Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перспективи для ВПО

Починаючи з весни 2014 року термін ВПО, внутрішньо переміщена особа все частіше зустрічається в звичайному лексиконі громадянина України.

Внутрішньо переміщеними особами називають людей, що змушені масово покидати місце свого проживання в результаті збройного конфлікту, внутрішньої ворожнечі, систематичних порушень прав людини або стихійних лих, але при цьому знаходяться на території власної країни.

На сьогодні по всіх областях України зареєстровано близько 1.6 млн переселенців. Усі вони вимушено покинули міста та села, де колись жили, та поїхали зі своїх рідних областей – Донецької, Луганської та республіки Крим.

В Україні впроваджуються заходи щодо покращення стану життя та адаптації у суспільство внутрішньо переміщених осіб: збільшуються соціальні виплати, надаються пільги. Міністерством Соціальної Політики у серпні цього року було проведено дослідження, що стосувалося ситуації ВПО. Його результати показали високий рівень інтеграції переселенців у громадське суспільство. Багато хто з опитуваних зазначив про постійний дохід (66%), зайнятість (48%) і «сім’ю та друзів у тому ж місті» (44%). Респонденти в цілому показали високий рівень задовільності життям.

До того ж починаючи з 2014 року було створено багато громадських організацій, що займаються питаннями, пов’язаними із місцевими та регіональними проблемами у адаптації ВПО та інтеграції їх у суспільство. Дві з таких працюють у Львові: розмова йде про НГО «Арекет» та КРІ «Толока».

Перша з них, була створена у грудні 2015 року. Основною метою організації було вибрано збереження етнічної ідентичності корінного народу України – кримських татар, та захист прав усіх внутрішньо переміщених осіб. За три роки існування «Акрекет» отримала гранти на велику кількість програм, зокрема на програму національних обмінів, за фінансування Європейського Союзу та Національного Фонду підтримки демократії (США).

Коаліція Регіональних Ініціатив "Толока" була створена 11 квітня 2018 року представниками українського громадського сектору. Молода та амбіційна організація ставить себе за мету зміцнення міжрегіональної співпраці організацій громадянського суспільства в Україні. Тільки за минулі місяці за участі Толоки було проведено чимало конференцій. Зокрема КРІ цікавить питання внутрішньо переміщених осіб. Спільно з Фондом підтримки демократії Посольства США в Україні було створено проект під назвою «Громадський супровід інтеграції студентської молоді з числа ВПО і студентів з тимчасово окупованих територій в приймаючі громади Київської, Львівської, Харківської, та Херсонської областей».

Ці чотири області були вибрані не випадково, адже саме на них поширюються такі державні програми як «Освітній центр «Крим-Україна». Конкретна ця ініціатива влади надає школярам, що закінчують навчання на території окупованого Криму, отримати вищу освіту в одному з дванадцяти ЗВО України.

Члени обох організацій зазначають, що ті досягнення, що вони мають на сьогодні – не є фінальними, і у майбутньому вони сподіваються на потужний розвиток подібних програм, та політики влади щодо ВПО.

Микита Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ