Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Іскра" відповіла "Львівгазу"

У Львові став публічним конфлікт між ПАТ "Іскра" та ПАТ "Львівгаз". Формальний привід - боротьба за контроль над газопроводом «ГРС Винники - Іскра», який нині належить "Іскрі". 13 травня "Іскра" повідомила про загрозу залишитись без газу, що, по суті, означало аварійну зупинку підприємства. Згодом "Львівгаз" надало Гал-інфо роз'яснення своє позиції. Нині подаємо відповідь від ПАТ "Іскра".
odpublic.net

(Півжиром подано аргументи ПАТ "Львівгаз", курсивом - відповіді "ПАТ "Іскра").  

"Ані ПАТ «Іскра», ані ТОВ «Спекртгаз» не мають права власності на цей газопровід, оскільки газорозподільні мережі (вони самі вказують, що з них газом живляться споживачі) апріорі не могли бути приватизовані, діяла і досі діє законодавча заборона на таку приватизацію".

"!ПАТ “Іскра” набуло права власності на газопровід в процесі приватизації на підставі Наказу Фонду державного майна від 31.12.1993р. № 59-АТ. Даний наказ на сьогоднішній день є чинним.  Рішенням Господарського суду м. Києва від 22.04.16р. в справі № 910/10334/15 відмовлено Прокурору Львівської області про визнання недійсним вказаного Наказу Фонду держмайна, даним рішення встановлено, що газопровід в процесі приватизації було включено до цілісного майнового комплексу  підприємства.

ПАТ “Іскра” будучи власником газопроводу  правомірно продало газопровід ТОВ “Спектргаз” , заборони на продаж газопроводу законодавство не встанолює. Правомірність договору купівлі-продажу газопроводу підтверджено судовим рішенням  Львівського апеляційного господарського суду від 18.05.2015р. в справі №914/4401/14), яке залишено без змін Вищим господарським судом та набрало законної сили. В даному рішенні встановлено, що  ТОВ“Спектргаз” є власником газопроводу, а договір купівлі-продажу газопроводу є чинним".

"Прокуратура в судовому порядку намагається повернути цей газопровід в державну власність і стверджує про незаконність його приватизації, справа ще розглядається в суді, наразі ще немає рішення, яке вступило у законну силу".

"Як зазначено вище Рішенням Господарського суду м. Києва від 22.04.16р. в справі № 910/10334/15 відмовлено Прокурору Львівської області про визнання недійсним  Наказу Фонду держмайна від 93р. Про приватизацію газопроводу".

Львівська «Іскра» може зупинитись - через конфлікт з "Львівгазом"

"Поліцією Львівської області розслідується кримінальна справа за фактом підробки ТОВ «Спектргаз» документів, які це підприємство подавало в НКРЕКП для отримання ліцензії, справа на стадії досудового слідства".

"Дана кримінальна справа була ініційована ПАТ “Львівгаз” для того, щоб перешкодити ТОВ “Спектргаз” в отриманні ліцензії на розподіл природного газу. Справа розслідується поліцією вже майже  два роки і до сьогоднішнього дня слідчими поліції не знайдено жодних доказів протиправної поведінки ТОВ “Спектргаз”.

Львівська «Іскра» може зупинитись - через конфлікт з "Львівгазом"

"З 01.01.2014 р. ПАТ «Львівгаз» не користується трубою, що підтверджено судовим рішенням. «Іскра»  через спірний газопровід отримує газ безпосередньо від державної компанії ПАТ «Укртрансгаз» (прямий споживач), ба більше, підписала з УТГ акти розмежування меж приналежності трубопроводів, тому до чого тут ПАТ «Львівгаз» ?

"ПАТ “Львівгаз” користувався газопроводом  Іскри високого тиску з 2007р. на підставі договору оренди. Після закінчення дії договору оренди 01.01.2013р. Львігаз” продовжило і до сьогоднішнього дня користується газопроводом високого тиску. Факт користування газопровоодом підтверджено судовими рішеннями, які набрали законної сили, зокрема:

в справі №914/3691/14 Вищий господарський суд України встановив, що ПАТ"Львівгаз" після припинення дії договору оренди газопроводу продовжив ним користуватися без правової підстави;

в справі №914/2511/15 Львівський апеляційний господарський суд встановив, що Львівгаз користувався газопроводом ГРС Винники-Іскра” після 01.01.2014р".

"Яке відношення до неврегульованих питань між «Укрантрагсгаз» та«Іскрою» мають побутові споживачі і те, що Львівгаз прокладає резервну вітку для забезпечення їх безперебійним постачанням газу"?

"Між Укртрансгазом та Іскрою немає неврегульованих питань. До магістрального газопроводу Укртансгазу під”єднаний газопровід високого тиску ГРС Винники-Іскра”, який належить ТОВ “Спектргаз” та яким користується ПАТ “Львівгаз”. Листом від 04.05.2016р. № ЛВ 07/4-7166-16 адресованим на Голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПАТ “Львівгаз” підтвердило, що постачає газ для своїх побюутових  споживачів через газопровід ГРС Винники-Іскра, тобто користується ним. А отже, відповідно до чинного законодавства ПАТ “Львівгаз” зобов”язане здійснювати експлуатацію газопроводу яким користується, з метою забезпечення безпеки побутових споживачів, які споживають газ з газопроводу ГРС Виннки-Іскра".

"Львівгаз" відреагував на звинувачення "Іскри"

"Враховуючи тривалість існування проблеми спірного газопроводу«Іскри», постійні спроби Іскри самостійно, або через «Спектргаз»маніпулювати цією, по суті, державною трубою, небажання платити за транспортну роботу, через, що відповідно, виникають ризики призупинення транспортування газу цією трубою зі сторони ПАТ «Укртрансгаз» - ПАТ «Львівгаз» прийняв рішення реконструювати газорозподільну мережу міста та в рамках цієї реконструкції побудувати резервну нитку газопроводу. Мета такої реконструкції – гарантовані (не залежно від дій Іскри) поставки газу населенню. Той факт, що Іскра усіляко намагається перешкодити цій реконструкції (скарги в ДАБІ, голові ОДА, меру, Презеденту, а також фізична перешкода) говорять лише про одне – схоже «Іскра» намагається використати побутових споживачів у якості заручників захищаючи свої шкурні інтереси з недоплати транспортного тарифу, здешевлення виробництва «джерел світла».

"ПАТ «Іскра» не перешкоджає ПАТ «Львівгаз» у побудові резервної нитки газопроводу і не намагається використати побутових споживачів у якості заручників для захисту своїх інтересів.

ПАТ «Львівгаз» замовчує той факт, що прокладення ним резервної вітки газопроводу проводиться в межах охоронних зон газопроводу високого тиску, залізничної колії та високовольтної кабельної лінії електропередач, які йому не належать і без погодження такого будівництва з їх законними власниками, що є грубим порушенням ДБН України, оскільки з метою забезпечення безпечних умов експлуатації та виключення можливості пошкодження і аварій газорозподільної системи, залізничниць та електричних мереж, в межах їх охоронних зон Категорично заборонено ведення будь-яких земляних та будівельно-монтажних робіт.

З метою приховати незаконне будівництво, ПАТ «Львівгаз» внесло недостовірні дані в декларацію про початок виконання будівельних робіт і таким способом, шляхом обману, отримало дозвіл на початок виконання будівельних робіт.

ПАТ «Іскра», як власник залізничної колії та високовольтної лінії електропередач та ТзОВ «Спектргаз» як власник газопроводу високого тиску, які несуть відповідальність, як власники, за безпечну експлуатацію вказаних інженерних комунікацій, з метою уникнення можливих пошкоджень і аварій, які могли бути спричинені внаслідок роботи будівельної техніки ПАТ «Львівгаз» змушене було звернутися із скаргами до контролюючих органів з вимогою провести перевірку будівництва нового газопроводу, яке ПАТ «Львівгаз».

Як наслідок, за результати перевірки Департаменту ДАБІ у Львівській області було встановлено, що ПАТ «Львівгаз» внесло недостовірні дані в Декларацію про початок виконання будівельних робіт, без оформлення права власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщується об’єкт будівництва, проводить будівництво нової вітки газопроводу, в межах смуги відведення існуючого газопроводу високого тиску, встановлено що роботи ведуться з порушенням ряду будівельних норм і правил та визнано будівництво нової вітки газопроводу – самочинним.

Рішенням головного інспектора будівельного нагляду від 19.02.2016 року № 19/02-1-Д скасовано реєстрацію декларації ПАТ «Львівгаз» про початок виконання будівельних робіт № ЛВ 083152542257 від 11.09.2015 року.

Приписом Департаменту ДАБІ у Львівській області № 278/16 від 18.02.2016 року зобов’язано ПАТ «Львівгаз» негайно зупинити будівельні роботи та усунути допущені ним порушення будівельних норм та правил.

Незважаючи на це ПАТ «Львівгаз» продовжує самочинне будівництво, прикриваючись ніби-то необхідністю забезпечити безперебійне постачання газу населенню та розпускаючи неправдиві слухи про те, що ПАТ «Іскра» всіляко йому перешкоджає.

На сьогоднішній день ПАТ «Львівгаз» намагається в судовому порядку відновити дію скасованої декларації (Справа № 813/959/16, що розглядається Львівським окружним адміністративним судом зо позовом ПАТ «Львівгаз».

Справжньою і єдиною метою ПАТ «Львівгаз» є не захист інтересів простих побутових споживачів газу (населення), а захист особистих фінансових майнових та фінансових інтересів.

Насправді, зі сторони ПАТ «Львівгаз», яке є монополістом на ринку поставки і транспортування природного газу, відбувається рейдерське захоплення газопроводу високого тиску ГРС «Винники-Іскра», по якому транспортується газ для виробничих потреб ПАТ «Іскра» та побутових споживачів (населення) і виведення з ринку, невигідного йому конкурента, яким є ТзОВ «Спетргаз».

Перепідключивши побутових споживачів до свого газопроводу, в подальшому ПАТ «Львівгаз» планує відключити від газорозподільної системи газопровід високого тиску ГРС «Винники – Іскра» і таким чином змусити ПАТ «Іскра» платити за поставку транспортування газу, не ТзОВ «Спектргаз», а ПАТ «Львівгаз».

За вказаними фактами порушень будівельних норм та правил, стосовно посадових осіб ПАТ «Львівгаз», 06.02.2016 року Сихівським ВП ГУНП у Львівській області зареєстровано кримінальне провадження № 12016140070000353 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.358 КК України та триває розслідування.

Таким чином,  метою будівництва резервної вітки газопроводу і перепідключення до неї споживачів є виключно збагачення ПАТ «Львівгаз», а не турбота про споживачів".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ