Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

«Ми знайдемо спосіб ліквідувати пам’ятник Леніну у Слов’янську», – місцевий активіст

«Не знаю, як скоро, але Леніна в Слов’янську не буде. Ми знайдемо спосіб ліквідувати його», – сказав у коментарі «Гал-інфо» Олександр Добровольський – один з активістів, котрий позавчора, 10 січня, взяв участь у спробі демонтувати пам’ятник Леніну у Слов’янську.

Місцевий краєзнавець, історик (автор досліджень з історії «ОУН на Донеччині»), а також доброволець на фронті поділився з «Гал-інфо» враженнями щодо спроби повалити пам’ятник Леніну та розповів про перебіг Віче, яке пройшло на центральній площі міста вчора, 11 січня.

«Я був присутній при спробі скинути Леніна 10 січня. Спочатку була проблема з машиною, яка мала тягнути пам’ятник, – її не впустили на площу. Потім приїхав броньований бус з СБУшниками і ще одна машина. Там були СБУшники, керівники підрозділів. Половина СБУшників були п’яними», – сказав активіст.

Найбільше його вразили військові з кулеметами, які невдовзі появились на площі й зробили переможне коло довкола ялинки.

«А потім ми побачили, як на площу заїхали Кугуари. Ви уявляєте? Заїжджає кугуар, а за ним КамАЗ чи КрАЗ, я не зрозумів. Повний, забитий людьми зі зброєю. І їхні кулемети були розчохлені! Ми були спантеличені. Півтори сотні людей вийшли скидати Леніна, а тут приїжджають українські військові та п’яні представники СБУ захищати Леніна. Всіх розізлив сам факт, що до нас приїхали бронемашини. А потім вони взагалі зробили «пірует» – почали їздити довкола ялинки! Зробили таке собі коло пошани, ви уявляєте?», – висловив обурення Олександр Добровольський.

За словами активіста, це були харківські військовики: частина – з Нацгвардії, мобілізованої в Харкові, частина – з батальйону «Харків-2». Працівники СБУ представилися киянами.

«Я питаю в одного СБУшника: «А ви наші?» – «Ні, я київський». Кажу: «А ви знаєте, що два місяці тому один з керівників слов’янського СБУ перейшов на бік ДНР? Ви знаєте, скільки СБУшників переходить на бік ворога? Чого ви сюди приїхали? Горілку жерти й лякати патріотів кулеметами?», – обурено сказав слов’янський активіст.

Жодних результатів це не дало й віче, що відбулося в Слов’янську вчора, 11 січня.

«Вчора прийшли комуністи й всіляко демонстрували, як вони люблять Леніна. Затуляли його руками. Кричали, що все чудово, прекрасно, Леніна не дамо. Влада розбіглася як така. Мер міста Зонтов щез. Не повився ні позавчора, ні вчора», – розповів активіст.

Олександр Добровольський переконаний, що такі інциденти підривають довіру проукраїнськи налаштованих громадян до українських військових, чинної української влади загалом.

«У нас, у Слов’янську, тепер буде така ситуація, що українську владу ніхто не буде сприймати. За це «спасибі» нашим українським військовим, «спасибі» українській міліції, «спасибі» керівництву СБУ, яке курирує ці території», – сказав активіст.

На його думку, військові, що направляються з Києва, не докладають зусиль, щоб усунути місцевих працівників СБУ, котрі ймовірно працювали чи працюють на ворога.

«Ви знаєте, що деякі місцеві СБУшники працюють на ДНР? Чому київські СБУшники, які сюди приїжджають стадами, не наведуть порядок? Чому вони не приберуть зрадників?», – поцікавився активіст.

Він зазначив, що відтепер виступатиме за те, щоби місто звільнили від військових, які продовжують ту саму політику, що й до Майдану.

«Я тепер виступатиму за те, щоби війська, які в нас стоять, пішли з території міста. Навіщо нам війська, які нас розганяють? Ви зрозумійте, ми не є противниками України. Але нас ставлять поза законом. Відтак, ми змушені будемо діяти так, як діють махновці. Якщо ця влада буде плювати в морду українцям, ми будемо роззброювати цю владу», – наголосив він.

Олександр Добровольський запевнив, що сьогодні в Слов’янську не важко дістати зброю.

«У нас за 80 км кордон. Знаєте, скільки коштує граната в Слов’янську? Як пляшка горілки. А автомат – 500 грн, – зазначив він.

Активіст сказав, що від ідеї демонтувати пам’ятник Леніну у Слов’янську не відмовляться.

«Я маю великий досвід з організації таких актів. Думаю, що ми знайдемо спосіб ліквідувати його. Не знаю, як скоро, але Леніна не буде в Слов’янську. По-любому», – резюмував активіст.

Фото - AFP.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ