Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Місцеві вибори на Львівщині через призму президентських

Результати першого туру президентських виборів не тільки визначили рівень народної підтримки кандидатів на Львівщині, але й окреслили спектр політичних сил, які реально будуть претендувати на проходження до місцевих органів влади в області на виборах 30 травня.

 

Якщо рейтинги кандидатів автоматично перекласти на їхні політичні сили, то до Львівської обласної ради пройшли б 6 політичних партій: БЮТ, «Наша Україна» або Блок Ющенка, «Фронт змін» Яценюка, «Свобода» Тягнибока, Партія регіонів і «Сильна Україна» Тігіпка.     

 

Водночас не треба забувати, що до місцевих виборів залишилося чотири місяці і за цей час багато чого може змінитися. На настрої електорату на локальних виборах значною мірою може вплинути результат президентських. Та й не можна однозначно стверджувати, що рейтинг кандидатів в області на президентських виборах повною мірою відображає підтримку їхніх політичних сил в регіоні.

 

У політології прийнято вважати, що на місцевих виборах люди голосують з огляду на симпатії чи антипатії до місцевих політичних лідерів, а не до їхніх загальнонаціональних керівників. Одразу зазначимо, що це неписане правило ґрунтується на емпіричному досвіді місцевих виборів у Західній Європі, в тих країнах, де існують партійні вибори в місцеві ради. В Україні це правило діє у значно меншій мірі. Пояснюється це тим, що у нас немає справжніх політичних партій.

 

Усі політичні партії в Україні класифікуються не за ідеологічною ознакою, а за прізвищем лідера. «Наша Україна» – це Ющенко, «Батьківщина», – Тимошенко, Партія регіонів – Янукович і так далі. Місцевих партійних лідерів люди знають мало або взагалі не знають. Відтак, голосування за ту чи іншу політичну партію на місцевих виборах – це голосування за її лідера. Трапляються винятки, коли голосують за ту чи іншу партію, бо її представляє впливовий місцевий діяч. Наприклад, так було в Маріуполі, коли, щоправда на парламентських виборах, за Соціалістичну партію України проголосувала значна кількість виборців. Це, на думку експертів, сталося завдяки членству в СПУ Володимира Бойка – співвласника тамтешнього меткомібанту імені Ілліча. Можна знайти й інші приклади, але однаково їх замало, щоб говорити про тенденцію. Тобто, європейська традиція в Україні за 18 років так і не прижилася. В цих умовах місцеві вибори набувають певних ознак віртуальності, і це вигідно тим політичним силам, які мають слабкі позиції на місцях, але сильного лідера. У Львівській області це насамперед «Сильна Україна» Тігіпка, меншою мірою «Фронт змін» та Партія регіонів.

 

Попри те, що в Україні виборець навіть на місцевих виборах голосує за лідера політичної партії, а не за його представників в області, наявність професійної виборчої команди на виборах до місцевих органів влади все-таки відіграє значну роль. Скажімо, для «Сильної України», рейтинг лідера якої Сергія Тігіпка на Львівщині становить 4,77%, подолати 3% бар’єр в обласну раду буде досить складно без серйозної агітаційної та організаційної роботи в області. Вона (робота) на президентських виборах була явно недостатньою. Якщо діяльність команди Сергія Тігіпка буде настільки ж аморфною під час місцевих виборів  і за умови, що сам лідер партії не отримає посади прем’єр-міністра, то значну частину його електорату заберуть більш організаційно потужні партії.

 

Не набагато організаційно сильнішою є ще одна нова партія «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Однак, на відміну від команди Тігіпка, «фронтовики» мають у своєму складі депутатів Львівської обласної ради, досвідчених на місцевому рівні політиків. Крім того, Арсеній Яценюк має на Львівщині значно більшу популярність і потенціал росту, ніж Сергій Тігіпко. Відтак, проблем із проходженням в обласну та інші ради Яценюк не повинен мати. Питання в тому, скільки депутатів проведе «Фронт змін» в обласний парламент.

 

Проблема проходження Партії регіонів в місцеві ради Львівської області, напевне, найбільше пов’язана з результатами президентських виборів. Якщо переможе Віктор Янукович, то обласна організація партії отримає більше можливостей, щоб забезпечити свою присутність у місцевих радах. Разом з тим, вже зараз можна говорити про неефективну роботу обласного відділення Партії регіонів. Рейтинг Януковича тут вже багато років коливається у межах 3%-4%. Тобто результат лідера регіоналів у першому турі на Львівщині – 5,67% на фоні тотального розчарування місцевого електорату у «помаранчевих» виглядає дуже слабким.

 

Яскравим прикладом, що результат кандидата на президентських виборах не корелюється з рівнем підтримки його політичної сили, є Олег Тягнибок. Цю тенденцію соціологи підмітили задовго до виборів. За різними соціологічними дослідженнями, в місцеві ради на Львівщині «Свобода» набирає від 15% до 20%, натомість за кандидата в президенти Тягнибока готові голосувати у кілька разів менше виборців. Друга частина цієї тенденції підтримала своє підтвердження на цьогорічних президентських виборах, де Олег Тягнибок взяв на Львівщині 5,35% голосів. Чи буде підтверджена перша частина – побачимо 30 травня, однак проходження «Свободи» до місцевих рад в області є безсумнівним.

 

Навряд чи варто нині розглядати шанси політичних партій – аутсайдерів президентських виборів – Гриценка, Костенка, Супрун, Мороза. УНП Костенка має розвинену інфраструктуру, але скоріше за все йтиме у блоці з політичною силою Ющенка, щоб не ризикувати пролетіти повз ради. «Громадянська позиція» Гриценка чи блок його імені без достатнього фінансування (якого не було під час президентських виборів) не зможе провести ефективну кампанію і пройти в ради. НДП Супрун та СПУ Мороза ніколи не мали сильних позицій на Львівщині.          

 

Безумовними лідерами місцевих виборів на Львівщині будуть БЮТ та Блок Ющенка. Варто очікувати, що на вибори політична сила Ющенка «Наша Україна» піде саме у блоці з іншими партіями. Таким чином Ющенку вдасться обєднати навколо себе весь націонал-демократичний електорат. Виходячи із рейтингів Тимошенко та Ющенка за підсумками першого туру, БЮТ та Блок Ющенка зможуть отримати понад половину депутатських мандатів в області.          

 

Підсумовуючи, треба визнати, що місцеві вибори 30 травня 2010 року кардинально не змінять ситуації у місцевих радах. Більшість депутатських місць залишиться, як це є сьогодні, за представниками двох політичних сил БЮТ та «Нашої України». Поява у радах фракцій Яценюка та Тігіпка також практично не принесе нічого нового, бо більшість членів цих політичних сил вже були у радах різних рівнів як представники інших партій. Найбільше інтригує можливе проходження Партії регіонів у місцеві ради, насамперед обласну та Львівську міську. Це може дещо змінити характер політичних заяв, які доволі часто приймають ці ради. З іншого боку, фракції Партії регіонів можуть стати центром притягання для інших фракцій, опертям нового губернатора при Президентові Януковичу.

 

Петро Марич, Гал-інфо.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ