Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НА ЛЬВІВЩИНІ ВИЯВИЛИ ПАМ’ЯТНИК "ЖЕРТВАМ УКРАЇНСЬКИХ БУРЖУАЗНИХ НАЦІОНАЛІСТІВ"

Тимчасова комісія Львівської обласної ради виявила у селі Низи Сокальського району Львівської області пам’ятник "жертвам українських буржуазних націоналістів". Про це сьогодні, 11 березня, під час засідання цієї Тимчасової комісії з інвентаризації та складення списку пам'яток, які містять антиукраїнський мілітарний зміст повідомив її голова, депутат Львівської обласної ради Остап Козак.

 

За його словами, це старий радянський пам’ятник, закинутий і всіма забутий. Як зазначив депутат, комісія виступає за те, щоб цей пам'ятник був демонтований.

 

Також Остап Козак повідомив, що за результами діяльності тимчасової комісії було виявлено низку пам’ятників польських солдатам, що були встановлені без жодних дозволів відповідних органів місцевого самоврядування.

 

Зокрема, у Львові – це «меч-щербець» на Личаківському цвинтарі, незаконна, самовільна реконструкція меморіалу від 1920 року польським солдатам на Янівському цвинтарі, незаконно встановлені меморіали польським солдатам від 1939 року на Збоїщах та Підголоско, відновлення панно із антидержавним змістом у СШ № 6. Незаконно встановлені та відновлені меморіали польським солдатам було виявлено також у низці сіл та міст Львівської області.

 

Водночас представники Львівської ОДА заявили, що відповідно до законодавства рішення про встановлення пам’ятників іноземним солдатам можуть приймати тільки органи місцевого самоврядування за погодженням із головою державної міжвідомчої, тобто віце-прем’єр міністром з гуманітарних питань. Як відомо, на цю посаду 11 березня було призначено Володимира Семиноженка.

 

Комісія вирішила розробити пропозиції органам місцевого самоврядування Львівщини щодо встановлення пам’ятників іноземним солдатам із дотриманням чинного законодавства. Як зазначив голова тимчасової комісії Остап Козак, мета її роботи сприяти тому, щоб органи місцевого самоврядування легалізували самовільно встановлені пам’ятники. Однак, легалізовані можуть бути тільки ті пам’ятники, які не мають антиукраїнського змісту, всі інші будуть демонтовані. Відповідно має бути демонтований меч-щербець та написи на пілонах антиукраїнського характеру на Личаківському цвинтарі у Львові. Чи буде це зроблено, на думку Остапа Козака, буде залежати від політичної волі Львівської міської ради.

 

Планується, що наступне засідання тимчасової комісії відбудеться напередодні президії Львівської обласної ради. На це засідання члени комісії запросять керівника КП «Доля», що відповідно до рішення Львівської міської ради від травня 2005 року мало демонтувати меч-щербець та написи на пілонах на Личаківському цвинтарі у Львові.

 

Наразі Львівська обласна рада планує звернутися до СБУ щодо діяльності установ Польщі на території області у звязку із фінансуванням сусідньою державою людей, причетних до незаконного встановлення пам’ятників польським солдатам.

 

На думку депутата Львівської обласної ради, члена тимчасової комісії Олега Панькевича, досвід показує, що пам’ятні знаки іноземним солдатам часто використовують для того, щоб дискредитувати український національно-визвольний рух.

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ