Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

На Львівщині полюють за неплатниками аліментів: рейтинг боржників

Юстиція Львівщини продовжує полювання за злісними неплатниками аліментів. Цьогоріч вдалось стягнути понад 55 млн грн. Зокрема, за рахунок реалізації автівок та житла боржника. Планується щодо таких осіб вживати заходи задля заборони виїзду закордон.
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
картинка з інтернету
картинка з інтернету
1/3

Деталі розповів начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Журковський 14 листопада під час прес-конференції.  У Львівській області 20 тис. дітей, які мають право отримати аліменти. Але часто батько чи мати, які зобов’язані виплачувати аліменти, свої обов’язки виконують не належно. Тому у вирішення таких питань втручаються державні виконавці з територіальних управлінь юстиції.

На Львівщині починаючи від 2017 року на виконанні перебуває 14 388 виконавчих проваджень про стягнення аліментів. Враховуючи 1 864, які стосуються тих, хто не платив упродовж трьох місяців. Близько 5,5 тис повідомлень було направлено стягувачам про притягнення боржників до кримінальної відповідальності. А щодо скерованих до суду подань про обмеження боржників у праві виїзду за кордон, то їх кількість становить 2 318.

За інформацією ГТУ юстиції Львівщини, рейтинг «Топ-50 злісних боржників» очолює чоловік зі Львова, який заборгував своїй дитині 818 107 грн. Другу позицію посідає мешканець с. Великій Любінь. Сума його боргу становить 382 093 грн. А «бронзовим призером» у цій таблиці рейтингу став львів’янин, який не виплатив 321 040 грн.

Серед батьків, які зобов’язанні згідно з чинного законодавства виплачувати аліменти, переважна більшість – чоловіки. А саме: у вищезгаданому рейтингу 48 з 50 божників – це тати. Але не варто залишати поза увагою жінок-матерів, які залишають своїх дітей без матеріального утримання. Отож, 14 позицію займає громадянка з села Грабово, яка має перерахувати 107 241 грн для дитини. Другою серед жінок є мешканка села Гаї Смоленські. Вона заборгувала 77 798 грн. Повертаючись до чоловіків, останню сходинку – 50 місце посідає львів’янин. Сума його заборгованості становить 70 087 грн.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/2

У таких випадках, щоб допомогти дитині отримати гарантовану законодавством матеріальну підтримку, державні виконавці вдаються до опису та реалізації майна. Наприклад, цьогоріч у Перемишлянському районні передано на реалізацію житловий будинок вартістю 111 788 грн. Оскільки майно не реалізоване, стягувачем залишено його за собою за ціною третіх торгів на суму 102 177,60 грн.

А у Пустомитівському та Стрийському районах передано на реалізацію дві автівки. Перша з яких – автомобіль вартістю 20 760 грн, який реалізовано на третіх торгах за ціною 11 188,88 грн, з яких 9588,88 грн перераховано стягувачу та 1600 грн як витрати. Другий передано на реалізацію автомобіль вартістю 24 850 грн. оскільки майно нереалізоване , стягувачем залишено його за собою за ціною третіх торгів на суму 12 425 грн.

Задля зменшення кількості боржників у Міністерстві юстиції розробили законопроект №7277, який незабаром внесуть на голосування до Верховної Ради. У документі передбаченні жорсткіші вимоги до злісних боржників аліментів. Наприклад, мова йде про обмеження керування транспортними засобами; обмеження володіння зброєю та заняттями мисливства; залучення боржника до виконання соціальної роботи (прибирання вулиць), участь у благоустрою територіальної громади. Також законопроект передбачає, що батько та мати може без дозволу іншої сторони вивозити дитину за кордон на 1-2 місяці з метою лікування відпочинку. Окрім того є заплановані зміни у Кримінальному кодексі щодо посилання відповідальності за ухилення від відповідальності від сплати аліментів. 

Прикладом, вартим для наслідування по всій Україні, є нововведення з ініціативи Ярослава Журковського у територіальних управліннях юстиції у Львівській області.  Там керівництво ввело систему бонусів. Тобто, державний виконавець за стягнення аліментів у розмірі понад 50 тис. грн отримує премію у розмірі  5-7 тис. грн. До прикладу, минулого місяця п’ятеро державних виконавців на Львівщині вже отримали такі премії.

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ