Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Потворства площі Ринок. Фото

Не зважвючи на пафосні слова міського голови Львова про культурність міста та про його історичні надбання, у Львові не докладають жодних зусиль, щоб протидіяти свавіллю тих горе-бізнесменів, які у своєму прагненні заробляти гроші нищать площу Ринок. Пропонуємо поглянути на "серце Львова" під іншим кутом зору. Зачарований турист бачить суцільне свято: краса давніх будинків та кав`ярні просто неба "як у Європі", однак за феєрією ховаються справжні потворства.

Придивіться до давніх кам’яниць: від гордості Львова практично нічого не лишилось. У місті на догоду бізнесменам книгарні віддають під якісь "копальні", кам'яні портали 18 століття замінюють на пластик, фасади прикрашають чудернацькими потворними конструкціями, а фундаменти середньовічних кам'яниць розносять по камінчиках.

Питання "хто винен?" вже не актуальне. Краще запитати "Чому ніхто нічого не робить?" Як довго ще туристи їхатимуть у бутафорний, спотворений хворобливою уявою львівських підприємливих та винахідливих бізнесменів Львів?

Про трагедію спотвореної площі Ринок, від якої лишилися хіба сльози тих, хто колись будував для нащадків всі ці кам’яниці, Гал-інфо поспілкувалося з віце-президентом Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) Андрієм Салюком.

Площа Ринок, 41

Такий портал придумали на площі Ринок, 41.

Для реалізації своєї задумки підприємливі власники крамниці сувенірів викинули кам'яний портал вікна і замінили його на пластик, спорудивши двері! Не вірите? Підійдіть, постукайте і відчуйте різницю між пластиком і каменем!

Ось таке вікто колись було і там, де зараз спотворений новими дверима фасад.

Біля справжніх дверей кам'яниці Гренсівської потворство з китайськими футболками

«На такі роботи треба готувати проект реставрації і належним чином його погодити. Те, що вони зробили – це все самовільно і без дозволів. Там були начальники управлінь охорони культурної спадщини міста та області, але дозволів їм ніхто не показав. Вони зробили цей бутафорний портал з пластику. Такі елементи використовують, але такі рішення приймає архітектор-реставратор, а не людина, яка займається сувенірною продукцією», - заявив Салюк.

Площа Ринок, 8

А ось так поглумилися на кам'яним порталом кам'яниці на площі Ринок, 8.

«Портал на площі Ринок, 8 - це некоректне непорозуміння. Якісь люди, які не знають української мови, самовільно замінили історичний оригінальний портал 18 століття. Так, він був у поганому стані, але якщо на пам’ятці щось є у поганому стані, то це потрібно реставрувати, а не замінити. Так і Чорну кам’яницю можна поміняти на новішу. Ці люди представилися робітниками по програмі GIZ, і в мене виникло ще більше запитань. Перше - ця організація наполягала на тому, щоб передавати досвід німецьких реставраторів українським реставраторам, але це не були реставратори, а були каменярі. Друге - а в чому, власне, передача досвіду?», - запитав Андрій Салюк.

Він зазначив, що невідомі люди, які проводили роботи, не представились та не показали жодних документів, а лише сказали, що їхній керівник Андрій Садовий (міський голова Львова, - ред).

Площа Ринок,10

Найбільша трагедія площі Ринок - це палац Любомирських. Тут спотворили все!

Дворик палацу знищили металевими конструкціями.

«З приводу цього дворика палацу Любомирських було дуже багато скандальних дискусій і розбірок. Прикро, але є схема, яка неприйнятна у нормальному цивілізованому світі. Важко зрозуміти в який спосіб, але вони погодили це варварство у Києві. Міністерство культури затверджує те чи інше рішення, але має бути висновок управління охорони історичного середовища Львова. Я піднімав це питання на громадській раді при Міністерстві культури, і вони пообіцяли, що візьмуть це під контроль. Не може бути затверджений проект без погодження місцевих управлінь охорони культурної спадщини. Так працює весь цивілізований світ», - заявив Андрій Салюк.

Площа Ринок, 16

Кам'яниця на площі Ринок, 16 наразі тримається на "чесному слові" і ... дозвільних документах. У Києві благословили руйнування фундаменту давньої кам'яниці.

Замість дворику будинків ось таке архітектурне непорозуміння.

«Ці люди не мають жодних дозволів, адже не надали їх управлінням охорони історичної культурної спадщини. Управління має право зупинити всі роботи, адже порушено законодавство. Кам'яниця може бути  серйозно пошкоджена. Такі роботи треба проводити під наглядом конструкторів, архітекторів, геологів», - сказав Андрій Салюк.

Сербська, 3

Хоч це і не площа Ринок, але це та ж історична заповідна частина Львова. Цим жахом підприємці "прикрасили" фасад будинку 16 століття.

Жах на вулиці Сербській.

«Багато хто у Львові нарікав на ресторан «Старгород», але вони хоча б чесно надягають на голову ту свинячу морду і так себе рекламують. То хай би і ці собі на голову взяли той тазик і з тим ходили, рекламуючи себе. Спотворення фасаду будинку - це демонстрація брутального і цинічного ставлення до свого міста. Заради грошей вони готові робити будь-що. Якщо для того, щоб привабити туристів, їм треба буде знищити пам'ятку, то вони її знищать! Ці тазики спотворили загальний вигляд будинку і вулиці. У фасад вбивали кріплення, щоб це змонтувати, це однозначно. Вони, очевидно, пошкодили стіну, а таке не мине безслідно для пам'ятки. Це вульгарний черговий плювок усім, хто любить Львів», - сказав Андрій Салюк.

Варто додати, що потворство площі Ринок, 10 і вул. Сербська, 3 – це справа рук одних і тих же підприємців, які себе називають Холдинг емоцій «!Фест».

«Це організація, яка регулярно показує хамство у середовищі культурної спадщини», - заявив Андрій Салюк.

Як повідомив у коментарі Гал-інфо начальник управлінні охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Валерій Потюк, щодо усіх цих порушень були відповідні звернення і до прокуратури, і до правоохоронців.

"Всі ці звернення просто лежать, бо у Львові тільки й вміють, як показувати пальцями один на одного", - сказав Потюк.

Цікаво, чи хтось зважає на написи на таблицях, які прикріплені до кам'яниць: "Охороняється державою. Пошкодження карається законом".

Як раніше повідомляв Гал-інфо начальник міської міліції Сергій Зюбаненко, відповідальність за пошкодження пам'яток історичної спадщини - це 8 років позбавлення волі. 

То чому ж ще й досі ніхто за це не відповів?

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ