Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Потрібне посвідчення журналіста? Звертайтесь

Організатори фінансової запорізької піраміди «Мурзілка», які були засуджені за шахрайство, придумали новий спосіб «заробітку». Заснували в невеличкому містечку на Київщині всеукраїнську громадську організацію «Журналісти проти корупції». Під її вивіскою було розгорнуто, по суті, торгівлю липовими посвідченнями журналіста. При цьому зареєстрованих ЗМІ організація не мала.

Посвідки реалізовувались через Інтернет під видом сплати вступного та щомісячних  внесків за членство в організації. І гасло придумали: «Створюємо найбільшу в Україні народну Інформ Агенцію (запрошуємо усіх)», «Видаємо офіційне посвідчення журналіста. Приєднуйтесь!». Загалом діяльність «мурзілківців» схожа на чергову шахрайську схему, своєрідну «піраміду журналістських посвідчень».

Від фінансових махінаторів до громадських активістів-антикорупціонерів...     

ВГО «Журналісти проти корупції» заснували  Яценко Світлана  Миколаївна та Кот Сергій Іванович – в  жовтні 2015 року в м. Переяслав-Хмельницький Київської області.

Віднайти дотичність вказаних громадян до сфери журналістики мені не вдалося. Не беручи до уваги того, що про Сергія Кота та Світлану Яценко журналісти досить багато писали. Найбільше – в Запоріжжі, де Кот та Яценко «прославилися» як  учні та здібні продовжувачі справи відомого російського шахрая Сергія Мавроді.

Ідеться про такі факти. У Запоріжжі  Кот та Яценко були головними організаторами філії фінансової піраміди МММ-2011. Журналісти, зокрема, писали про те, що бувший правоохоронець Сергій Кот в МММ мав статус «тисячника». І що учасником  піраміди він став одним з перших в Запоріжжі, а згодом,  щоб регулярно мати процент з нових вкладників, втягнув туди тисячі місцевих жителів, організував в обласному центрі філію піраміди.

З реєстрів відомо, що у цей період уродженць м. Камінь-Каширського Волинської області Сергій Кіт заснував ТОВ «МММ-2011», яке надавало консультації з питань комерційної діяльності й керування. Зазначу, що з листопада 2014 р. ТОВ «МММ-2011» перебуває в стані припинення. Підстава – судове рішення про неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності.  

Голова Центрального комітету в ВГО  «Журналісти проти корупції», директор в Міжнародній антикорупційній журналістській академії (філія ОБСЄ) Сергій Кот. Фото з соціальних мереж.

Після того, як «дітище Мавроді» рухнуло,  Кот та Яценко набуті  навички  застосувави в подібному проекті. В 2012 році в Запоріжжі вони  організували фінансову піраміду «Мурзілка». Особливий цинізм полягав у тому, що до участі у ній вони залучили багатьох ошуканих вкладників проекту МММ-2011 (це були здебільшого пенсіонери), обіцяючи їм через «Мурзілку» повернути гроші, втрачені в МММ. Таким чином довірливі вкладники були обдурені двічі.

Остання афера Коту та Яценко з рук не зійшла. Вони стали фігурантами кримінального провадження за ст. 190 ч. 2 КК України (їх дії кваліфікували як шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб), а згодом були засуджені до двох років позбавлення волі (згідно з вироком Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 16 березня 2015 року).

У вироку міститься інформація про понад 80 постраждалих  вкладників «Мурзілки», коштами яких Кот та Яценко заволоділи «в період часу з червня по вересень 2012 року» – «всього на суму  134 100 гривень».

Однак за грати аферисти не потрапили. Ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 28 липня 2015 року вирок Ленінського районного суду м. Запоріжжя було змінено в частині призначення покарань: Сергій Кот  та Світлана Яценко були звільнені від відбування покарання у виді позбавлення волі на підставі Закону України «Про амністію у 2014 році».

А вже через кілька місяців  в 27-тисячному містечку  Переяслав-Хмельницький на Київщині розпочнуть діяльність дві всеукраїнські громадські організації – «Журналісти проти корупції» (мета якої визначена як  захист членів організації від неправомірних дій корупціонерів) та «Духовні скарби України», (розвиток національної культури та мистецтва). Їх заснували амністовані керівники «Мурзілки», що на той час чкурнули із Запоріжжя.

А ще  через півроку  керівник ВГО «Журналісти проти корупції» Кот Сергій Іванович виступатиме перед студентами 111 курсу спеціальності «Журналістика» Київського міжнародного університету й буде повчати, як  журналісти мають боротися з корупцією та беззаконням.

У замітці, що була розміщена на сайті університету 04.04.2016 р., про цей захід написано, зокрема, таке: «Зустріч проходила у формі діалогу, студентів цікавили конкретні приклади розкриття й позитивного розв’язання людських проблем, а також співпраця університету з організацією «Журналісти проти корупції» і їх бажання проходити практику  на базі організації  для набуття професійних навичок, досвіду(...)».

                               Як діє «лохотрон» з видачі посвідчень

Про навички і досвід, який би міг передати студентам-журналістам  організатор запорізького МММ та «Мурзілки», можна розповідати довго. Зауважу, що йдеться не лише про вміння прокручувати фінасові махінації  та  видурювати останні гроші в пенсіонерів. Сергій Кот, який нині представляється головою центрального комітету «Журналістів проти корупції», директором в неіснуючій Міжнародній антикорупційній журналістській академії (філія ОБСЄ), одночасно є фахівцем з вибивання боргів, засновником (колишнім директором) колекторської фірми: ТОВ «Агенція з повернення боргів в Україні», яке було зареєтровано в 2007 році в Запоріжжі та має філії в куточках   країни.

Однак повернімося до останнього проекту Кота та Яценко – ВГО «Журналісти проти корупції», який, до речі, також схожий на створення піраміди та під вивіскою котрої останнім часом було розгорнуто фактичну  торгівлю липовими посвідченнями журналістів.

Реалізація «документів» відбувається під гаслами: «Створюємо найбільшу в Україні народну Інформ Агенцію (запрошуємо усіх)», «Видаємо офіційне посвідчення журналіста. Приєднуйтесь!».

Приєднатися до афери просто – посвідка замовляється в Інтернеті (на сайті організації- pero.org.ua). Головна умова – мати гроші . На  вступний внесок в розмірі 500 грн (за членство в організації) та на  щомісячні членські внески, сплата яких проводиться «раз на 12 місяців» (за умови, що місячний членський внесок становить 100 грн.).  Для зручності «клієнтів» сплатити  вступний та членські внески можна через відділення банку чи прямо на сайті  (через електронну систему).

Через такий нехитрий механізм усі охочі можуть отримати посвідчення журналіста на термін сплати членських внесків. Тобто, якщо посвідка, наприклад, купується лише на рік, замовнику загалом  доведеться витратити 1700 грн.

 Як чіпляють на гачок потенційних покупців? В  мережі Інтернет (на сайті організації, на сторінках її активних членів в Facebook) розміщуються галасливі  оголошення, фото посвідчень журналіста, роз’яснювальні публікації «фахівців» – з детальним описом всіх переваг володіння таким документом. Від отримання фірмового бланку журналіста (для журналістських запитів), візиток  журналіста,  наліпки «ПРЕСА»  на лобове скло авто – до здобуття  імунітету журналіста та наказу про призначення на посаду журналіста... Увесь список, який загалом містить майже два десятки «переваг», теж дуже схожий на реалізацію попередніх проектів Кота та Яценко: кошти вкладників в свої піраміди вони залучали схожим чином.  

                         Коли рухне піраміда з новоспечених «журналістів»

Поки готувався цей матеріал на сайті організації з’явилася чергова інформаційна-рекламна замітка (від 19.10.2017 р.) під заголовком: «Приєднуйтесь! Тепер ми офіційна «четверта влада» Національного рівня». У ній повідомляється про те, що організація отримала від «Мінюста» свідоцтва ЗМІ. Нижче було розміщено такий заклик: «Запрошуємо всіх небайдужих громадян стати нашими Журналістами. Відсутність профільної освіти не перешкода. Працює Школа Журналіста».

Свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ організація дійсно отримала (їхніми  фотокопіями проілюстрована вказана замітка). Про реєстрацію інформаційного агентства ВГО «Журналісти проти корупції» та  газети з такою самою назвою, яка заснована «з благодійною метою» та буде виходити на кількох аркушах один раз на місяць (свідоцтва датовані 6 та 11 жовтня 2017 року).

Про що свідчить та що означає у контексті описаного ця інформація? Насамперед про те, що всі посвідки журналіста, якими керівники організації «наділяли» своїх «членів» раніше (до початку жовтня цього року), є фальшивками.

Однак відтепер, вочевидь, бізнес на журналістських посвідченнях, які будуть видаватися (продаватися) під вивісками зареєстрованих ЗМІ,  в руках  фінансових махінаторів розквітне ще більше.  Чим  це закінчиться? Скоріше за все, піраміда з «дітей лейтенанта Шмідта», себто з липових журналістів, деякий час ще буде рости. Побільшає кількість  наліпок «ПРЕСА»  на авто, зросте число людей дивного вигляду та неадекватної поведінки, що будуть з посвідками журналістів тинятися коридорами судів та шукати охочих замовити «моніторинг» судового процесу, отримати «фахову» правову допомогу за низькиим розцінками.

А далі все частіше вибухатимуть скандали, пов’язані з використанням куплених посвідок, будуть «вилазити» на світ Божий різні зловживання. Як довго існуватиме ця піраміда  залежатиме від того, як  скоро її фігуранти, а також ті, хто продав їм посвідки, потраплять у поле зору правоохоронців. І піраміда рухне...

                                                  Замість епілогу

Уперше про «журналістів проти корупцію» автор почув рік тому. Коли  перевіряв інформація стосовно діяльності в Дрогобичі групи осіб, яка позичає місцевим мешканцям під проценти  гроші,  а опісля начебто через корупційні зв’язки в місцевому суді привласнює їхнє майно.

Про це мені повідомила львівська підприємниця. Вона назвала себе постраждалою від шахрайства та розповіла, що боротися з  дрогобицькими ділками їй та ще кільком постраждалим активно допомагає  активіст з ВГО «Журналісти про ти корупції».

Однак інформація вказаної особи, яка, до речі, у той період була кандидатом в адвокати, виявилася, м’яко кажучи, неправдивою. Журналістське розслідування, під час якого в ЗМІ вийшла єдина замітка,  було припинено.

Відтоді минув  рік. І ось нещодавно до мене за допомогою звернулися фігуранти того самого невдалого  розслідування, які розповіли про неправомірний тиск на них з боку «народних журналістів», що триває вже більше як рік.

Що ж насправді відбувається у Дрогобичі? Чому активісти вищеописаної  організації так «прикіпіли» до теми корупції в місцевому суді і так часто викривають у своїх публікаціях  дрогобицьких «олігархів».

Відповіді на ці питання – у дальшій публікації. 

Віктор Корнієнко, член Національної спілки журналістів України.

(Усі непідписані ілюстрації  - із сайту pero.org.ua).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ