Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Різдвяні казки для всіх

Різдвяні казки для всіх - напередодні Різдва львівська письменниця Леся Кічура презентуватиме свою другу чарівну збірку.

Ми неодноразово писали про львівську письменницю, журналістку та редакторку НАУД театру ім. М. Заньковецької Лесю Кічуру та її соціально-книжковий проект «Добрі мамині казки».

До свят авторка готує новий подарунок львів’янам. Адже у світ вийде не просто збірка казок, а книга-розмальовка з чарівними текстами. Деякі зокрема про Львів. Як саме готувала свій проект і чого очікувати читачам, Гал-інфо дізнавалося в автора проекту.

– Знаю, що ви готуєте масштабне свято для діток та дорослих на день презентації, як це буде відбуватися?

– Я люблю нестандартні презентації книг (усміхається). Люблю дивувати та захоплювати своїх майбутніх читачів та прихильників. Влітку кілька разів із першою книгою це мені успішно вдавалося! Адже звичайна презентація не довго залишиться в пам’яті дитини. Коли ж її запросити на велике, смачне, магічне книжкове дійство з тортиками, солодощами, цікавими вікторинами та подарунками, то вона не просто запам’ятає цей день надовго, а ще й розповість про нього усім друзям та родичам. А мені тільки цього й треба, щоб усі дізналися, що «Добрі мамині казки. Магія Різдва» уже вийшла (усміхається).

День обирала завчасно – зумисне напередодні Різдва. 5 січня на 16,00 ми запрошуємо усіх на площу Ринок, 9 – бо й ця площа в моїй новій казці згадана, як серце древнього міста! Дійство буде відбуватися на 2 поверсі Львівської обласної бібліотеки для юнацтва, де директором є неймовірна Таня Пилипець. У її закладі завжди такі гарні формати свят та цікаві зустрічі, що мене вже давненько туди вабило зі своїми казками!

Готуємо справді казкове свято – бо ж Різдво! Солодощі на святі будуть від моєї подруги та дуже вмілого кондитера Наталії Іваницької, подарункові сертифікати  даруватиме маленьким читачам кав’ярня Kredens Cafe. І це ще не все! Адже дорослим теж не личить сумувати на дитячому святі. Тож для них буде кава. Обслуговувати улюбленим напоєм їх буде Вадим Карпіков (Vadym Karpikov) зі своєю компанією Аrt кейтерінг та ICoffee. До речі. Для діток він приготує смачні вітамінні напої. Також тортиками пригощатиме компанія Степанків Кондитерські вироби та торгова марка Rozalini. Усі солодощі для малечі будуть безкоштовними!

Різдво завжди асоціюється із передзвонами та святковими мелодіями. Тому й тут ми вирішили трішки покреативити. Музика буде! І не проста, а різдвяна й у виконанні справжнього скрипаля. Наш колега, Богдан Дворник, радо погодився прикрасити наше казкове свято своєю грою (багато хто пам’ятає його виступ під час «Смачних читань» в Домі Франка влітку).

А після першої презентації 5 січня – ще одну гучну матимемо 17 січня в бібліотеці на Мулярській у проекті соціальної дії «Майстерня щастя», куратором якої є чудова Анастасія Введенська.

Провівши успішно зустріч із пряниковим майстер-класом на 70 (!) діток 29 листопада, ми одразу вирішили, що такий формат свята обов’язково треба повторити, щойно вийде друга моя книга. Тож дату уже обрали! Стежте за Настиною сторінкою (проект соціальної дії Майстерня щастя) – зареєструвавшись на ній матимете нагоду потрапити на свято й отримати безліч дарунків, бо час Різдва та веремії свят просто до цього спонукає!

– Що було найважчим із підготовкою цієї книги?

– Було кілька складний етапів. Перший – пошук художника. Це вкотре для мене було проблемою, поки знову на допомогу не прийшли спільні знайомства та соціальні мережі. Саме так я познайомилася з дівчиною, яка «оживила й закохала в себе» моїх казкових героїв. Каріна Чепела – випускниця факультету мистецтв Криворізького національного університету. У телефонній розмові мені зізналася: «Скільки себе пам’ятаю, завжди хотіла малювати. У старших класах мріяла поєднати літературу та малювання. Тоді ж зрозуміла, ким хочу стати в майбутньому». Перша книга з її малюнками з’явилася ще під час навчання на другому курсі. 2016 року Каріна стала ілюстратором видавництва «Вісім лапок». «Добрі мамині казки. Магія Різдва» стали ще одним львівським проектом талановитої молодої художниці, який, найімовірніше, матиме подальше казкове продовження. До речі, Каріна зізналася, що найбільше задоволення отримала ілюструючи «Майстерню янголів» та «Різдво у Львові».

Художниця Каріна Чепела.

Другим важким, ключовим моментом був пошук партнерів! Ви не повірите, ми написали 109 листів… Відгукнулося троє партнерів і це для мене було неймовірним дарунком з Неба. Загалом вся ця переписка лягла на плечі мого літературного агента – такий у мене справді є (усміхається). Це мій чоловік. Він полагоджує усі питання логістики, епістолярного характеру, перемовин та домовленостей. Тож такими питаннями також займався він, бо мені б для цього точно не вистачило терпіння й часу!

Дуже тішуся, що вже вдруге мою книгу підтримав Ігор Процикевич і в його особі компанія Уарнет. Не перестаю дивуватися доброті і глибинної позитивності цієї людини. Також нашим партнером стала Будівельна компанія «MS». У цій компанії працює дуже креативна молода команда. Тож нам вдалося уже влаштувати кілька масштабних заходів. Казкові читання для понад 100 дітей на Миколая у Львові та на Різдво (25.12) в Чернівцях. Попереду аналогічні акції, коли вийде друга книга – ми теж будемо влаштовувати для діток веселі читання із подарунками!

І оскільки моя книга різдвяна, то ж без дива тут ніяк не обійтися (усміхається)! В останній день, коли вже здавали обкладинку до друку, ми отримали ще одного листа. Нашим проектом зацікавилася мережа магазинів Рукавичка (компанії Львівхолод). Тож лого цих партнерів також з’явиться на обкладинці нашої новорічної збірки.

– Коли ви видавали влітку свою дебютну збірку, чого очікували від неї?

– Це було насамперед здійснення мрії. Далекої й, як видавалося тоді, неосяжної. Було стільки перешкод. А потім – раз… перший наклад розійшовся впродовж 3-х місяців… за ним другий… і от зараз ми чекаємо на третій. А дзвінки все лунають і лунають, – кожного дня телефонно, або ж через ФБ мене запрошують на нові зустрічі. Хочуть мою книжку (усміхається).

До того ж діти своїми частими нагадуваннями просто не дають мені залишити цей проект. Вони все запитуютьй просять: «Приїдьте до нас на Різдво з новою книгою! А у вас є казка про Львів? А про Левів, а про чарівну пудру?…».

Тож не маю права залишили ці прохання осторонь своєї фантазії. Тому ввечері, повертаючись додому вкладаю своїх діток спати, сідаю за комп’ютер і починаю творити різдвяні сюжети. Один за одним. Історію за історією. Так «народилося» 9 казкових пригод. Цього вистачило, аби сформувати дуже настроєву збірку – з чарівним світом ельфів, гномів, мереживом різдвяних див, історією стародавнього міста, янголами в їхній чарівній майстерні. Здійснилася перша мрія про видання власної книги, аж тут виявляється, що вона веде за собою наступну мрію і наступну книгу. Я дуже радію, що мої казки так полюбилися дітям!

– Ви давно працюєте в журналістиці, а письменницею вирішили стати у жанрі казки, чому?

– Про це дуже часто запитують! Власні діти і, напевно, спогади про своє дитинство допомогли знайти себе в казках. Я завжди багато читала – прийшов час багато писати (усміхається). Якось, читаючи своїй доньці чужі казки з недосконалими текстами і незрозумілими малюнками, відчула  жагучу потребу щось з цим робити. Так почала писати власні казки, а потім народилася ідея створити власну книгу-розмальовку з цікавими текстами та гарними ілюстраціями, які намальовані з любов'ю до дітей, з пізнаваними дітьми персонажами. Загалом, в час гаджетів діти дуже мало читають. А любов до книги починається із казки. Тому дуже важливо, аби в 3-4 роки дитина хотіла читати! З цього і народилася ідея не просто видати книгу, а іти з нею до дітей. Так мрія про книгу переросла у масштабний проект з популяризації дитячого читання.

Крім того я знаю дуже багато дорослих, які люблять читати казки! А дорослим казки часом потрібніші навіть більше за дітей, аби втекти від сірої й набридливої буденності. Мої різдвяні історії – тут якраз у поміч (усміхається).

До речі, готуючи цю збірку, я звернулася до своїх друзів, аби вони прорецензували мої тексти. Відверто була зворушена їхніми відгуками, бо вони справді дуже теплі та щирі! Прочитати мої казки знайшла час моя однокурсниця Ольга Фреймут (дуже пишаюся нашою дружбою і завжди надихаюся її прикладом.) Тепер ще й радітиму, що Олині діти будуть слухати мої казки! Відгук написали також Остап Дроздов і Парасковія Дворянин…

«У цьому відгуку я стаю схожою на моє перше кохання Володю К, який всім розповідає, що мене знає і навіть цілувався зі мною в школі. Пишається тепер, а тоді кинув...

І я хочу всім заявити: я знаю Лесю Кічуру, вона моя однокурсниця. Горда, що вчилася з нею в університеті. І нехай ми тоді не цілувалися, я готова зробити це зараз – з вдячності за дивовижні казки. 

У Лесі коштовна проза – ніби намальована. Такою красивою зиму, як у неї, я ще не бачила!

Слова оживають, тільки-но торкаєшся їх очима. Я відчула запах різдвяних завиванців, почула голоси янголів та сміх ельфів... Втішилася, що ПередРіздво тут у власності святого Миколая, а не Діда Мороза. Розповіді сповнені побожності та шани до культурних надбань наших предків, а багатовікові традиції особливо легко та охайно викладено у милі сюжети.»

Ольга Фреймут,

телеведуча

Дякую усім та кожному, хто долучився до мого проекту: порадами, контактами, своєю творчістю чи фінансами. До речі, із наступної книги нам знову радо погодилася здійснити озвучення казки в подарунок Віра Пузенко – керівник відділу аудіореаклами студії Foniya records.

Завдяки вам усім ми знову даруватимемо дітям добро та добру мамину казку. Адже, як і раніше, плануємо частину тиражу книги залишати в подарунок для шкіл, бібліотек, садочків та дитячих центрів, для дітей з вадами і з багатодітних родин. З першої збірки подаровано вже понад 1000 книг.

Нагадаємо, що Гал-інфо здійснює інформаційну підтримку соціально-книжкового проекту «Добрі мамині казки».

Мрієте, щоб дитина читала? Обирайте «Добрі мамині казки» Лесі Кічури!

"Я дуже радий, що завдяки таким людям як Леся Кічура, українські діти мають змогу познайомитись з  справжньою, щирою і доброю українською казкою", -  зокрема зазначив директор Гал-інфо Маринюк Андрій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ