід могли спричинити перепади атмосферного тиску, зміна напрямку вітру тощо. Зрештою, на думку керівника підприємства, якщо в роботі міської каналізації є якісь порушення, на це мали б вказати контролюючі органі, в тому числі санітарно-епідеміологічна служба.

Водночас у Львівській міській санстанції Гал-інфо повідомили, що сморід спричинений каналізацією, а вона перебуває у компетенції «Львівводоканалу». За словами головного лікаря міської санстанції Раїси Потицької, підприємство має спеціальну службу, яка повинна слідкувати за станом каналізаційних мереж. Раїса Потицька також повідомила, що фахівці СЕС виїдуть на очисні споруди і проведуть відповідні заміри.

Міський голова Львова не поспішав розібратися з цію неприємною ситуацією. Тільки після того, як проблема вийшла на рівень публічного обговорення, міський очільник дав вказівку шукати.

31 серпня міський голова Андрій Садовий підписав розпорядження про створення робочої групи, яка досліджуватиме питання неприємних запахів у місті. До робочої групи увійшли керівники районів, чиновники міської ради, депутати та науковці. Керівником робочої групи Садовий призначив заступника міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимира Шевчука. До 1 листопада робоча група має підготувати висновки та пропозиції щодо вирішення питання неприємного запаху у місті.

Під час брифінгу 31 серпня Андрій Садовий заявив: «Є в мене певні підозри, хто винен у тому, що смердить у Львові, але я не буду сьогодні це озвучувати. Сьогодні спеціалісти санстанції та МНС робили об’їзд. Якраз у цей час відбувається засідання спеціальної комісії. Така проблема час від часу виникає, коли ж ми натискаємо на одне місце – вона зникає».

А запитання журналістів, на яке це місце слід натиснути, Андрій Садовий відповів: «На болюче для певних бізнесменів».

Дійсно, голова робочої групи, яка досліджуватиме питання неприємних запахів у Львові, Володимир Шевчук об 11.30 провів першу робочу нараду на яку були запрошені представники адміністративних районів міста, служби, які мають відношення до транспортування та викидів побутових та виробничих відходів. Висновків поки нема, є лише припущення.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міськради Володимир Рощин в коментарі Гал-інфо повідомив: «Нині триває збір даних. Вже є перші можливі припущення, але про них ще рано говорити, адже попередніх висновків комісії ще нема».

За його словами, комісія вже працює на проблемних ділянках міста. Також перевіряють ділянку від заводу «Ензім» та ланку від проспекту Свободи до вул.. Б. Хмельницького, до очисних споруд.

«Перед комісією поставлені завдання до завтрашнього дня, 1 вересня, окреслити перелік проблемних питань по районах Львова. До проблемних питань відносимо: концентрацію запахів, час, коли їх найбільше чути, як погода впливає на появу запаху, проблемні ділянки каналізації, які йдуть по руслу річки, можливості скиду стоків в каналізацію. Все це опрацюють та будуть зроблені висновки», - повідомив він.

Володимир Рощин також зазначив, що вивчити та просто закрити питання смороду у Львові не вийде: «Комісія працюватиме відкрито та ретельно. Ця проблема потребує нагального вирішення. Треба буде виділяти кошти та приймати конкретне рішення».

Водночас він запевнив – це не надзвичайна ситуація і причин для паніки немає. Його версія – сморід шириться через стару каналізацію.

«У Львові працює ще австрійська каналізація. Львів розташований в долині, тому діє принцип комина, коли запахи піднімаються догори, тому в тих районах міста, які розташовані на підвищенні запах чути більше», - повідомив Володимир Рощин.

За його словами, вже давно помічено, що коли у місті довго немає дощів, то відчувається запах каналізації.

«Каналізація стара і неоснащена сучасними гідро- та вакуумними замками, тому відчувається запах. Окрім того, нема спеціальної техніки для очистки та пробою забоїв каналізації. Але життя таки примусить місто придбати таку техніку для боротьби із запахами», – зазначив Володимир Рощин.

Подібної думки дотримується й депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода», голова постійної комісії інженерного господарства, транспорту та зв’язку Іван Гринда. Він припускає, що джерелом смороду у місті є, зокрема, ремонтні ділянки доріг у Львові, наприклад, вул. Городоцька, де відкриті каналізаційні люки.

«Стічні води йдуть закритою Полтвою до очисних споруд. Через відкриті каналізаційні люки концентрований запах виходить назовні. До того ж, не було дощів, тому стоки не вимивалися», - зазначив Іван Гринда.

Він також додав, що ще одним фактором називають завод «Ензим», який забиває стоки своїми викидами.

«Нині проходять громадські слухання щодо побудови нового очисного терміналу для кислот поряд із заводом», - повідомив депутат Львівської міської ради.

Цього ж дня, 31 серпня, депутати Львівської міської ради разом із пересувною лабораторією виїхали в райони Львова для взяття замірів очисних скидів. Їх метою було взяття замірів на чотирьох об’єктах – очисні споруди Львова, відкрита ділянка річки Зубра на Сихівському масиві від вул Стрийська до ринку «Шувар», куди проводять каналізаційні та дощові скиди і яка розташована за 40 м від ринку, на Левандівці на відкритій ділянці місцевого потічка, який експлуатує залізниця.

«Окрім того, за останні три дні на адресу комісії збільшилася кількість скарг від громадян на завод «Ензим», тому завод також перевірятимуть», - зазначив в коментарі Гал-інфо депутат Львівської міської ради від ВО «Свободи», голова комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Євген Бєлінський.

За його словами, результати замірів, які візьме лабораторія будуть готові, за декілька днів.

Він також додав: «Депутатська комісія хоче з’ясувати, що ж спричиняє різкий неприємний запах у Львові. Окрім того ми хочемо дослідити всі викиди заводів, які займаються виробництвом у Львові та здійснюють викиди на очисні споруди».

«Для Львова цей неприємний різкий запах – це нагальна проблема, яку треба дослідити та негайно усунути», - зазначив депутат.

Тож, відповідь на питання, де і чому смердить львів’яни дізнаються найближчим часом. Однак невідомо, що влада планує робити із виявленим джерелом смороду і як убезпечуватиме місто від таких прикрих інцидентів у майбутньому.

Фото - karelin.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ