Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Рідне село віце-спікера Оксани Сироїд вимирає. Але в сусідньому - приріст населення. Відео

Депутат Оксана Сироїд з фракції "Самопомочі" була обрана заступником голови Верховної Ради 313 голосами. Вперше в історії України високий державний пост орбійняла жінка. В рідному селі Городище Сокальського району Львівської області її пам’ятають, як наполегливу, працьовиту дівчину. Школу Оксана Сироїд закінчила на відмінно. Ми поспілкувались з її односельчанами та вчителями.

Дорога до рідного села Оксани Сироїд рясно вкрита ямами та вибоїнами. Ні поточного, ні тим паче капітального ремонту ці дороги, вочевидь, не зазнавали десяткамси років. Лишень найбільші ями місцеві мешканці спромоглись засипати щебенем. В селі Городище нема сільської ради та навіть школи. Адміністративно воно належить до сусіднього Волсвина.

Як розповів нам селищний голова Волсвина Віктор Притулка, в Городищі є велика екологічнпа проблема. Через близьке сусідство з Центрально-збагачувальною фабрикою (Львівська вугільна компанія). У селі воду з криниць пити не можна. У ній дуже високий вміст заліза. Саме тому 2004 року в Городищі  провели централізоване водопостачання. "Вода в колодцях жовта, її неможливо пити", - зазначив Віктор Притулка.


Чи не тому сім'я Оксани Сироїд свого часу переїхала жити до Волсвина.

"У Волсвині є школа, щоправда лише девятирічка, але функціонує нормально, доглянута, оновлена, в ній навчається 160 дітей. Також є дитячий садочок, нещодавно відкрили другу групу. Функціонує в селі медпункт, торгівельних точок також достатньо. Для розваг є два банкетні зали", -  похвалився  сільський голова.

Село загалом дотаційне. "Ми на 83% дотаційні. В нас немає великих підприємств, люди переважно працюють на шахтах або на швейних виробництвах в Червонограді. Бюджет наповнюється за рахунок єдиного податку. Приватні підприємці ведуть свою діяльність в інших селах або містах, але сплачують податок тут. Аграрництвом ми також не славимось - через т і ж екологічні проблеми. На околицях села розташована шахта №5,  внаслідок видобутку вугілля росіла земля, тож значна територія нині перетворилась на заплаву річки Західний Буг", - розповідає про село Віктор Притулка.

Про Оксану Сироїд він знає. Так, вона родом з Городища, що належить до Волсвинської сільської ради. В школу ходила в сусіднє місто Соснівка. Пізніше її родина переїхала до Волсвина, де сьогодні проживає її матір. "Що я можу сказати про Оксану Іванівну, вона була виконавчою, скрупульозною до своєї роботи, впевненою у собі. Не кожен селянин виростає аграрієм, в когось інші таланти. Оксану Сироїд можна охарактеризувати як високоінтелектуальну жінку", - розповів він.


За словами Віктора Притулки, Оксана не часто навідується до рідного села, однак не забуває про батьківщину. "Після виборів, коли стало зрозуміло, що вона стала народним депутатом, дзвонили до неї, вітали з перемогою. Мені особисто приємно, що Оксана Іванівна не зазнається, не втрачає зв'язок з простими людьми, займаючи уже таку високу посаду", - каже Віктор Притулка.

Фінансово рідному селу Оксана Сироїд допомгти поки що не встигла, хоча, зізнається сільський голова, селяни поки що і вони не звертались до неї з такими проханнями.

Поспілкуватись з матір’ю Оксани не вдалось. Катерина Василівна відмовилась від розмови, зазначивши, що погано себе почуває. Батьківський дім віце-спікера Верховної Ради жодним чином не вирізняється з поміж сусідніх хат. Він розташований перед дитячим садочком. Цегляний будинок заховався в глибині подвір'я, за високими деревами.


У школі №7 у місті Соснівка, де навчалась майбутній парламентар, нам пощастило більше. Ми познайомились з Касьяновою Наталією Йосипівною, заступником директора школи з виховної роботи, котра навчала Оксану Сироїд.

"Коли я прийшла працювати в школу Оксана навчалася в старших класах. Вона була дуже активною дівчинкою, в усіх починаннях намагалась була першою. Була активісткою шкільного самоврядування. В той час були популярними КВНи, і вона брала в них участь. Треба було готувати досить серйозні виступи, ми змагались між школами, і ніколи не пасли задніх, ніколи не займали останніх місць", - розповіла Наталія Касьянова.

За словами педагога, навчалась Оксана Сироїд на відмінно. "Їй легко давались усі предмети. Дуже шкода, що після закінчення школи ми з нею бачились рідко. Здається, один чи два рази вона приїжджала до школи і нам вдалось поспілкуватись з нею кілька хвилин", - зазначила Наталія Касьянова.

Клас, з яким навчалась Оксана Сироїд, запам’ятався педагогам як такий,  разом з котрим в школі відроджували українські традиції. "Ми проводили з ними андріївські вечорниці. Було дуже цікаво, коли вперше, наприкінці 90-го року, вони поприносили електроплити, і ми з ними готували вареники для вечорниць на всю школу", - згадує педагог.

Багато однокласників Оксани працюють шахтарями, інші стали медиками, декотрі залишились працювати в школі викладачами. "Щороку ми проводимо зустрічі з випускниками. Вони приїжджають із різних куточків України. Років три тому приїжджала і Оксана Сироїд на таку зустріч. Звичайно, нам приємно, що наша випускниця стала парламентарем, заступником Голови Верховної Ради. Це уже другий наш випускник у Верховній раді, першим був Петро Олійник. Ми гордимось, що є випускники, які представляють школу у великій політиці", - розповіла директор Соснівської школи Ірина Ярославівна Мокрій .

Також вона розповіла, що нині в школі навчається чимало дітей з рідного села Оксани Сироїд. Щодня вони долають п’ять кілометрів пішки до Соснівки. "Колись було хороше автобусне сполучення з сусіднім Волсвином (Городище лежить поміж Вослвином і Соснівкою), але нині сполучення не надто добре, тому діти йдуть пішки. Це близько 5 кілометрів, коли добра погода, вони велосипедами приїжджають", - розповіла Ірина Мокрій. Шкільного автобуса - нема.


Соснівська школа була заснована 1961 року - одною з перших у місті. У школі багато призерів олімпіад. За словами директора школи, це єдиний загальноосвітній заклад, що зберіг предмет автосправа. Кожен випускник, окрім атестату про середню освіту, отримує водійські права. В час, коли в школі навчалась Оксана Сироїд, тут було близько тисячі дітей, а ще 1998 року – до двох тисяч. Сьогодні - лише 340.

Попри екологічні біди та брак робочих міст Волсвин не здається. Приклад майже "мертвого Городища" їх не лякає. Мовляв, відбувся природній відбір. Понад те,останнім часом у Волсвині  спостерігається повільний приріст населення. Однак, аби створити такі умови, щоб тут хотілося жити і працювати, у комфорті і радості, селам катастрофічно бракує власних коштів. Отож, реформа місцевого самоврядування для заступника голови Верховної Ради України Оксани Сироїд, що родом із майже зниклого Городища, має цілком конкретний вимір. Нехай навіть вона втекла від тяжкого сілького життя до Києва.

Зрештою, тутешні люди хоча і сподіваються на увагу титулованої землячки, але рук не покладають. Для ремонту аварійного мосту вони якось "оподаткували" водіїв, що проїздили селом.

Текст і фото Сергія Бобри, Гал-Інфо.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ