Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Партія регіонів здобуде Західну Україну 31 жовтня

Партія регіонів вирішила здобути всю повноту влади в Україні ще до кінця успішного для неї нинішнього 2010 року. Крім посади Президента, Кабміну та виконавчої вертикалі, більшості у Верховній Раді, регіонали хочуть отримати контроль над місцевими радами в усіх областях країни.

 Саме з планами здобуття місцевої влади, пов’язана ініціатива політради Партії регіонів, підтримана Президентом, щодо проведення місцевих виборів 31 жовтня цього року. Після ратифікації угод з флоту, важко повірити, що нова влада не зможе проштовхнути вигідну для себе нову дату місцевих виборів та запровадження змішаної, тобто мажоритарно-пропорційної виборчої системи на виборах до міських, районних та обласних рад. Фактично, попри задеклароване практично усіма політичними силами бажання повернутися до мажоритарки на місцевих виборах, ні мажоритарка у чистому вигляді, ні змішана виборча система до місцевих рад не вигідна нині жодній партії, крім Партії регіонів. Комуністи завжди були прихильниками пропорційної виборчої системи, литвинівці за нової виборчої системи жодних переваг для себе не отримають, для БЮТу і «Нашої України» скасування пропорційної виборчої системи означатиме перехід у меншість навіть у радах західних областей. Попри несприятливу кон’юнктуру в парламенті інціатива Партії регіонів має великі шанси на успіх. Заради проходження свого законопроекту, якого поки що нема у Верховній Раді, регіонали підуть на будь-які поступки партнерам по коаліції.       

Прагнення регіоналів, на перший погляд, може видатися поспішним і невиправданим, зважаючи на те, що Верховна Рада вже прийняла постанову про проведення місцевих виборів 27 березня 2011 року, що перебуває на розгляді в Конституційному Суді. Однак новоспечена партія влади має свою логіку. Вона полягає насамперед у тому, що не варто відкладати вирішення питання контролю над місцевими радами на завтра, якщо це можна зробити сьогодні. Наразі Партія регіонів має безпрецедентно високий рейтинг від 38% до 42% голосів виборців – за результатами опитувань різних соціологічних фірм. Це рейтинг Віктора Януковича у першому турі президентських виборів плюс голоси того, ментально неукраїнського електорату, якому до вподоби швидкі дії нової влади на «російському фронті», які багато експертів називають здачею українських національних інтересів на користь Росії. Очевидно, що Партія регіонів прагне використати цей сприятливий момент, бо невідомо, що буде з її рейтингами у березні 2011 року.       

Не варто відкидати й того, що це новий стиль Партії регіонів – робити все швидко, в тому числі проводити вибори. Крім того, вибори восени 2010 року збільшують для нової влади період діяльності без виборів майже до двох років. Наступними черговими виборами мають стати вибори до Верховної Ради 2012 року. Майже дворічний період без виборів – те, що найбільше вкладається у концепцію стабільності від Партії регіонів а-ля «путінська Росія». Це буде добре контрастувати із періодом діяльності попередньої влади, коли Україна не виходила із перманентного виборчого процесу. На це також розраховують стратеги Партії регіонів.       

Однак, найголовнішим в ініціативі із проведенням місцевих виборів, як ми вже згадували, є забезпечення контролю над місцевими радами, а отже містами та областями. Для реалізації цього плану регіонали хочуть запровадити змішану – мажоритарно-пропорційну виборчу систему для всіх рад, крім сільських та селищних. Якщо розглянути нову виборчу систему на прикладі Львівської обласної ради, то одна половина із 120 депутатів, звичайно, якщо в новому виборчому законодавстві буде збережена сьогоднішня чисельність депутатського корпусу, обиратиметься за партійними списками, а інша – по мажоритарних округах.       

Згадуючи «кучмівські» часи, коли діяла змішана виборча система, зазначимо, що головними претендентами на перемогу на мажоритарних округах будуть бізнесмени, які зможуть банально купити електорат на гречку та макарони. Будуть, звичайно, й ідейні політики, які намагатимуться сфотографуватися чи то з Тимошенко, чи з Ющенком, щоб виборці повірили у їхню належність до команди електоральних кумирів Львівщини. Але перший іспит на ідейність самовисуванці чи висуванці політичних партій складатимуть вже при формуванні більшості в обласній раді. Як показав досвід тих самих «кучмівських» часів, переважна частина навіть ідейних мажоритарників з тих чи інших причин переходила у більшість до своїх ідеологічних опонентів. Відтак, у Львівській обласній раді вже восени можемо отримати більшість, що буде контролювати губернатор. Бізнесмени-мажоритарники самі попросяться, мажоритарників, яким є що втрачати, – заженуть, інших – куплять. Це схема не нова. Її вже використував екс-президент Кучма для створення більшості у Верховній Раді, низці місцевих рад, були спроби створити таку більшість у Львівській обласній раді за часів керування податковою Львівщини Медведчука-молодшого. До мажоритаників додамо, Партію регіонів, що гарантовано пройде в облраду, можливо, пройде й новоявлена дружня для регіоналів УНП. У підсумку отримаємо більшість, на яку зможе опертися губернатор від Партії регіонів. Аналогічні процеси відбуватимуться в обласних, районних та міських радах усіх областей України, на що, власне, й розраховують ініціатори місцевих виборів 31 жовтня цього року.       

Низка обласних і міських рад Західної України з приходом нової державної влади встигла прийняти чимало резонансних рішень як реакцію на угоди з флоту, призначення в уряд Табачника, тим самим показавши свою опозиційність новій владі. Осінні вибори до місцевих рад за змішаною системою стануть покаранням за опозиційність для депутатів місцевих рад Львівщини. З 15 обласних рад України, де демократичні сили мають більшість, про що часто люблять згадувати БЮТ та «Свобода», восени не залишиться жодної. Всі обласні ради будуть підконтролем місцевого губернатора від Партії регіонів. Таким чином буде завершено процес здобуття всієї повноти влади в Україні Партією регіонів. Це головна мета місцевих виборів 31 жовтня цього року.        

Петро Марич, Гал-інфо

Фото - tsn.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ