Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Молодь як цінність. Василь Шатрук про діяльність Львівського обласного молодіжного центру

Директор Львівського обласного молодіжного центру Василь Шатрук в інтерв’ю Гал-інфо розповів про місію та цінності центру, а також поділився найближчими планами.
Директор Львівського обласного молодіжного центру Василь Шатрук.

Львівський обласний молодіжний центр був створений у 2001 році. Тоді це була державна установа. За словами Василя Шатрука, до 2016 року він працював як центр, який не взаємодіє безпосередньо з молоддю, а готує методичні матеріали, проводить дослідження, консультаційну діяльність.

“Це була більше теоретична, не сильно дієва робота. Молодіжний центр - це, перш за все, робота з молоддю. У 2016 році по всій Україні почалася хвиля розвитку молодіжних центрів, було реформування деяких установ, почали створювати громадські об'єднання, відбувалися різні зустрічі. Це був етап, коли ми активно переймали досвід США, європейський, прибалтійських, скандинавських країн, у яких робота з молоддю через молодіжні центри дуже поширена. Ми почали цю модель запозичувати й впроваджувати у себе. Молодь теж була неабияк зацікавлена у цьому. Громадські організації почали цікавитися, чому в інших областях працюють молодіжні центри й служать ресурсом для розвитку молоді, а у Львівській області немає такого при тому, що організація така існує, і вона одна з найстаріших в Україні”, - пригадує Василь Шатрук.

Після цього були зустрічі із громадськими організаціями, відбулося переформатування діяльності молодіжного центру. Проте коли він починав свою діяльність, про молодіжний центр мало хто знав. Не було волонтерів, присутності в інформаційному просторі, приміщення, яке було б зручне для роботи.

“Нам потрібно було заявити про те, що ми є і готові бути ресурсом. Була й інша проблема, коли починали роботу, ми були на вул. Городоцькій. Там дуже складна ситуація з ремонтом була, і нас переселили на вул. Липинського. Це було досить далеко, і коли ми проводили заходи, туди мало людей приїжджало. Це був дуже незручний варіант. Потім нам нарешті вдалося переїхати в це приміщення, де ми зараз, на вул. Винниченка. Тут вже почали організовувати активніше життя, ми заявили про себе громадським організаціям, які дізналися, що є такий осередок, де можна провести збори, якусь подію, з якою ми допоможемо інформаційно чи організаційно”, - розповідає пан Василь.

На той час Львівський обласний молодіжний центр був більше підтримкою для інших організації, а коли до команди долучилася волонтерка Корпусу миру США в Україні Кетрін Фітч, з'явилося більше самостійних проєктів. Кетрін доклалася до того, щоб проєктно, програмно, змістовно допомогти центру.

“У нас в центрі є стіна, розписана молоддю, - це перший проєкт, який ми зробили у молодіжному центрі. Ми разом з Кетрін згенерували ідею, яка в тому, що молодь мала написати, візуалізувати, як вони бачать молодіжний центр. Тут є і про тверезий спосіб життя, і про ефективність, і про каву, чай, диван, wi-fi, є напис “простір, що надихає” - це і була назва того проєкту. Його фінансували посольство США, і ми змогли на виділені кошти реалізувати програмну складову, закупити фотоапарат та проєктор, зробили підлогу, бо з обласного бюджету тоді було досить важко отримати кошти. Ми збудували цей простір разом з молоддю, разом з волонтерами”, - ділиться Василь Шатрук.

Раніше у приміщення, де зараз розташований центр, були архіви департаменту архітектури й містобудування. Щоб створити простір, куди люди захочуть приходити, прибирати та наводити лад довелося багато. Проте згодом у приміщенні центру свої заходи проводили різноманітні організації та клуби. Серед них англомовний клуб, кіноклуб, розважальний клуб настільних ігор, клуб подорожей, танцювальний клуб. Молодіжний центр служив майданчиком для соціалізації.

“Фактично це етап, який на сьогодні ми майже пройшли. Зараз ми вже маємо можливість допомагати розвиватися іншим. Тепер наш курс - робота з молодіжними просторами, ініціативами області. Ми відходимо від івент-формату до більш консультаційної форми діяльності. В основному ми дійшли до того, що ми не так маємо працювати напряму з молоддю, як з молодіжними працівниками. лідерами молодіжного середовища і молодіжними центрами. Ми маємо відігравати роль ментора, наставника, ресурсу. Є різні проєкти, які ми спрямовуємо на це як обласний молодіжний центр. Ми маємо добру співпрацю з відділом молодіжної політики Львівської обласної адміністрації, з комісією з питань молоді та спорту обласної ради, крім того, ми залучились підтримкою “Будуємо Україну Разом”, Української Академія Лідерства. Відповідно ми намагаємося це все разом робити, щоб не було так, що різні організації працюють над однією ціллю, але окремо. Найближчий проєкт, який буде, - це ініціатива щодо розвитку мережі молодіжних центрів. Ще у нас є проєкт “Молодіжні простори спільними зусиллями”. На конкурсній основі відібрано 10 молодіжних просторів з області, для яких ми разом з УАЛ у травні будемо проводити навчання по тому, як стратегувати свою роботу. Крім того, вони будуть мати спільний захід зі студентами УАЛ. З БУР допоможуть привести до ладу приміщення чи територію просторів. Ми зі своєї сторони допоможемо в організації, якщо вони захочуть щось зробити у напрямку неформальної освіти. Наша візія - це надати інструменти тим людям, які працюють з молоддю в області. Ми також нещодавно провели декілька навчальних програм з Британською радою для молодіжних працівників і лідерів молодіжних організацій області. Ці програми дають їм можливість навчитися, щоб вони напряму могли подавати заявки на гранти. Хай це для початку не будуть великі гранти, але механізм стане зрозумілим”, - пояснює Василь Шатрук.

Василь Шатрук говорить, що місія центру - творити прогресивне середовище і сприяти розвитку потенціалу молоді Львівщини. Кожну молоду людину вони розглядають як людину з великим потенціалом, який просто треба допомогти розкрити: “На основі цього ми вибудували візію, що молодь Львівщини - рушійна сила держави. Якщо будемо старанно і систематичне вкладати зусилля у розвиток молодіжного середовища області, то відповідно наша молодь стане вмілими менеджерами, управлінцями, і якщо вони будуть на посадах, де треба приймати рішення, то вони будуть діяти в інтересах держави. Таким чином вони будуть рушійною силою для успішного розвитку України”.

Крім ініціатив та проєктів, які втілюють у Львівському обласному молодіжному центрі, тут також є своя студія подкастів “Незабаром”, на якій кожен може безплатно домовитися про запис.

“Одна з наших співробітниць раніше працювала на радіо, і вона дуже хотіла поділитися досвідом, як проводити етери, як до них готуватися, як це робити професійно. Спочатку вона реалізувала проєкт “Хочу на радіо”, у якому взяли участь близько 20 учасників. Потім виникла ідея зробити щось більше, адже зараз подкасти набирають популярності. Так з'явилася студія, вона зовсім невелика.Ми навіть хотіли назвати проєкт “2 метри квадратні”, бо там насправді мале приміщення. Є люди, які пройшли навчання і працюють у команді проєкту, ведуть певну рубрику, але також у нас можна безплатно зробити запис. Для цього треба написати нам на сторінку молодіжного центру, і ми скинемо форму для того, щоб зарезервувати собі місце”, - зазначає Василь Шатрук.

Він також розповів, що зараз молодіжні центри орієнтуються на неформальну освіту, змістовне проведення дозвілля, культурні заходи, соціалізацію молоді та проєктний менеджмент. Запит також є на професійну, кар'єрну самореалізацію. Василь Шатрук додав, що у цьому напрямку багато треба працювати, щоб сформувати ініціативну молодь, ефективних менеджерів, людей, які не просто будуть шукати робоче місце, а які будуть створювати його.

Щоб потрапити до молодіжної організації, зазначає Василь Шатрук, є класичний механізм: “Для початку варто відвідати один із заходів, подивитися чи вам подобається. Заходи у нас безкоштовні, може бути хіба попередня реєстрація. Відповідно людина приходить, дивиться чи подобається їй це середовище. Потім, якщо вона зацікавлена, може підійти до когось з працівників і поспілкуватися. Перш за все ми пропонуємо долучитися до організації якогось заходу, і якщо людині це подобається, виходить, далі вона сама ініціює якийсь захід. Ми підкажемо, як це організувати, допоможемо. Коли людина сама щось організовує, то фактично вона вже у спільноті й допомагає інтегруватися до неї іншим. Фактично наша ціль, щоб люди ставали організаторами, проявляли ініціативу, брали на себе відповідальність. Ще новий рівень - це, щоб людина зацікавилася розвивати молодь в області, там, де можливостей значно менше, ніж у Львові. Крім того, молоді люди краще приймають, коли до них звертається така ж молодь”.

Крім того, Василь Шатрук вважає, що зараз є великий виклик для голів територіальних громад, щоб утримати молодь і потенціал громади: “Можливо не всі це усвідомлюють, але утримати той потенціал, який є у громадах, важко. Тут важливо навчати людей реалізовуватися в тому напрямку, який їм цікавий. Голови громад, лідери молодіжних організацій мають побачити сильні сторони кожної людини, допомогти їй розвиватися, щоб вона реалізовувала потенціал у себе в громаді. Головам варто створювати умови для молодих людей, розглядати молодь як цінність. Це основна концепція. Зараз робота з молоддю дійшла до рівня, коли молодь розглядають як цінність, бо колись на неї дивилися як на проблему, потім як на ресурс. Коли поглянути на молодих людей як на цінність, тоді тут з'являється бажання розвинути, збагатити, допомогти. Якщо у голови ОТГ буде бачення, що молодь - це цінність, то тоді його громада матиме майбутнє”.

За його словами, зараз спостерігається збільшення пасивності серед молоді.

“Можливо це пов'язано з карантином і з тим, що все зараз онлайн. Люди не дуже хочуть виходити, щось робити, звикли до такого інтровертного трохи життя. Активні люди є насправді також, не варто перебільшувати, але загалом, якщо є 1% лідерів у середовищі, - це вже гарний показник. Наше основне завдання це знайти цих лідерів, підсилити їхній потенціал, дати можливість їм самим вирішувати, що вони хочуть робити”, - пояснює Василь Шатрук.

Щодо роботи під час карантину він зазначив, що ситуація для них суттєво змінилася: “Нам довелося перейти в онлайн. Поки була червона зона, тут не проводили заходи, зараз вже є можливість збирати до 12 осіб. Маємо бути відповідальними і слідувати карантинним обмеженням, тому більшість заходів перейшли в онлайн. Виїзди в область, на яких ми маємо зустрічі з представниками місцевої влади і представниками молоді, поки що тільки вони офлайн”.

Василь Шатрук також анонсував, що цього року центр будемо багато їздити областю.

“Маємо мету відвідати як можна більше віддалених громад. Якщо хтось має бажання долучитися, поділитися досвідом, ми завжди раді співпраці. Пишіть нам на сторінку і ми про все домовимось”, - наголосив пан Василь.

Спілкувалась, Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ