Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ОДА СИНЮТКИ

Олег Синютка став головою Львівської ОДА. Однак епопея з призначенням повноцінного голови тривала досить довго. Історія Синютчиного попередника Юрія Турянського, котрий було потрапив у це ж крісло з екзотичним формулюванням «тимчасово виконуючий обов’язки», лише підтвердила той факт, що знайти гідну людину на цю посаду вельми важко. Президент Порошенко не має своєї команди, тому більшість призначень відбуваються ситуативно.

Юрій Турянський у ролі голови Львівської області був несподіванкою для всіх, але свою основну місію він виконав. Під час дострокових парламентських виборів він жодній політичній силі не допоміг здобути додаткових рейтингів. Фактично, результати парламентських виборів показали, що жоден із загальноукраїнських політиків нині не має однозначної електоральної підтримки.

«Народний Фронт» хоча і здобув перемогу на Львівщині, але боротися з ним наразі немає потреби. Уряд псевдореформаторів на чолі з головним фронтовиком Яценюком своїми діями і рішеннями сам дуже скоро поховає свої рейтинги.

Блок Петра Порошенка второпав, що більше «виїжджати» на прізвищі свого боса їм не вдасться, потрібно починати будувати політичну структуру в П’ємонті України, треба братись до праці на імідж і рейтинг партії.

Єдиною загрозою для президентської партії на прийдешніх місцевих виборах може стати хіба що партія міського голови Львова Андрія Садового, яка стрімко набирає оберти і рейтинги.

Саме Андрій Садовий, який має дуже чіткий стратегічний план, а саме –  на наступних президентських виборах здобути найвище крісло держави, є найбільшою проблемою Петра Порошенка.

Великого вибору у гаранта Конституції не було. Схоже, нема сьогодні великої кількості охочих обійняти найвищу посаду в області – в час постійних розмов про можливу ліквідацію обласних адміністрацій. Але в тіні Андрія Івановича більше як вісім років трудився Олег Михайлович Синютка. І він вже давно всім довів, що може ефективно врядувати майже мільйонним містом, віддаючи всі лаври своєму розпіареному шефу. Садовий до останнього не вірив, що його «права рука» наважиться стати незалежним, ба більше, стати його шефом і наглядачем. Але амбіції Олега Синютки все-таки взяли гору, і він написав заяви на ім’я Президента та міського голови. Тепер він зможе всій Україні довести чого він варт, як управлінець та менеджер. А Андрій Садовий залишився без свого незамінного і незмінного першого заступника.

Чим незручний голова Львівської ОДА Олег Синютка міському голові Львова Андрієві Садовому? По-перше, він занадто багато знає про Андрія Івановича. По-друге, саме через це Андрій Іванович не піде ані на відкритий конфлікт з Олегом Михайловичем, ані на прихований – через свої підконтрольні засоби масової інформації. По-третє, Андрій Іванович напередодні місцевих виборів буде змушений менше піаритись, а більше уваги звертати на питання життєдіяльності міста Лева. По-четверте, Андрій Садовий, вперше з часів звільнення з посади голови Львівської ОДА Віктора Шемчука, отримав серйозного політичного конкурента, який не поступається йому в харизмі і вмінні красиво і впевнено говорити. Саме тому Олег Синютка на сьогоднішньому етапі політичного розвитку є ідеальним варіантом в боротьбі за рейтинги з партією «Самопоміч».

Чим зручний Олег Синютка Петрові Порошенкові? По-перше, він буде чітко працювати на рейтинг і піар Президента. По-друге, надзвичайно жорсткий стиль управління Олега Синютки дасть змогу відновити чітку президентську вертикаль і змусить здригнутись обласну адміністрацію, яка вже забула, що таке справжній голова, якого усі бояться. По-третє, Олег Синютка чи не найкраще пасує на роль координатора всіх силових структур області, чиї рішення і дії будуть теж скеровані на побудову рейтингу Порошенка і його партії. По-четверте, це побудова самої партії. Скоріш за все, Олег Синютка отримав завдання хутко і якісно розбудувати партійну порошенківську структуру в області. І він це зробить! Адже Олег Синютка є чи не ідеальним варіантом у відповідальній справі боротьби за рейтинги самого Порошенка.

Але не все так безхмарно, як здалося б. Олег Синютка не Бог, він не всесильний, не всемогутній і не всезнаючий. У нього є слабкі сторони. Насамперед маємо на увазі те, що Олег Синютка прийшов працювати в область без своєї команди. І це його найбільша проблема. Така вкрай забюрократизована і деморалізована контора як Львівська облдержадміністрація, потребує нової крові у великій кількості. Де взяти ці кадри, цю кров? Ніде. Львів теж давно потерпає  через кадровий голод, а партійний апарат львівських ударівців, підтримкою яких заручився Олег Синютка, є не надто численним. До того ж,  схоже на те, що Олег Синютка не має повної самостійності і незалежності у прийнятті кадрових рішень. Про це наочно свідчить пропозиція, яку Олег Синютка зробив своєму попереднику Юрію Турянському, - обійняти посаду першого заступника.

До того ж, Олег Синютка не ангел. Він, як і всі люди, схильний порушувати усталені норми та правила. В його минулому вже був критичний період, коли "закляті вороги" на кожному ефірі ганили і "пресували" першого заступника міського голови Львова як найбільшого порушника. Звісно, після Андрія Івановича. Та навіть якщо ніхто не візьметься за справу ритися у минулому Олега Синютки, то «помилки», особливо кадрові, йому можуть обійтися дорогою ціною. Моніторити  буде кому. Хоча б взяти  «Свободу». Ця партія на рівні начальників департаментів і нижче рясно представлена у владі на Львівщині.

Андрій Возний. 

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ