Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Падіння П’ємонту: галицький виборець відмовився від демократії

Учора, 27 січня, мали відбутися проміжні вибори до Львівської обласної ради. Оскільки Львівська ОДА разом із Львівською обласною радою не знайшли 7 млн грн на їх проведення, то Львівська обласна ТВК визнає їх такими, що не відбулися і оголосить наступну дату їх проведення.

Відтак, сьогодні, 28 січня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі експерти виявили серйозне занепокоєння з цього приводу. На їхню думку саме з Львівщини розпочалося згортання демократії. І все це тому, що на проведення проміжних виборів не було політичної волі.

Виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська зазначила, що Львівщина завжди була зразковою і показовою областю, якщо на Львівщині можна так легко відмовитись від виборів, перенести їх, або ж взагалі скасувати, то скоро таке буде по всій території України.

Найбільше експертів лякає пасивність галицького, традиційно протестного виборця. Виборця, який завжди був на передовій у боротьбі за демократію в Україні.

Керівник моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко заявив: «У всій цій ситуації найбільше турбує стан галицького виборця, адже його фактично позбавили права голосувати і бути представленими у місцевій раді, але натомість ми не спостерігаємо ні акцій протесту, ні пікетів».

«Мене дуже дратує позиція чиновників Львівської ОДА та депутатів Львівської обласної ради, коли вони починають шукати причини, аби не проводити ці вибори. Закон треба виконувати», - заявила Оксана Дащаківська.

Вона також наголосила на тому, що вибори повинні відбутися, але оскільки депутати впевнені, що рада може працювати і без 7 депутатів, а нагадаємо загалом їх є 116 у Львівській обласній раді, то очевидно склад Львівської обласної ради варто зменшити.

Суперечки навколо виділення грошей на проміжні вибори вона назвала знущанням з демократії, виборців та експертів.

«А хтось подумав про кандидатів, які витратили кошти на політичну рекламу користуючись своїм пасивним виборчим правом? А хтось подумав про виборців, які залишились без представництва в обласній раді?», - зазначила Дащаківська.

Вона також пояснила, що Львівська обласна рада незалежно від того, коли відбуватимуться проміжні вибори, буде легітимною, адже кількість відсутніх депутатів не є критичною.

«Питання в іншому. Порушено конституційні права мешканців семи мажоритарних виборчих округів. Але парадокс у тому, що виборцям байдуже, більше того, значна частина із них навіть не знала того, що у неділю, 27 січня, мали відбуватися якісь вибори. Через таку виборчу пасивність ніхто про порушення не заявлятиме. Кандидати можуть позиватися до суду на ТВК. Загалом, наскільки мені відомо, до ЦВК вже було подано понад 20 скарг на Львівську обласну ТВК», - розповіла Дащаківська.

Член координаційної ради Громадянської мережі «Опора» Олександр Неберикут, своєю чергою, зазначив, що виборці і справді стали дуже пасивними.

«Якби ми провели вибори у цю неділю, то мали б таку саму явку, як на Франківщині – 13%. За таких умов складного говорити про легітимність обраних . У квітні ж, коли, ймовірно, відбувдуться проміжні вибори до Львівської обласної ради, увага до них буде більша і явка теж», - зазначив експерт.

Щодо того, чи ук квітні вдасться провести проміжні вибори, Неберикут теж має серйозні сумніви: «Я говорив із головою бюджетної комісії (Львівської обласної ради) Качмариком, стало зрозуміло, що депутати Львівської облради роблять ставку на отримання грошей з держбюджету. Якщо триматися такого курсу, то маю серйозні сумніви, що довибори таки відбудуться. Депутатам треба просто знайти гроші на їх проведення, а не тикати пальцем на Верховну Раду, заявляючи про недосконалість закону».

Окрім того, згідно із офіційної інформації Львівської обласної ради протягом минулого року на утримання депутатів було витрачено 7 244 057,46 грн.

«Ця цифра майже дорівнює семи депутатам… Чи потрібні нам вибори? Так, потрібні, бо не можна порушувати закон. Якщо економічну доцільність поставити вище від Закону, то ми забудемо, що таке демократія. Незважаючи на те, що депутати погано працюють і погано відвідують сесії, вибори все ж потрібні, але потрібно і реформування місцевого самоврядування», - заявила Дащаківська.

На думку експертів, аналіз відвідування сесій Львівської обласної ради, показує, що близько 65% депутатів ходять на сесію. Така статистика  є вкрай незадовільною і свідчить про те, що Львівщині не потрібно 116 депутатів, достатньо буде і 80.

"Систему місцевого самоврядування необхідно реформувати. все що роблять депутати Львівської обласної ради - це політичні заяви та розподіл бюджету", - зазначила вона.

Оксана Дащаківська додала, що на загальнонаціональному рівні варто ініціювати реформу місцевого самоврядування та скорочення числа депутатів олбради: "Можливо не потрібно їх 116, але потрібний якісний демократичний корпус".

Олександр Неберикут також наголосив: якщо відвідування сесій становить 65%, то, відповідно, і кошти на утримання Львівської обласної ради треба скоротити пропорційно, а це означає, що з 7 млн грн на утримання депутатів реально можна витратити 4 млн грн.

Окрім того, за словами експерта, як показує досвід, попри всі очікування мажоритарна складова не працює по тій причині, що депутати не хочуть працювати у міжвиборчий період із своїм виборцем.

Анна Новик.

Фото: galnews.net

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ