Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Різдвяна містерія» художника

Під такою назвою у Львівському Палаці мистецтв( в PM Gallery ) відкрилась виставка відомого львівського художника, доцента кафедри дизайну університету Короля Данила Петра Сипняка.

«Тема Різдва мені дуже близька, - каже художник, - адже я народився в селі недалеко від славного міста Галича і з раннього дитинства ходив колядувати, засівати на Старий Новий  рік, ходив з вертепом. Донині пам’ятаю які тоді великі були сніги, як це було цікаво. Заходив до родичів, сусідів і завжди повертався з повною торбою гостинців - горіхів, яблук… Згодом, коли пішов до школи, не так усе було просто:  колядувати забороняли,  ходити з вертепами забороняли. Вчителі , директор школи ходили по селу й  ганяли колядників. Бувало, що й міліція приїжджала, але, незважаючи на ці заборони, традиція жила. Ці спогади живуть в мені дотепер і якось органічно вписуються в ці картини. На виставці представлені роботи за два останні роки. Сьогодні, презентуючи їх, хочу щоб люди відчули той дух Різдва і ті традиції, які у нас збереглися: колядування, вертепи, зимові різдвяні вогні»…

Народного художника України Петра Сипняка по праву вважають у Львові візитівкою різдвяного настрою, адже на багатьох його роботах зображений наш традиційний український Вертеп. Він, можна сказати, оспіваний  художником в усіх його проявах і в особливій «сипняківській» манері. Цього разу на виставці представлено тридцять шість робіт художника, й на більшості з них – Вертеп: в різних місцях, в різну пору доби, на фоні різних церков і з різними персонажами, але неодмінно центром кожної картини є Різдвяна Зірка, з якою ідуть колядники і яка зігріває кожного, хто оглядає ці картини.

Свій перший вертеп художник намалював ще тридцять років тому після вечорниць, які побачив на сцені заньківчан. «Усі мої вертепи – із Зіркою, - каже Петро Сипняк, - бо вона мусить бути, це ж як основний елемент вертепу. Ну, а далі я викладаю на полотно уже всю свою фантазію. Тематика ця вдячна, бо ж нема чітких рамок у яких костюмах йде вертеп чи скільки людей має бути. Можна зобразити і кілька Звіздарів, і Трьох Царів. Коли тільки вертепи починалися і не було костюмів, то брали покривало чи полотно, а на голову вирізали корону. Важливо було мати з собою шопку.  Завжди у вертепі був Циган, і я його скрізь малюю зі скрипкою. Обов’язково має бути Жид і Чортик».

Помилуватися Жидами, Царями, Чортиками і Циганами Петра Сипянка у Львівському Палаці мистецтв  можна буде упродовж усіх Різдвяних свят.

Йосип Марухняк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ