Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Розстріл по-винниківськи, або Як вигнати неугодних депутатів

Зміщення з посади міського голови Винник Теодора Гудзяка не минулося без наслідків для депутатів Винниківської міськради. Судове засідання за позовом екс-мера Гудзяка щодо його звільнення щойно розпочинається, як частину депутатів фракції „Наша Україна” у міськраді вже хочуть погнати з депутатських лав. Про це депутати з Винник Андрій Шніцар, Ярослав Байло та Мар’яна Булка розповіли під час прес-конференції.

А здійснюється така чистка за прикладом радянської влади. Бо якщо 2006 року львівські організації партій Народний Союз Наша Україна (НСНУ) та Конгресу Українських Націоналістів (КУН) за вдалі вибори „розстилалися” в подяках та нагородах перед цими депутатами, то два роки пізніше з ними жорстко розправилися, як говорили в радянські часи, без суду й слідства.

Найбільше справедливих нарікань у Винниківських депутатів викликала проведена 12 квітня міжпартійна конференція блоку „Наша Україна”, на якій із 11 кандидатів на виключення було 6 опальних тепер депутатів з Винник. При цьому обласна конференція НСНУ 9 лютого попередньо приймала зовсім інше рішення, в якому були лише двоє винниківських депутатів.

„Загальна кількість депутатів на виключення не змінилася, їх було 11, – розповів Ярослав Байло. – Але деякі депутати зі списку щезли, замість них з’явилося аж шість депутатів з Винник”. Пояснити таке чудо, яке, за словами депутатів, відбулося в ніч на 12 квітня, їм ніхто не зміг.

Не змогли, або й не хотіли пояснити цього й на конференції. Зокрема, голова обласного НСНУ Петро Олійник хвацько оминув пояснень з цього питання, запропонувавши делегатам не виступати з питання виключень. Це і було зроблено, а тому депутатів позбавили повноважень без жодного обговорення. При цьому в залі розпочалася такі заворушення, що Олійнику довелося терміново закінчувати конференцію.

Цікаво й те, як у список на виключення потрапив депутат від КУНу Ярослав Байло. Як розповів депутат, про те, що він є в списках, Ярослав Байло з подивом дізнався безпосередньо на конференції, на якій був делегатом. Так Байло, який є відомим фотографом і альбом якого Віктор Ющенко подарував у США американським сенаторам, змушений був терпіти ганебну розправу. Не дивно, що в знак протесту на таке рішення велика частина кунівців пішли з залу.

Виявляється також, що й законних підстав виключення депутатів не було. Про це розповів депутат-юрист Андрій Шніцар. За його словами, у законі „Про статус депутатів місцевих рад” чітко зазначено, коли депутата можна позбавити повноважень: коли депутат не написав заяву про входження у фракцію, за списком якої він прийшов; коли він написав заяву про вихід з фракції, або ж перейшов в іншу фракцію.

„До жодного із шести виключених депутатів із Винник не застосовується жодне з положень. Ми всі написали заяву про вхід у „Нашу Україну” й не писали заяв про вихід із „Нашої України” і не переходили в інші фракції. У приватних розмовах нам пояснили, що нас виключи за порушення партійної дисципліни. Дійсно, така стаття в законі передбачена. Але це не є право конференції, а право виборців, які можуть зібрати підписи і відкликати мене як депутата, але ніяк не конференція”, – пояснив Шніцар юридичний бік справи. Юрист також повідомив, що депутати вже подали у Личаківський районний суд Львова позовні заяви щодо незаконності виключення.

Найкраще мотиви виключення виклала депутат Мар’яна Булка, яку 2006 року нагородили медаллю й подякою за вдало проведені вибори у Винниках. За її словами, депутатам „приписали” політичну зраду і „розстрільну” статтю, лише за те, що вони зважились на рішучий крок – не стерпівши безгосподарності у місті більшість у складі 27 депутатів цілком законно відправили Теодора Гудзяка в відставку. Адже депутати втомилися наголошувати про катастрофічний стан господарки в місті, непрозоре виділення земельних ділянок, розбазарювання бюджетних і інвестиційних коштів. Про це депутати заявляли дуже довго, апелюючи в усі можливі інстанції, але результат був нульовий.

За словами депутатів, їхнє виключення – наслідок змови, організованої Гудзяком, який з допомогою керівника міської НСНУ Олега Мандюка сподівається повернути собі місце мера. Очевидно, якраз шість депутатів є тою кількість „жертв”, позбувшись яких Теодор Гудзяк захоче ініціювати процес переголосування. Однак депутати вже твердо заявили – жодними спробами затулити рот, вмовляннями та залякуваннями їх не переконаєш – у відстоюванні своєї правоти вони стоятимуть до кінця.

 
Володимир Михайлюк
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ