Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Рекорд України від «залізних» бігунів

На вихідних у Вінниці відбувався чемпіонат України з бігу на 48, 24 та 12 годин. Одразу кілька нагород на дистанціях, які перебувають за межею розуміння більшості людей, вибороли львів’яни.

Така дистанція підкориться далеко не кожному хто займається бігом. Адже йдеться ще й про чималу психологічну підготовку. Той факт, що лише 2% населення Землі долали класичний марафон, дистанція якого складає 42.195 кілометри, доводить: чим більша дистанція – тим важче налаштувати себе на монотонну фізичну працю.

«Практична відсутність стартів не була основною причиною участі. Ще минулого року планував свій добовий біг, але тоді вирішив перенести його на рік. До такого, скажу вам, потрібно готуватися», - розповідає Валерій Шажко, переможець 48-годинного бігу серед чоловіків та тренер Shypshyna Run Club, учасники якого й здобули нагороди чемпіонату. «Щодо Ольги Стадник, переможниці на дистанції в 48 годин говорити не доводиться. Для неї це вже не вперше. Інші учасники теж були готові до цих змагань: Володя Ханас, наш лідер, Анна Новак, моя дружина Роксолана Креховецька, яка перемогла на дистанції у три години».

Що ж далі чекає на львів’ян які здобули перемоги? Переможці у добовому та дводобовому бігу стають претендентами на місце в збірній для участі у чемпіонаті світу. Зазвичай саме вони і відправляються на світову першість. До слова, минулого року на чемпіонаті світу з добового бігу, який відбувався у Франції, закарпатець Андрій Ткачук увійшов до десятки найсильніших.

«Чесно скажу: бажання взяти участь у Чемпіонаті світу є.  Вже до нього потрібно підготуватись,  щоб мінімум там пробігти на норматив майстра, тобто щоб гідно представити Україну. Бо цей забіг у Вінниці був авантюрним, тобто я небагато пробігав, і не повністю відновився напередодні», – ділиться своїми думками після фінішу Володимир Ханас.

Премога в добовому бігу Володимира Ханаса є досить знаковою. По-перше, це був дебют 36-річного львів’янина на такій дистанції. По-друге, лише кілька тижнів він брав участь у гірському трейловому забігу «100Букомиль» на дистанції у 102 кілометри, де теж переміг. По-третє, він виконав норматив кандидата у майстри спорту та встановив рекорд траси. На цьому акцентує увагу і тренер Валерій Шажко: «Перш за все, варто говорити про результат Володимира Ханаса. Саме на дистанції у 24 години проводяться чемпіонати світу, вона є топовою. Виграти чемпіонат України саме в цьому - круто».

Володимир Ханас багато в чому підтверджує слова про неповне відновлення після останньої пройденої дистанції: «Так, звичайно, що результат був би кращим, якби не брав участь у «100Букомиль». Дистанція там не з легких і за два тижні дуже складно відновитись на 100%. При старті 24-годиного забігу відчував, що ноги є важкі, що ще повністю не відновились... Але моральна підтримка одноклубників, а також рідного брата, який приїхав підтримати мене на ці змагання давала додаткову енергію, дозволяла не здаватись і бігти далі»...

Існує тенденція, за якою в ультразабіги, до яких точно належать 24 та 48 годин, приходять з віком. Тим знаковіше третє місце 24-річної львів’янки Анни Новак. У фінішному протоколі вона четверта, але найкращий результат належить представниці Болгарії, яка не претендує на звання переможниці чемпіонату України. Тому «золото» дісталося другій в рейтингу, а Анні Новак, яка фінішувала четвертою – «бронза».

Повертаючись до дистанції 48 годин у чоловіків та результату Валерія Шажка теж потрібно зупинитися трохи детальніше. Конкуренція між ним та Дмитром Красновим, який фінішував другим, не втрачала актуальність майже до останньої хвилини. «Лише в останню годину, коли зрозумів, що він мене вже не наздожене я перейшов на легкий біг», - розповів переможець. Лише четверо українців долали понад 300 кілометрів. Серед них результат львів’янина у практично 315 кілометрів – другий.

Результат Ольги Стадник, яка у 63 роки перемогла молодших суперниць та обійшла другу у фінішному протоколі на понад 32 кілометри, справді вселяє віру в те, що твердять представники «Марафонської команди Шрі Чінмоя» - людський організм не має обмежень. Два роки тому Ольга теж брала участь у дводобовому бігу. Тоді встановила рекорд України, а тепер побила свій же. А зараз факт після якого ваше «Мені вже запізно розпочинати» остаточно перейде з розряду аргументів у виправдання: Ольга розпочала бігати у… 57 років.

«Коли ти робиш «піт-стоп», а хтось тебе обходить – це важко. Головне розуміти як це виправити і вірити в свої сили. За 48 годин на сон виділив 3 години. Після фінішу теж не було довгого сну: десь від першої ночі до 8:30. І в дорогу», - відповідає на запитання про складнощі тренер Shypshyna Run Club, чим лише збільшує захоплення від досягнень людського організму. А от що каже про момент усвідомлення перемоги Володимир Ханас, переможець забігу на 24 години: «Зрозумів, що переможу вже десь на 190 кілометрі, бо ми бігли по невеличкому колі і я міг бачити як мої суперники відлучались на короткі перерви щоб відпочити. Оскільки я біг без відпочинку то ще збільшував розрив між нами. Тоді і зрозумів, що вже точно переможу. Але тоді з’явилася ще одна мета: не лише перемогти, але й спробувати пробігти по результату кандидата в майстри спорту. І мені це вдалось, навіть із запасом пробіг!!! Адже на кандидата потрібно було пробігти 210, а я пробіг 215 кілометрів».

Чи довго відпочиватимуть учасники цього ультразабігу? Частина з них вже цього вікенду бігтиме трейл у Славську, де вони – співорганізатори. Ще частина – півмарафон у Хусті наприкінці серпня. Можна бігати швидко, можна довго. Головне, аби ця справа приносила задоволення. Точно як цим "залізним" бігунам.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ