Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Росія без Олімпіади?

Через міжнародний допінговий скандал російська збірна може бути дискваліфікована з Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) представило нову доповідь про допінг у Росії. Звіт випустили незадовго до Олімпіади в Ріо, і у Міжнародного Олімпійського комітету з'явився ще один аргумент на користь того, щоб не пустити російських спортсменів на головні спортивні змагання світу.

У доповіді йдеться про найпростіші системи захисту російських спортсменів від позитивних допінг-проб, про роль ФСБ в заміні пробірок з сечею, і допінговому коктейлі «Дюшес», який приймали атлети.

На чому грунтується розслідування

З комісією ВАДА співпрацював колишній глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, який зараз живе в США. Він дав кілька інтерв'ю, а також надав тисячі документів. Неформальний лідер незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства і автор нинішньої доповіді (а також професор права канадського Університету Західного Онтаріо) Річард Макларен вважав, що Родченкову можна довіряти, оскільки його слова підтверджувалися дослідженнями. Інші джерела комісії залишилися неназваними. Оскільки на розслідування ВАДА відвела лише 57 днів, Макларен вирішив не спілкуватися з представниками російської влади - його досвід участі в колишньому розслідуванні показав, що це безглуздо.

Як позитивна проба стає негативною

Перша схема приховування позитивних проб, описана в доповіді, діяла в Росії як мінімум з кінця 2011 по серпень 2015. Її сенс полягав у тому, щоб просто позначати позитивні проби як негативні. Цю систему Річард Макларен назвав методом зникаючих позитивних проб. Його так вразила простота системи, що він не зміг втриматися, і в доповіді, написаній сухою мовою, вигукнув: «зникаючий позитив!»

Одним з головних кураторів допінгової програми був Юрій Нагорних, заступник міністра спорту Росії, призначений в 2010 році. Як говориться в звіті, Нагорних особисто вирішував, чиї позитивні проби потрібно приховати, а кого захищати не варто.

Порядок дій лабораторії в разі виявлення позитивної проби був наступним. Співробітник записував номер пробірки, дату взяття проби, стать спортсмена і вид спорту, а потім передавав цю інформацію «зв'язуючому»: цю роль в різний час виконували радник міністра спорту РФ Віталія Мутко, співробітник Центру спортивної підготовки збірних команд Росії Олексій Великодний і заступник глави департаменту науки і освіти в Мінспорту Авак Абалян (в розпорядженні комісії є електронні листи між співробітниками лабораторії і зв'язковими).

«Зв'язковий» відправляв інформацію в російське антидопінгове агентство, яке надавало відомості про спортсмена (в лабораторії всі проби анонімні). Після цього заступник міністра спорту Юрій Нагорних виносив рішення - або «Зберегти», або «Карантин».

Якщо приходила вказівку «зберегти», лабораторія відзначала в системі ADAMS (база даних ВАДА) цю пробу як негативну. У разі відповіді «карантин» аналізи виконувалися за міжнародними правилами.

У доповіді говориться, що для російських спортсменів опцію «зберегти» міністерство спорту обирало 312 раз, а «карантин» - 265 раз. З іноземцями в більшості випадків дослідження проводилися як годиться. У листуванні між лабораторією та Олексієм Великодним є такі слова щодо тестів на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Москві: «Всі іноземці – «Карантин».

Однак деякі іноземці все ж були захищені від позитивних проб. У доповіді говориться про іноземного футболіста, який грає в чемпіонаті Росії. У звіті стверджується, що рішення «зберегти» виніс особисто міністр спорту Віталій Мутко. Ймовірно, мова йде про гравця «Краснодара», про якого вже раніше говорилося в фільмі ARD (попереднє розслідування про допінг у РФ); його ім'я невідоме.

На грудень 2014 року ВАДА запланувала перевірку московської лабораторії. Агентство попросило главу лабораторії Родченкова зберегти всі зразки, які є. Після листа з агентства лабораторія винищила близько восьми тисяч проб, узятих до 10 вересня 2014 року: формально їх можна було знищити, оскільки закінчився мінімальний 90-денний термін зберігання (в першій доповіді також говорилося про знищення проб, але їх кількість оцінювалося приблизно в півтора тисячі штук).

Після знищення зразків залишилися 37 позитивних проб, помічених як негативні; їх взяли з вересня по грудень 2014 року. 12 грудня, за п'ять днів до приїзду комісії ВАДА, Родченков зустрівся із заступником міністра Юрієм Нагорних, який вирішив викликати «чарівників». В той же день ввечері в лабораторію прийшли співробітники ФСБ, забрали проби і повернули їх відкритими. Як розповів Родченков, у працівників не було часу, щоб зібрати чисту сечу спортсменів, тому використовувалася будь-яка чиста сеча інших атлетів. За підсумками перевірки цих проб з'ясувалося, що на ємностях видно сліди розтину, а в трьох з них ДНК не відповідала ДНК спортсменів.

Комісія ВАДА доручила перевірити негативні проби, вилучені з московської лабораторії. В результаті з'ясувалося, що 89% з них були позитивними, але в системі вони були позначені як негативні. В цілому, з 2012 по 2015 роки негативними позначили 643 проби; причому, як зазначається в доповіді, це відбувалося навіть коли комісія ВАДА вела розслідування. За словами Родченкова, в 2015-му Нагорних хотів припинити цю практику, але заступник голови Центру спортивної підготовки збірних команд Росії Ірина Родіонова наполягла на продовженні.

Лабораторія приховувала позитивні проби не тільки легкоатлетів, а й представників інших видів спорту. Йдеться про важку атлетику, боротьбу, веслування, ковзанярський спорт, футбол, баскетбол, волейбол та інші види спорту.

Московська лабораторія була абсолютно залежна від держави. Як розповіли комісії джерела, рішення приймалися не всередині лабораторії, а в міністерстві спорту Росії. Співробітникам доводилося виконувати розпорядження під загрозою звільнення. Як наголошується в доповіді, систему побудували таким чином, що в разі розкриття махінацій з пробами, все можна було звалити на лабораторію. Московську лабораторію позбавили акредитації ВАДА в квітні 2016 року.

Схема приховування проб в Сочі

Методика приховування позитивних проб працювала добре в усіх випадках, крім великих змагань, де здійснювався додатковий контроль з боку зарубіжних агентств. На Олімпіаді в Сочі такий контроль був. В цьому випадку довелося застосувати інший метод - заміну позитивних проб. Для цього ФСБ придумала такий спосіб розтину запечатаних проб, при якому нетреновані очі не помітив би слідів. Фахівці показали комісії, як це можна здійснити.

Комісія перевірила проби з Сочі, а також кілька ємностей з московської антидопінгової лабораторії, і, подивившись на них під мікроскопом, знайшла сліди розтину. З сочинських проб перевірили 11 випадково обраних - на всіх були відмітки, що свідчать про розтин. Крім того, з'ясувалося, що в одній з пробі переможниці сочинської Олімпіади не виявилося її ДНК - сеча була іншої людини.

Для заміни брудних проб на чисті у спортсменів забирали сечу в періоди, коли в ній не було слідів допінгу. Сеча зберігалася в Центрі спортивної підготовки збірних команд Росії. За це відповідала заступник голови центру Ірина Родіонова. Вона також входила в Олімпійський комітет Росії під час Олімпіади в Сочі. Згодом ФСБ забрала сечу і доставила в Сочі.

Заміна проб в Сочі відбувалася так, як було описано в The New York Times зі слів Родченкова. Проби через дірку в стіні між сховищем сечі, що знаходяться в захищеному периметрі, і кімнатою поза цим периметра передавав співробітник московської антидопінгової лабораторії Євген Кудрявцев. Ємність забирав співробітник ФСБ Євген Блохін, який відносив їх в будівлю ФСБ, розташоване по сусідству, а потім повертав їх відкритими. Він же приносив і чисту сечу.

Після цього Григорій Родченков з співробітниками заповнювали ємності чистою сечею. Крім того, їм потрібно було домогтися, щоб у проби збереглася питома щільність - для цього в сечу або додавали сіль, або розводили її водою. Лабораторія в Лондоні вивчила кілька зразків з Сочі і з'ясувала, що показники солі в деяких з них були вище стандартних: при такому рівні солі в сечі створювалася загроза життю.

Допінговий коктейль «Дюшес»

Колишній глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков знову розповів про коктейль з трьох препаратів, які потрібно було розчинити в алкоголі (він його сам і винайшов). Спортсмени повинні були прополоскати їм рот і потім виплюнути. В цьому випадку допінг швидше виводився з організму. Експерти, залучені комісією, підтвердили, що препарати швидше розчиняються в алкоголі, ніж у воді, а при трансбуккальному введенні (через порожнину рота) період виявлення допінгу скорочується.

За словами Родченкова, сам він не займався розповсюдженням свого коктейлю - це було доручено Ірині Родіонової. Вона називала цей коктейль «Дюшес». Родченков запевняє, що «Дюшес» застосовували багато спортсменів в Лондоні. Це підтверджують дані Міжнародного Олімпійського комітету - в пробах восьми спортсменів при повторному вивченні знайшли Туринабол, один з компонентів коктейлю (згодом Родченков замінив його на інший препарат). Коктейль застосовувався і на Олімпіаді в Сочі.

ФСБ активно брала участь в допінг програмі

При надходженні на роботу в лабораторію Григорій Родченков підписав документ про співпрацю з ФСБ - йому було присвоєно кодове ім'я Куц. Він повинен був звітувати перед своїм куратором зі спецслужби, звіти потім надходили більш високопоставленому співробітникові ФСБ. Найбільш часто в лабораторії бував співробітник служби Євген Блохін.

ФСБ брала участь в підміні проб в Сочі. У лабораторію Блохін потрапляв під виглядом водопровідника - офіційно він працював на компанію «Білфінгер», яка обслуговує будинок. У комісії є свідчення очевидців, які розповіли, що бачили Блохіна в лабораторії вечорами, коли інші співробітники йшли. Родченков також показав його фотографію, зроблену в лабораторії. Крім того, за словами Родченкова, він зустрічався з високопоставленими співробітниками фсб до і області під час Ігор, де обговорювалося застосування допінгу.

Віталій Мутко був в курсі

Як розповів Родченков в січні 2015 року, після виходу першого фільму ARD про допінг, він написав доповідь в ФСБ. Родченков писав, що при повторній перевірці проб російських спортсменів на міжнародних змаганнях, швидше за все, будуть позитивні результати. Він відзначав, що в російській легкої атлетики допінг приймають всі, оскільки ні тренери, ні спортсмени не знають, як готуватися без препаратів. Доповідь дійшла до Віталія Мутка, і міністр викликав Родченкова, щоб обговорити з ним документ.

Крім того, за словами Родченкова, він бував на кількох зустрічах з Мутком, де обговорювалася підготовка до олімпіади в Сочі. Напередодні Олімпіади один з «зв'язкових» між лабораторією та міністерством спорту Олексій Великодний підготував список спортсменів, які вживають допінг. Файл спочатку називався «Дюшес» - як допінговий коктейль.

* * *

Після публікації доповіді ВАДА Міжнародний Олімпійський комітет заявив, що готовий ввести «найжорсткіші санкції» щодо причетних до допінг програми в Росії. Президент Росії Володимир Путін пообіцяв, що «посадові особи, названі в доповіді комісії як прямі виконавці, будуть тимчасово відсторонені від займаної посади до повного завершення розслідування». При цьому, як заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, Мутка не буде усунуто з роботи, хоча в доповіді стверджується, що саме він наказав приховати пробу футболіста.

meduza.io

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ