Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Майдан – до фіналу ще далеко

Майдан вже три тижні тримає оборону у Києві. Наразі особливих успіхів у політичних переговорах влади та опозиції не досягнуто. Натомість збільшився тиск міжнародної громадськості на президента та уряд, які намагаються задовольнити вимоги протестувальників, усунувши від роботи окремих посадовців.

Гал-інфо поцікавилося у політологів, чи задовольнить майданівців, так би мовити, «мала кров» винних у побитті мирних протестуючих і на якому етапі зараз триває революція.

Політолог Віктор Небоженко вважає, що сьогодні відбувається самоорганізація як з боку влади, так і з боку Майдану та опозиції.

За його словами, з боку влади відбувається перегрупування сил. З боку опозиції та Майдану маємо посилинення тиску на владу.

«Нині у парламенті навіть готові запропонувати в оренду 100 чоловік, щоб створити так звану майданіську більшість. Ті люди, які не вбачали нічого поганого у побитті людей на Майдані, тепер, за всіма канонами Біблії, раптом через два тижні зрозуміли, що Майдан – це добре. Це не дивно, адже донецькі діють за принципом – знайди лоха і обмани його. Влада намагається одягнути на себе овечі шкури, однак на Майдані відчувають, що їх хочуть обдурити», - зазначив політолог.

За словами політолога, на даному етапі влада несе колосальні репутаційні втрати.

«Це репутаційні втрати для прем’єра, президента, голови РНБО, глави адміністрації. Люди, які раніше відчували себе володарями України, тепер поводять себе тихо. Тепер на них діє не лише тиск вулиці, але й тиск міжнародної спільноти. Скоро і олігархи запитають, а чи справді у нас той прем’єр і президент?» - зазначив політолог.

Політолог Анатолій Романюк вважає, що акція протесту на Майдані має масовий характер і не помітити її неможливо.

За його словами, сьогодні міжнародна спільнота спостерігає делегітимацію влади, порушення прав людини, коли влада не реагує на мирні акції протесту та застосовує силу до мітингувальників.

«Отож, влада спробувала зробити перші кроки, щоб міжнародна спільнота побачила, що вона, влада, реагує на вимоги мітингувальників. Однак, вимоги протесту все ж нереалізовані», - зазначив Антолій Романюк.

За його словами, все залежатиме від того, що почує Янукович у Росії 17 грудня та чи зберігатимуться протестні настрої.

Водночас Анатолій Романюк додав, що вимога відставки президента є досить далекою вимогою.

«Найбільш реальними до реалізації є вимога відставки уряду, покарання винних у прийняття рішення розігнати Майдан та вимога про створення технічного уряду та внесення змін до низки законопроектів, які б регулювали ці процеси, а також - повернення до конституційної реформи. Відставка президентає більш складною вимогою, адже після відставки уряду мусить залишитись легітимний інститут», - сказав політолог.

Він додав: «До фіналу ще далеко».

Політолог Дмитро Видрін скептично ставиться до терміну революція. За його словами, в першу чергу треба змінювати олігархічно-демократичний устрій, який сформувався за роки незалежності. Таку думку політолог Дмитро Видрін в коментарі Гал-інфо висловив сьогодні, 16 грудня.

За його словами, олігархи в країні є модераторами  економічної системи, на яку надбудовується державна влада.

«На Майдані я не чув гасла, що треба ламати олігархічний устрій і брати штурмом олігархічні ресторани, готелі та телеканали. Можна змінити політичну верхівку, але прийде інша, якам також стане на плечі олігархів», - сказав політолог.

Він додав, що це не революція, не керівні зміни і не зміни на користь громадян.

«Дрібний бізнес – це основа демократії, але в Україні його відсоток дуже малий. Спершу треба довести економічну систему до європейських стандартів», - зазначив політолог.

За його словами, зміна такого олігархічно-демократичного устрою може відбутися у законодавчому полі.

«Треба дати лад із антимонопольним законодавством, коли цілі галузі належать одній людині, а це є абсолютно неприйнятним для Європи. Потрібно працювати над цими законами. Починати треба з ефективного законодавства», - вважає Дмитро Видрін.

Представник Громадянської Ініціативи «Третя Українська Республіка» Віктор Мусіяка  зазначив, що незалежно від того, яка доля чекає на уряд – чи відбудеться його переформатування без відставки, чи буде оголошена відставка та формування нового уряду, він все одно працюватиме в рамках авторитарної системи влади, а отже ніяким чином не залежатиме від парламенту та перебуватиме поза впливом з боку суспільства.

«Єдиний прийнятний варіант відставки уряду – якщо це питання буде поставлене, як форма відповідальності за те, що відбулося на Майдані, неспроможність вирішити питання, пов’язані з євроінтеграцією і т.ін.», - зазначив він.

Водночас, на думку Мусіяки, для опозиції немає ніякого сенсу у відставці уряду до тих пір, поки не буде відновлено конституційний лад в Україні.

«Можливість і важелі для відновлення конституційного ладу в Україні, після того як у 2010-му році Конституційний суд прийняв антиконституційне рішення і відновив Основний закон зразка 1996-го року, може дати переформатування парламентської більшості. Лише після відновлення конституційного ладу опозиція може взяти участь у формуванні уряду та брати відповідальність за справи у державі», - підкреслив він.

За словами Мусіяки, переформатування більшості у Верховній Раді залежатиме від того, як будуть реагувати на те, що відбувається в країні, регіонали, а також комуністи, у яких власна позиція щодо цього питання. Відомо, що фракція КПУ не проти поставити питання про відставку уряду.

«Все залежить від того, чи відчувають відповідальність перед суспільством ті ж самі депутати від Партії Регіонів, які багато в чому орієнтуються на економічну складову. Власне тому, можливість таких змін залежить і від результатів візиту Януковича до Москви», - зазначив він.

Нагадаємо, що згідно повідомлень у ЗМІ, фракція Партії регіонів вимагає від прем'єра Миколи Азарова змінити склад уряду на 90%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ