Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Початок боротьби за якість освіти: абітурієнтам підготували кілька сюрпризів

Вступна кампанія 2015 року в Україні вперше пройде відповідно до нового Закону «Про вищу освіту». Отож, з`явилось чимало важливих реформаторських новел. Про них під час прес-конференції у Львові розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

З 2006 року ЗНО проводили на основі постанови Кабміну, а тепер зовнішнє незалежне оцінювання знань введено у правове поле держави.

«З цього року алгоритм конкурсного балу замінено. Кожен університет самостійно визначає вагу сертифіката ЗНО залежно від своєї специфіки. Ми ж мали в Україні випадки, коли університети надавали однакову вагу всім сертифікатам. Зменшилася вага атестата про середню освіту. Університети отримали автономію та самі формують правила гри», - сказав Ігор Лікарчук.

Він також наголосив, що обсяг державного замовлення в цьому році залежатиме від того, яких абітурієнтів прийматиме університет на навчання.

«У цьому році вперше, але надалі це буде системно, абітурієнти переходитимуть до стадії автоматичного зарахування до вишу електронною системою. Так працюють в європейських країнах, така система діє в Грузії», - сказав він.

Окрім того, основним конкурсним випробуванням для вступу у виш буде ЗНО і в цій сфері відбудуться суттєві зміни.

«Першою новацією є те, що з 2015 року по-новому визначатимуть результати. Раніше всі, хто склав тести ЗНО, отримували позитивну оцінку. Негативного оцінювання не було, однак в жодній країні світу такого немає. Ми теж відмовились від такої практики», - сказав Лікарчук.

Він пояснив, що відтепер абітурієнтів поділять на дві групи: перші – абітурієнти, які склали ЗНО і пройшли поріг, друга – абітурієнти, які не склали тести.

«За це вони оцінок не отримають, але для тих, хто склав ЗНО, розпочнеться відлік за рейтинговою системою. Наприклад, 100 балів – це результат, з яким абітурієнт зможе йти в університет, щоб приймати участь у конкурсі на вступ», - пояснив Лікарчук.

Він наголосив, що 80 експертів у 10 регіонах  узагальнять результат по Україні та визначать поріг прохідності в балах з кожного предмету.

Ігор Лікарчук нагадав, що на ЗНО пропонується 11 предметів, але щороку поріг буде різним з різною кількістю балів.

За його словами, 24 квітня відбудеться перший тест з української мови. Ті абітурієнти, які не складуть тест, не складатимуть наступні тести ЗНО.

«Йдеться про те, що цього року державна підсумкова атестація (ДПА) з української мови та літератури пройде у формі ЗНО для усіх випускників загальноосвітніх шкіл. Той, хто не виконає тест, отримає найнижчу оцінку з ДПА – 1 бал, який піде в атестат. Атестати отримають усі, хто прийде на ДПА. Цього року ДПА та ЗНО складатиме 300 тис. осіб», - сказав Лікарчук.

Він додав, що така рання дата для складання тесту обрана для того, щоб викладачі мали змогу перевірити всі роботи до кінця навчального року.

«Щоб до кінця навчального року ми змогли сказати випускникам, хто склав ЗНО з української мови і може складати ЗНО з інших предметів, а хто ні», - сказав Ігор Лікарчук.

Також він наголосив, що цього року не будуть брати до уваги результати ЗНО за попередні роки, адже під час минулорічних вступних кампаніях були зовсім інші тести, рейтинги та вибірка.

«Варто тут зазначити, що з 300 тис. абітурієнтів, які зареєструвалися цього року , 30 тис. – це ті, хто вже має результати попередніх років з низьким балом», - пояснив він.

За словами Ігоря Лікарчука, Центр оцінювання знань намагатиметься в цьому році зробити процес тестування максимально відкритим.

«Вперше на персональній сторінці абітурієнта ми розмістимо детальну інформацію по його тестах. Якщо абітурієнт, або його батьки захочуть перевірити виконані завдання, то вони можуть надіслати нам електронною поштою запит, і ми надішлемо скан-копію його відповідей», - запевнив Лікарчук.

Він додав, що цього року також вперше відмовляться від тестів з світової літератури та всесвітньої історії, адже їх обирає дуже мало абітурієнтів.

Ігор Лікарчук наголосив, що тестування буде безкоштовним і додав, що тести у української мови вже в дорозі до пунктів тестування.

Фото - www.schoollife.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ