Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Путін не виконує «Мінських угод», Трамп попросив Меркель наглядати за ним

Минулого тижня було декілька важливих інформаційних інтриг. Дональд Трамп і Ангела Меркель зустрілись, обговорили насущні питання, висловили підтримку один одному і дійшли спільного висновку щодо політики Кремля.

Трамп попросив Меркель виконувати у Східній Європі почесну місію зондер-капо і наглядати за Кремлем, поки він буде вирішувати першочергові для США питання «Китай – Тайвань» і «КНДР – Японія – Південна Корея».

Путін намагається створити військовий конфлікт на Далекому Сході, щоби потім виступити в ролі «миротворця» і посадити Трампа за стіл переговорів. Британія почала вихід із ЄС, а Ерджеп Ердоган увійшов у серйозне політичне зіткнення з європейськими лідерами. Третю річницю захоплення Криму Путін вирішив прилюдно не відзначати. Із ним солідаризувались Медведєв і Зюганов. ЄС узявся активно «викручувати руки» Україні з метою відміни мораторію на вирубування українського лісу, а США вирішили платити Гройсману за боротьбу проти себе самого.

Нащадки Анни Ярославни допоможуть прибирати Львів

У міській раді Львова відбулось підписання «Меморандуму порозуміння» між Львівською міською радою та французькою компанією «Egis», яка підготує комплексне дослідження і стратегію міста стосовно поводження з відходами. У підписанні такого важливого для міста документа взяла участь Ізабель Дюмон, Надзвичайна та Повноважна Посол Франції в Україні. Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що для міста ця співпраця є надзвичайно важливою. Мова йде про грантові кошти в сумі 650 тисяч євро від Фонду вивчення та підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції, які компанія «Egis» використає для розробки дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію».

Ростислав Замлинський налагоджує міжнародну співпрацю

Прес-служба Львівської ОДА повідомила про зустріч Ростислава Замлинського, першого заступника голови Львівської облдержадміністрації, із Столе Змейкоскі, Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Македонія в Україні. Ростислав Замлинський і Столе Змейкоскі обговорили перспективи співпраці у деревообробній і харчовій галузях, а також у секторі сільського господарства і переробки сільськогосподарської продукції.

Варто звернути увагу на цікавий момент перемовин. На відміну від представництва ЄС в Україні, яке домагається постачання з України сировини для європейських підприємств, Ростислав Замлинський ініціює організацію виробництва готової продукції в Україні для потреб Македонії, адже Львівщина має достатньо фахового потенціалу і сировинних ресурсів.

З огляду на зазначений технічно-виробничий потенціал, Столе Змейкоскі висловив зустрічну пропозицію – компаніям із Львівщини взяти участь у тендері, пов’язаному із газифікацією, а також здійснювати видобуток вугілля на декількох шахтах Македонії. А щоби міжнародна співпраця була конструктивною, Столе Змейкоскі має намір відкрити Почесне консульство у Львові для покращення співпраці між Львівщиною і Македонією.

ЛОДА взялась за вирішення утилізації сміття

Олег Синютка, голова Львівської обласної державної адміністрації, мав конструктивну зустріч із Яном Вайсом, представником польської компанії «EkoProjektSp. z.o.o.». Керівництво польського консорціуму, яке впродовж 17 років провадить діяльність у галузі переробки відходів у альтернативні види палива, висловило зацікавленість збудувати на Львівщині сміттєспалювальний завод. Таке підприємство може обслуговувати 900 тисяч мешканців, орієнтовно переробляючи 180 тисяч тонн побутових відходів у рік.

Під час зустрічі Ян Вайс розповів, що зазначений проект можна профінансувати з допомогою кредитної підтримки Центру капіталу Тарнова. Прес-служба ЛОДА не уточнила, хто буде брати і віддавати кредит із відсотками – «EkoProjektSp. z.o.o.» чи ЛОДА. Хоча, у кінцевому підсумку, його все одно заплатять українці, якщо не прямо, то через тарифи.

Львівщина – інвестиційно приваблива

Почали «проростати» результати діяльності Олега Синютки на посаді очільника ЛОДА та його команди технократів. Два роки дослідження того, що було зробленого раніше, та попередньої підготовки – і Львівщина стає привабливим осередком для розвитку різних секторів державної господарки. До Львівської облдержадміністрації стати учащати представники Євросоюзу та іноземних посольств із пропозиціями про налагодження співпраці між країнами ЄС і Львівщиною. Активізувався і місцевий бізнес.

Так, наприклад, за перші два місяці 2017 року підприємства, які перебувають на обліку у Львівському управлінні Офісу ВПП ДФС, сплатили до державного бюджету 31 мільйон гривень тільки військового збору. Ця сума на 24 мільйони перевищує надходження за відповідний період минулого року. Голова ЛОДА відзначив і вручив грамоти тим підприємцям, які минулого року сплатили до державного і місцевих бюджетів найбільше податків.

Не встигла в інформаційному просторі розійтись новина про створення Індустріального парку «Сігма парк Яричів», як з'явилась нова інформація – у Домажирі (територіальна громада, 17 км від Львова) створюється сільськогосподарський кластер, де будуть підприємства з виробництва, переробки і реалізації сільськогосподарської продукції та техніки. Керівник області наголосив, що кожен платник податків, який створює нові робочі місця на Львівщині, може розраховувати на допомогу обласної адміністрації.

Між іншим, про «Сігма парк Яричів» – крута буде штука, як кажуть тинейджери, своєрідна «індустріальна Мекка», переконаний голова ЛОДА. На площі 30 тисяч квадратних метрів збудують 10 великих і 30 малих підприємств харчової, фармацевтичної і легкої промисловості, які будуть працювати на внутрішні та зовнішні ринки.

Роман Процак, співзасновник «Сігма парк Яричів», повідомив, що як із Великодня рукава засукає, так до Різдва все і збудує. А Олег Синютка зазначив, що відкриття у минулому році 60 підприємств на Львівщині – це тільки «низький старт», далі буде іще більше.

Здивована реакція ЄС на рішення РНБО

В Євросоюзі здивовано відреагували на пропозицію президента України почати започаткувати транспортну блокаду Донбасу. Хьюг Мінґареллі, очільник українського представництва Євросоюзу, повідомив: «Досі українська влада щодо території Донбасу застосовувала інклюзивний підхід при одночасній боротьбі з контрабандою. Інклюзивний підхід забезпечував вирішення гуманітарних проблем населення Донбасу, а також позитивно там позначався на економічній ситуації. Рішення РНБО нас здивувало».

Крім того, Мінґареллі зазначив, що розуміє причини, через які українська влада пішла на такий крок. Отож він не став поспішати із висновками, а заявив, що остаточна позиція офісу ЄС в Україні щодо транспортної блокади Донбасу буде сформована після того, як з’ясують усі спірні моменти.

Блокаду Донбасу США сприйняли серйозно

Марк Тонер, виконуючий обов'язки спікера Державного департаменту США, повідомив, що у Вашингтоні уважно стежить за блокадою окупованих територій України. У Державному департаменті США зазначили, що із блокадою виникла непроста ситуація, яка може спричинити серйозні наслідки, а тому цю проблему необхідно вирішити конструктивно, зберігши територіальну цілісність України.

Порошенко назвав умови для скасування блокади Донбасу

Зняття заборони України на переміщення вантажів на окуповану частину Донбасу відбудеться тоді, коли бойовики виконають ряд умов. Про це заявив президент Порошенко в інтерв’ю для преси. Зокрема, глава держави не виключає, що такі дії з боку Києва можливі тільки в тому випадку, якщо кремлівські найманці повернуть українським власникам їхні підприємства.

Крім того, президент акцентував увагу на важливості дотримання «режиму тиші» з боку бойовиків. Він наголосив: «Забезпечте перший і другий пункт «Мінських угод» – припинення вогню і відведення важкої техніки і артилерії, і ми знімемо обмежувальні заходи щодо переміщення вантажів через лінію зіткнення».

Жан-Клод Юнкер і Хьюг Мінґареллі шантажують Україну

Хьюг Мінґареллі, керівник представництва ЄС в Україні, спонукає українську владу зняти мораторій на вирубування українських лісів і транспортування в Європу лісу-кругляка. За винищення безцінного українського природного ресурсу ЄС пропонує надати сміхотворний транш – всього EUR 600 мільйонів.

Під час свого виступу на щорічній конференції інвестиційної компанії «Драгон Капітал», Хьюг Мінґареллі обурювався, що мораторій на експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді – це порушення зобов'язань України нищити свої природні багатства у рамках СОТ та угоди про Асоціацію з ЄС.

Щоби приховати грабіжницькі вимоги ЄС, Хьюг Мінґареллі лукаво загорнув їх в обгортку турботи про врегулювання питання забезпечення в Україні соціальними виплатами внутрішньо переміщених осіб. Начебто без його нагадувань українська влада сама не знає, що переселенцям із окупованих територій потрібна допомога.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка). Заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) була запроваджена з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни – із 1 січня 2017 року.

Після прийняття закону Наталія Микольська, ймовірна лобістка інтересів ЄС і заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі, енергійно заклопоталась, що запроваджена заборона перешкоджає отриманню другого і третього траншу макрофінансової допомоги ЄС сумарним об'ємом EUR 1,2 млрд. При цьому Микольська не назвала втрати України у євро-еквіваленті внаслідок винищення лісів, а також не повідомила числа не створених робочих місць і фінансових втрат через забезпечення ЄС сировиною, а не готовою продукцією.

Жан-Клод Юнкер, голова Єврокомісії, під час переговорів із прем'єром Володимиром Гройсманом у Брюсселі заявив, що другий транш макрофінансової допомоги ЄС в EUR 600 млн може бути наданий Україні в найближчі тижні після подачі урядом до Верховної Ради законопроекту щодо скасування мораторію на експорт лісу.

Якщо ЄС так нагально потрібний український ліс для виготовлення продукції, то чому Гройсману не домовитись про розміщення європейських замовлень в Україні. Адже відомо, що за сировину платять одні гроші, а за готову продукцію – цілком інші. Окрім того, Україна зі статусу країни із сировинною економікою перейде у статус країни-виробника, що додасть їй престижу на міжнародному економічному ринку.

США профінансують прожекти Гройсмана

Уряд США надав Україні $54 мільйони для проведення реформ і боротьби з корупцією. Міжурядову угоду підписали Степан Кубів, перший віце-прем'єр-міністр України, і Сьюзан Фріц, директорка місії агентства США з питань міжнародного розвитку.

Марі Йованович, посол США в Україні, наголосила: «Цією угодою Україні буде додатково надано $54 мільйони на підтримку критично важливих реформ. Кошти призначені для боротьби з корупцією, економічних перетворень і розвитку демократії. Я переконана, що ця додаткова допомога ще на крок наблизить український народ до того рівня добробуту і демократії, до якого він прагне і якого заслуговує».

Степан Кубів уже знає, як освоїть кошти американських платників податків у трьох напрямках: в енергетичній сфері, у дотриманні норм верховенства права в Україні та у підзвітності Кабінету Міністрів громадянам України.

Загалом, запевнення представника уряду про цільове застосування американських мільйонів зумовлюють усмішку, особливо у контексті критики ЄС щодо «чорної діри» в Україні – енергетичного сектору. А пункт «підзвітність Кабінету Міністрів громадянам України» породжує гомеричний сміх.

На Москві не виконали жодного пункту «Мінських угод»

Мар'яна Беца, речниця МЗС України, повідомила, що ворогуюча московська сторона досі не виконала жодного пункту «Мінських угод». Ба, навіть більше: на Москві демонстративно показують відсутність намірів їх виконувати.

Речниця МЗС наголосила: «Постійні порушення Росією «Мінських домовленостей» підривають зусилля України і міжнародної спільноти, спрямовані на відновлення миру і безпеки в окремих районах Донецької і Луганської областей. Події останнього місяця стали показовою демонстрацію з боку Кремля наміру продовжувати курс на ескалацію, розпочатого збройного конфлікту та небажання дотримуватися взятих на себе зобов’язань».

В Європі наполягли на звільнені українських в’язнів

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо ситуації з українськими в’язнями, яких Росія незаконно утримує в окупованому Криму та на своїй території. У резолюції «Українські в’язні в РФ та ситуація в Криму», яку підготувала німецька євродепутатка Ребекка Гармс і попередньо підтримали всі політичні групи Європарламенту, наголошено, що на осіб, відповідальних за порушення засадничих прав людини, необхідно накласти санкції. Європейські депутати закликали Путіна негайно звільнити ув'язнених осіб.

Європейський парламент також запропонував розглянути можливість створення міжнародного формату переговорів за участю ЄС з метою вирішення питання деокупації Криму. Формат переговорів базуватиметься на міжнародному гуманітарному праві, правах людини і міжнародних принципах.

Звертаючись до Ради ЄС, європарламентарі закликали «знайти способи підтримати Україну в Міжнародному суді ООН у справі про відповідальність РФ за підтримку тероризму на сході України та акти дискримінації щодо етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму».

Воєнний злочин кремлівських терористів

Управління Верховного комісара ООН із прав людини засудило так звану «націоналізацію» підприємств на територіях, тимчасово непідконтрольних Україні. В європейському відомстві наголосили, що захоплення приватної власності під час збройного конфлікту вважається військовим злочином. Така кваліфікація дій бойовиків визначена статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Крім того, в ООН вважають неприпустимою можливу безкарність для осіб, винних у скоєнні військових злочинів у контексті обміну «всіх на всіх», а особливо щодо амністії, передбаченій пунктом 5 «Комплексу заходів виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року».

Києву – зброю, Кремлеві – санкції

Американське видання «Foreign Policy» опублікувало статтю Майкла Карпентера, колишнього радник заступника міністра оборони США з питань РФ, України, Євразії, Західних Балкан і контролю за звичайними озброєннями. Майкл Карпентер вважає, що тільки озброєння України стане потужним сигналом для стримування агресії Путіна. Колишній радник Пентагону запропонував план із 6 пунктів.

1. Продовжити посилення України для її адекватного протистояння агресії з боку Росії.

2. США повинні безпосередньо долучитись до дипломатичних зусиль, спрямованих на нейтралізацію кремлівської агресії.

3. Для вирішення застосувати додаткові важелів впливу на Кремль. США повинні бути готовими одноосібно, без підтримки з Європи, запровадити фінансові санкції щодо РФ, щоби мусити Путіна виконувати «Мінські угоди».

4. Адміністрація США повинна разом із європейськими партнерами запропонувати чіткі заходи, які забезпечать виконання «Мінських угод» та послідовність їх впровадження.

5. Адміністрація Трампа повинна активніше спонукати Київ провести реформи судової системи, яка стоїть на заваді боротьби із корупцією в Україні.

6. Адміністрація США повинна спонукати ЄС збільшувати підтримку демократичного розвитку України.

Між Україною і туманним Альбіоном виник скандал

Річард Белф, член Палати лордів у британському парламенті від Консервативної партії, заявив в інтерв'ю московському виданню «Известия», що окупований Крим є «історичною частиною Московії», а тому Кремль «виконав волю кримчан шляхом повернення півострова».

Посольство України у Великобританії і Північній Ірландії зажадало пояснень від лорда Блефа у контексті заяв прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей та державного секретаря у закордонних справах і справах Бориса Джонсона, що «Крим – це Україна» та «РФ повинна повернути півострів».

В офісі лорда Блефа мовчать. Чи то бундючаться, чи на запит українських дипломатів не мають що сказати.

Патріарх Варфоломій об'єднає українські Церкви

Вселенський патріарх Варфоломій І, під час зустрічі із прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом у Стамбулі, подякував українцям за глибоку віру і вірність Церкві, а також повідомив, що зробить усе від нього залежне, щоб об'єднати українські Церкви під своїм омофором. Це означає, що Вселенський патріарх Варфоломій І прийме Україну із неблагодатної сфери московського релігійного угрупування у канонічну юрисдикцію Константинопольської Церкви.

Прес-служба уряду процитувала Вселенського Патріарха, який наголосив: «Ми молимося за те, щоб український народ об'єднався в одній Церкві. Материнська Церква Константинополя допоможе вам отримати таку об'єднану Церкву... Ми можемо бути оптимістами щодо майбутнього».

Прем'єр Володимир Гройсман подякував патріархові за рішення про проведення Богослужінь у храмі Святого Миколая для української православної громади Стамбула, відзначив вагому роль патріарха у становленні єдиної Православної Церкви в Україні та висловив Вселенському патріарху глибоку повагу й пошану від українських християн.

Польща збільшить постачання газу в Україну

Польська нафтогазова компанія PGNiG планує у 2017 році збільшити вдвічі постачання газу в Україну. Про це повідомив Мацей Возняк, віце-президент з питань комерції компанії PGNiG. Минулого року Україна імпортувала з Польщі понад 400 млн кубометрів газу. Окрім того, Україна і Польща планують будівництво нового газопроводу між вузлом Германовіце – з польського боку, і вузлом Більче-Волиця – з українського. Протяжність цього газопроводу становитиме 112 кілометрів.

Путін здався. Газ стане товаром, а не засобом політичного впливу

Європейська комісія проявила твердість і зобов’язала «Газпром», негласно приватизовану компанію Путіна, яку він використовував для гібридного тиску на ЄС, скасувати газпромівські обмеження для реекспорту газу. «Газпром» надав ЄС гарантії, що перестане створювати зумисні перешкоди для вільному протоку або реекспорту газу до країн Центральної та Східної Європи. Іншими словами, фактично Путін пообіцяв, що відтепер газ буде товаром, а не засобом гібридно-політичного тиску.

Крім того, «Газпром» сумирно погодився переглянути ціни на газ для п’яти країн ЄС – Болгарії, Польщі, Естонії, Латвії та Литви. Також у Кремлі не будуть вимагати компенсації від Болгарії за припинення проекту будівництва газопроводу «Південний потік».

Цілковите фіаско Путіна і кінець його газовим махінаціям. Бо якщо він не виконає вимоги ЄС, то газпромівський газ не допустять на європейський ринок після завершення терміну контрактів. Для сировинної економіки РФ це матиме фатальні наслідки.

В Естонію прибуло НАТО

На Москві істерика і головна біль: ніколи раніше твердий каблук вояків НАТО не ступав так близько до її кордонів. Багатоходівки Путіна спрацювали на відмінно, проте обернено пропорційно. В Естонію прибув перший підрозділ об'єднаної оперативної групи військ НАТО, яку створюють у балтійських країнах і Польщі, щоби стримати російську агресію.

Літак із військовослужбовцями НАТО здійснив посадку на аеродромі Емари, де їх радісно зустрів міністр оборони Естонії Маргус Цахкна і повідомив, що участь військовослужбовців Великобританії, Франції і Данії у батальйоні – чіткий знак єдності Альянсу для агресивного Кремля.

Поки що в Естонію прибуло 120 солдатів і офіцерів британського 5-го стрілецького батальйону, щоби створити штаб командування багатонаціональними силами НАТО і підготувати базу для прийняття решти вояків коаліції. У квітні на базу прибуде основна частина контингенту, його чисельність становитиме орієнтовно від 800 до 1000 військовослужбовців. Упродовж двох наступних тижнів прибудуть в Естонію і моторизовані підрозділи, які оснащені «БМП Warrior», танками «Challenger 2» та самохідними гаубицями «AS90».

Королева зробила відмашку. Brexit розпочався

Телерадіомовна корпорація BBC повідомила, що королева Великобританії Єлизавета II підписала закон про початок процедури виходу країни з Євросоюзу. А за три дні до її підпису британські лорди у парламенті остаточно схвалили законопроект про Brexit.

Ухвалений закон передбачає приведення в дію статті 50 «Лісабонського договору», згідно якого кожна країна-учасниця Євросоюзу має право його покинути. Для цього країна повинна формально повідомити про своє рішення Європейську Раду, після чого починається процес переговорів, на який відводиться два роки. Терези Мей, очільниця уряду Великобританії, повідомила, що має намір розпочати процедуру Brexit ще до кінця березня.

Шотландія планує розійтись із Британією

Шотландія буде домагатись повноправного членства в ЄС, тобто відокремлення від Британії, але збереже фунт стерлінгів Про це заявила Нікола Стрейджен, перший міністр Шотландії. Вона зазначила, що фунт стерлінгів настільки ж шотландська валюта, наскільки й англійська мова. Збереження фунта стане базовою умовою референдуму про незалежність, дату проведення якого перший міністр не назвала.

У Британії призначили міністра для боротьби з РФ

Уряд Великобританії призначив Бена Гаммера міністром з питань боротьби проти підривної діяльності Кремля. Лондон остерігається, що «рускі кібератаки, фейкові новини і гроші можуть дестабілізувати демократію». Гаммер сконцентрує свої зусилля на захисті цілісності британської демократії.

Поки що спецслужби Великої Британії пропонують протестувати комп’ютерні мережі політичних партій, щоби перевірити їх на можливість протистояти кібератакам. Раніше повідомлялось, що британські спецслужби зірвали потенційні атаки хакерів із РФ.

У Нідерландах поразка путінізму

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, коментуючи результати виборів до парламенту, дипломатично заявив, що голландці відкинули «хибний вид популізму» під яким розуміється кремлівський путінізм. За результатами підрахунку голосів, правоцентристська «Народна партія за свободу і демократію» (VVD) Рютте обійшла прокремлівську «Партію свободи» Герта Вілдерса.

Герт Вілдерс визнав, що його політична сила не досягла того результату, на який сподівався він та його іноземні спонсори. Вони мріяли отримати найбільшу парламентську фракцію, проте невблаганний фатум визначив для прокремлівських популістів лише 19 місць.

Туреччина і ЄС «б'ють горщики» по-дорослому

Президент Реджеп Ердоган підтвердив повідомлення Омера Челіка, турецького міністра з європейських питань, який напередодні заявив, що в Туреччині можуть переглянути раніше підписану угоду стосовно сирійських біженців. Турецький президент різко наголосив, що внаслідок публічної міжнародної зневаги до представників турецького уряду в деяких європейських країнах, «Європа може даремно очікувати, що Туреччина прийме до себе мігрантів».

Зазначена угода була підписана в березні 2016 року між ЄС і Туреччиною. У ній передбачалось, що мігрантів, які направляються в Грецію і Болгарію, будуть перенаправляти до Туреччини, аби вони не змогли набути в ЄС статус біженців.

Нагадаємо, скандал довкола дипломатичних відносин країн ЄС і Туреччини виник після того, як декілька європейських країн заборонили турецьким урядовцям прибути на їхню територію та провести агітаційні зустрічі з етнічними турками на користь майбутньої конституційної реформи Туреччини. Мова, зокрема, про Нідерланди, Німеччину, Данію та Австрію.

Сулейман Сойлу, міністр внутрішніх справ Туреччини, також повідомив, що Анкара може змінити умови міграційного угоди з ЄС в односторонньому порядку і почати відправляти в Європу десятки тисяч сірійських біженців, щодня великими партіями – по 15 тисяч.

Глава турецького МВС заявив, що європейські країни, насамперед Німеччина і Нідерланди, хочуть вплинути на запланований на 16 квітня референдум про внесення поправок у конституцію Туреччини. Сулейман Сойлу вважає, що, «ці ігри ведуться проти Туреччини, щоб послабити її в майбутньому». Він також наголосив, що ЄС «не вдасться провадити свою гру в цьому регіоні (Близький Схід – ред.) в обхід Туреччини».

Болгарія відкликала свого посла з Туреччини

Прес-служба болгарського МЗС повідомила, міністерство відкликало свого посла з Туреччини для проведення консультацій. Стосовно причин консультацій офіційних роз'яснень нема, однак із побічної інформації стало відомо, що у Софії незадоволені Анкарою за втручання у внутрішні справи Болгарії.

Ймовірно, що втручанням у внутрішні справи у Софії вважають заклик Мехмета Мюезіноглу, міністра праці Туреччини, до представників болгарської діаспори у Стамбулі голосувати за партію «Демократи за відповідальність, свободу і толерантність» під час парламентських виборів у Болгарії, які повинні відбутись 26 березня цього року. Міністр Мюезіноглу наголосив, що Туреччина визначилась і буде підтримувати саме цю партію.

«Ніж» у спину

Приєднання Криму до Росії Туреччина назвала анексією, підтримавши територіальну цілісність України. З таку заяву, у зв'язку з третьою річницею кримських подій, поширило турецьке МЗС. У Туреччини наголосили, що вважають перехід півострова під контроль Москви порушенням норм міжнародного права. Туреччина також пообіцяла відстоювати права та інтереси кримчан, які проживають на півострові.

Щось недобре для Путіна твориться у Кремлі

На Московії відбулась вакханалія, присвячена третьому рокові окупації Кримського півострова. Одна частина оргії була запланована на території захопленого українського Криму, а друга – на Москві, але не на площі Василівський увіз, навпроти Кремля, навпроти, як у два попередні роки, Великого Москворецького мосту, який тепер неофіційно називають Немцов міст, а за 9 кілометрів від Кремля – на площі перед МГУ.

Цього року Путін участі в оргії не взяв – ні у Криму, ні на Москві, хоча начебто здоровий. І Медведєв, якого «не вберегли від грипу», у ці дні також «лікувався» на гірськолижному курорті «Архиз» із невідомою для громадянськості пасією, ласував разом із нею кавою з недоумкуватою назвою «Русіано».

На сцені перед МГУ надривали горло тільки політичні клоуни – лідери «Єдиної Росії», «Справедливої Росії» і ЛДПР. Навіть Зюганов проігнорував шабаш, не виявив бажання публічно порадіти за анексію Криму. А ще на площі перед МГУ, окрім напівпритомних представників ГО, які леліють рускіє скрепи, нагнаних студентів і школярів, взяла участь і професійна масовка. Усі разом погуляли на 22 мільйони рублів із бюджету, який стискається наче шагренева шкіра.

Що змінилось за три роки? Багато що. Московія стала країною третього сорту. Колишній середній клас тепер не має змоги їздити за кордон. І взагалі – середній клас уже став не середнім. На Московії причиною усіх нещасть вважають мешканців Криму, які захотіли приєднатись до РФ. Кримчан тепер називають не братами і сестрами, як три роки раніше, а презирливо – анчоусами.

А тут іще і Діма Песков, путінський porte-parole, узяв і заявив, що всі рішення стосовно анексії Криму приймав тільки персонально Путін, увесь процес тримав під своїм контролем. Невже почалась підготовка до повернення вкраденого? Невже кремлівська еліта вирішила зробити з Путіна цапа-відбувайла? Щоби до своїх маєтків у Європі дістатись і до банківських рахунків.

ФБР: Розвідка РФ займається хакерством

Видання «The New York Times» повідомило, що ФБР встановило рекордну винагороду $3 млн за допомогу в затриманні руского хакера Євгенія Богачева, який співпрацює з ФСБ РФ. За версією інформованих співрозмовників «The New York Times», поки Богачев, який зламував і контролював майже півмільйона інфікованих комп'ютерів по всьому світу та викрадав гроші з банківських рахунків, феесбешники досліджували ті ж комп'ютери в пошуках файлів і електронних листів. ФСБ цікавилось даними військових і розвідувальних структур у контексті конфліктів на сході України і Сирії. У США на заражених комп'ютерах шукали документи за ключовими словами «цілком таємно» і «міністерство оборони».

У своєму розслідуванні ФБР спирається, зокрема, на дані українського МВС, яке передавало в США інформацію про пересування Богачева, який, за даними українського відомства, «працює під керівництвом спеціального підрозділу ФСБ». Як підтвердження причетності Богачева до руских спецслужб, «The New York Times» навело факт, що, незважаючи за запропоновану ФБР нагороду, хакер не ховається. Є інформація, що Богачев відкрито провадить в Анапі світське життя, фото якого викладає в соціальних мережах, володіє великою квартирою, дорогими автомобілями і яхтою.

Перші пішли...

Уряд США пред'явив двом руским шпигунам і двом руским хакерам звинувачення в зломі Yahoo і Google. Агентство «Reuters» повідомило, що ці звинувачення були оприлюднені під час прес-конференції у Вашингтоні. Це перший випадок, коли США притягають до кримінальної відповідальності чиновників РФ за злочини у кіберпросторі. Американський уряд повідомив, що рускі кіберзлочинці отримали доступ до вмісту щонайменше 30 млн акаунтів за посередництвом розсилки спаму. Крім того, від атак постраждали щонайменше 18 осіб, які користувалися іншими інтернет-провайдерами, такими як Google.

Звинувачення пред'явлені співробітникам ФСБ РФ Дмітрію Докучаєву і його керівнику Ігорю Сущину, які на даний момент знаходяться на території РФ. Алексей Білан, який знаходиться в списку найбільш розшукуваних кіберзлочинців, і Карім Баратов, який народився в Казахстані, але є громадянином Канади, також вказані в даному обвинувальному висновку.

Міністерство юстиції США повідомило, що Баратова заарештували в Канаді, його справа тепер знаходиться на розгляді канадської влади стосовно екстрадиції у США. А Білан був заарештований в одній із європейських країн ще у червні 2013 року, проте, за інформацією Мін'юсту США, він утік до РФ швидше, аніж було прийняте рішення його екстрадиції до Сполучених Штатів.

Американський істеблішмент у списках угро-фінофобів

Посольствам РФ надійшов із Кремля наказ складати списки іноземних політиків, чиновників і громадських діячів, які відкрито не підтримують угро-фінське бузувірство на міжнародній арені. Про це повідомило джерело, наближене до адміністрації Путіна.

До кремлівського списку, кому заборонено в'їзд на РФ, потрапили Керолайн Аткінсон – колишня заступниця помічника президента США з питань національної безпеки, Деніел Пфайффер і Бенджамін Роді – колишні помічники Барака Обами, Гаррі Рід – лідер більшості у Конгресі США, Джон Бэйнер – спікер Палати представників, Роберт Менендес – голова сенатського комітету закордонних справ, а також і щирі друзі України – сенатори Мері Лэндрю, Джон Маккейн, Деніел Коутс.

Між іншим, Деніел Коутс уже не сенатор, президент Дональд Трамп призначив його на посаду директора національної розвідки США. Деніел Коутс був дуже незадоволений слабкими санкціями проти Кремля, критикував ялову політику Обами проти Путіна, і саме Деніелу Коутсу належить вислів, що гравець у шашки (Обама) сів за стіл із гравцем у шахи (Путіним).

Позиція колишнього сенатора Деніела Коутса була така:

▪ відповідь США на агресію РФ повинна бути більшою, ніж вербальні докори від Обами;

▪ Путін повинен отримати справді руйнівні санкції, які відчутно позначаться на РФ;

▪ США мають обов'язок не дозволити Путіну поводити себе, наче розбишака на дитячому майданчику;

▪ США повинні ізолювати Московію від решти світу, доки там не прийдуть до тями.

І ось Дональд Трамп призначив, а Сенат Конгресу США затвердив сенатора Деніела Коутса на посаді директора національної розвідки США. Тепер він буде здійснювати загальне керівництво усіма 16 відомствами, які належать до розвідувального співтовариства США і зможе реалізувати свої проекти. Кажуть, що після призначення Коутса на Кремлі хтось дуже зіпрів. Тож побажаємо новому очільнику національної розвідки США сім футів під кілем.

США озброять Тайвань. Щось повинно початись

Вочевидь президент Дональд Трамп вирішив не вносити корективи у своє передвиборче амплуа, а навпаки – посилити його. Західні ЗМІ повідомили, що США готують постачання озброєння на Тайвань – ракетні установки, протикорабельні ракети та інші види озброєння. З допомогою такого мілітарного спорядження Цай Інвень, президентка Тайваню, має намір рішуче відбиватись від ймовірних агресивних посягань Сі Цзіньпіна, президента Китаю, на незалежність Тайбею від Пекіну.

Цю військову угоду, на суму в $1 млрд, готували під час правління Барака Обами. Однак у грудні 2016 року керівництво Білого Дому призупинило переговори з Тайванем стосовно його озброєння. Тепер, завдяки відкритій душі й щедрості Трампа, фінансовий обсяг угоди з Тайванем перевищить $1 мільярд.

У грудні 2016 року оточення Сі Цзіньпіна висловило протест Дональду Трампу за те, що новообраний президент США провів телефонну розмову з президенткою Тайваню. У Пекіні вчинок Трампа назвали порушенням політики «єдиного Китаю», оскільки китайська влада не визнає незалежність Тайваню. Також у Китаї заявили про своє невдоволення військовим співробітництвом між Вашингтоном і Тайбеєм.

У відповідь новообраний президент США заявив, що буде без підказок вирішувати, з ким Білий Дім співпрацюватиме. Якщо шляхетна Цай Інвень телефонує, щоби привітати Дональда Трампа з обранням на посаду президента, то джентльмен Трамп не може поводитись наче якийсь неотеса, не відповісти на ввічливість.

За трампівською вербальною еквілібристикою проглядається ймовірно прийняте рішення Овального кабінету або приструнити «китайського дракона», або й цілком обламати йому «мілітарні крила».

Вашингтон відповість адекватно Пхеньяну, Москві – приготуватись

Вашингтон не буде миритись із ракетною і ядерною програмами Пхеньяну. Про це повідомив Рекс Тіллерсон, державний секретар США, під час візиту до Південної Кореї. У Білому Домі готові до адекватної відповіді у разі, якщо «політика Північної Кореї у секторі розвитку озброєнь досягне загрозливого рівня».

Тіллерсон наголосив: «Ми не хочемо доводити справу до військового конфлікту, але якщо КНДР буде вдаватися до заходів, які будуть загрожувати південнокорейським або нашим військам, відповідь буде адекватною. Якщо їхня програма озброєнь досягне настільки загрозливого рівня, що вимагатиме від нас військового втручання, такий варіант у нас також є».

Зазначимо, Південна Корея – союзник США, Північна Корея – васал Кремля. Путін остерігається безпосередньо увійти в конфлікт зі США, використовує свою корейську маріонетку для тестування налаштування Дональда Трампа. Путін хоче, щоби Кім Чен Ин, «великий керівник КНДР», який минулого тижня оголосив про оголосив про «нове народження ракетної північнокорейської індустрії» під патронатом Москви, мав технічну можливість завдати ракетного удару по американським військовим базам у Південній Кореї та Японії.

У Вашингтоні елементарно прораховують примітивні кремлівські багатоходівки. Трамп уже сказав, що має велике бажання потопити руский корабель, який вештається біля штату Коннектикут, але тоді не буде з ким на Москві укладати мирні угоди. В Овальному кабінеті тепер розмірковують, чи варто клопотатись про мирі угоди з хронічним кремлівським агресором. Окрім того, Рекс Тіллерсон зазначив, що в Овальному кабінеті виключили можливість переговорів із КНДР щодо ядерної програми. Іншими словами, США не сядуть із Москвою за стіл переговорів після кремлівського фіаско із американсько-руским договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Дональд Трамп написав у мережі Twitter: «Північна Корея поводить себе дуже погано. Вони «граються» зі США впродовж багатьох років. Китай мало чим допоміг!».

Зустріч світових лідерів Меркель і Трампа, або капо для Кремля

У Вашингтоні відбулась зустріч Дональда Трампа із Ангелою Меркель. Президент США назвав візит німецької канцлерки великою честю, зазначивши, що у двох держав є багато спільного. Зокрема, – це прагнення до безпеки, процвітання і миру, а союз США і Німеччини є символом сили і співпраці для всього світу.

Під час зустрічі Дональд Трамп і Ангела Меркель обговорили перспективи двосторонніх відносин і позицію стосовно НАТО, ситуацію в Україні та Афганістані, про роль Москви у світовій дестабілізації. Дональд Трамп наголосив, що США і надалі збережуть прихильність до НАТО, проте всі учасники Альянсу повинні перераховувати справедливу фінансову частку для зміцнення його обороноздатності.

Президент США зазначив, що торговельні зв'язки між Вашингтоном і Берліном не дуже добрі. Ангела Меркель висловила сподівання, що США і ЄС зможуть відновити переговори щодо торговельної угоди. Дональд Трамп наголосив, що торгова політика повинна бути справедливою для всіх учасників цього процесу. Заторкнувши під час переговорів тему РФ, сторони зазначили, що вони не проти налагодження відносин із Кремлем, якщо він буде виконувати «Мінські угоди».

Видання «The New York Times», із посиланням на свої джерела у Білому Домі, повідомило, що під час зустрічі Трамп має намір попросити у Меркель поради, як краще поводитися з Путіним – дати останній шанс чи відразу «прищучити». За підсумками перемовин невідомо, що саме порадила канцлерка. Після провалу Гілларі Клінтон на президентських виборах Ангела Меркель стала негласним лідером західної ліберальної політичної еліти і має послідовне ставлення до Кремля. Схоже на те, що Дональд Трамп поросив Меркель і далі бути головною наглядачкою за Путіним, поки Овальний кабінет буде вирішувати першочергові для США питання «Китай – Тайвань» і «КНДР – Японія – Південна Корея».

Під час спільного брифінгу із Дональдом Трампом Ангела Меркель звернула увагу на недостатній прогрес у виконанні «Мінських угод». Меркель зазначила: їй приємно констатувати, що американська адміністрація і особисто президент Трамп заявили про підтримку мінського процесу. Ситуація в Україні повинна бути вирішена безпечно й мирно, однак бажаного прогресу виконання «Мінських угод» вона не спостерігає. Проте сподівається побачити практичний результат уже наступного місяця.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ