Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Рух» - «Колос»: Коли футбол «поза грою»

У дебютному для себе домашньому матчі УПЛ «Рух» зустрічався з ковалівським «Колосом» на «Арені Львів».

 Вхід в елітний дивізіон українського футболу видався яскравим: фотозони та різні активності в центрі міста, розіграші квитків. Місто справді стало жовто-чорним на день. Шкода лише, що «Колос» цих намагань не оцінив та цілком закономірно переміг підопічних Івана Федика.

Розпочнімо з форми команд напередодні матчу. «Рух» свій останній матч проводив майже місяць тому проти полтавської «Ворскли». Потім в клубі було кілька випадків захворювання на коронавірус, проте решта команди тренувалася, матчі збірних не забрали у команди футболістів, тож підготовка до наступних матчів УПЛ була більше ніж повноцінною. З іншої сторони «Колос». Ковалівці, які в четвер дебютували в єврокубках, перемігши непоступливий у рідних стінах «Аріс» мали на підготовку лише декілька днів. Плюс фізична втома, плюс перельоти, плюс потреба поберегти виконавців до матчу з «Рієкою», який пройде вже цього тижня. Не дивно, що Руслан Костишин зробив у стартовому складі одразу 9 замін.

Підлікувавшись від мікротравми, у стартовому складі ковалівців дебютував футболіст, чий трансфер є, мабуть, найгучнішим в це трансферне вікно в Україні – Євген Селезньов. Він непогано працював з м’ячем та відкривався між лініями, але робив це вкрай ліниво, мало працював в командному пресингу, а інколи виключався з гри та просто ходив по полю. Результат в цей вечір зробив інший Євген, яких у «Колосі» багато. Проти «Аріса» Морозко відіграв 40 заключних хвилин, а от з «Рухом» отримав шанс проявити себе з перших хвилин. І одразу взявся доводити потрібність команді.

На четвертій хвилині Євген Морозко вдало вбіг у штрафну та завершив атаку після прострілу з флангу від Оріховського та скидки п’ятою від Селезньова. Але є одне але: новачок ковалівців, який став автором гольового пасу перебував в офсайді, який не помітили ні лайнсмен, ні головний арбітр. Потрібно аби якнайшвидше в Україні завершилося навчання арбітрів роботі з VAR, тому що кількість помилок зростає.

Вийшовши зі схемою з п’ятьма оборонцями, «Рух» не тільки втрачав в атакувальному потенціалі, а й інколи просто не розумів кому ж кого треба опікати при обороні. Другий гол прийшов вже на двадцятій хвилині, цього разу з лівого флангу оборони. Першу хвилю атаки перервав капітан жовто-чорних Ігор Дуць, але невдало. Вибивши м’яч у гравця в білій футболці він дав шанс на ще одну хвилю атаки, яка й завершилася голом. Євген Селезньов відійшов з траєкторії м’яча, намагаючись відвести за собою гравця. Маневр не вдався, але Морозко переграв у боротьбі і Юрія Копину і Мілоша Стаменковіча. У першому таймі гравець «Колоса» міг робити і хет-трик, але трохи забракло влучності.

Що ж до «Руху», то в першій половині гри помітно було, що команда цілком відмовилася від атакувального футболу. Гра, за якої троє гравців завжди залишаються в обороні, а двоє працюють виключно на флангах нечасто дає результат, адже у суперника є чимала перевага у центрі поля, де й відбувається, зазвичай, фінальна стадія атаки. Додайте сюди ще й некомпактність при обороні, за якої цілі лінії гравців з Ковалівки отримували простір і ви зрозумієте, що рахунок першого тайму був більше, ніж закономірний.

На другий тайм львів’яни вийшли зі змінами:  пішли відпочивати Ігор Дуць та Ернест, натомість на полі з’явилися Юрій Климчук та Андрій Кухарук. Це було викликано бажанням дещо перебудувати гру, перекривши сильні сторони суперника, та пожвавити гру на одному з флангів. Ернест, хоч і давав непоганий обсяг роботи, однак часто зміщався в середину та невдало йшов у дриблінг, що призводило до втрат.

Більш монотонний другий тайм запам’ятався кількість попереджень. Хоча господарі поля й у першому таймі не соромилися грати за завітами Артема Федецького «трішки в ніжку, трішки в м’ячик», попередження арбітр матчу почав роздавати лише після перерви: у першій сорокап’ятихвилинці їх було лише два проти п’яти у другій. Двічі арбітр просив медиків якнайшвидше з’явитися на полі, адже гравці вдарялися головами. На щастя, обійшлося без травм.

Якщо перші дві заміни від Івана Федика заспокоїли та вирівняли гру, то наступні дві допомогли наприкінці матчу відзначитися. За хвилину до кінця основного часу на полі з’явився Ростислав Русин і вже через кілька обертів секундної стрілки заробив пенальті у ворота Євгена Волинця. До м’яча підійшов ще один гравець, що з’явився на полі у другому таймі, Даниїл Кондраков і… пробив у воротаря. Добре, що першим на підборі опинився все той же Русин, який і прошив воротаря ударом між ніг. «Рух» намагався влаштувати щось на зразок фінального штурму, але нічого путнього з того не вийшло. Лонгбол після штрафного з власної половини поля адресата не знайшов, шість доданих арбітром хвилин минули і фінальний свисток пролунав зафіксувавши на табло «Арени Львів» рахунок 1:2.

Після двох турів у львівського «Руха» досі «0» у графі набраних балів. Вже в цю середу о 19:00 розпочнеться їхня домашня гра з «Шахтарем», перенесена через випадки зараження Covid-19 у клубі ще перед іграми збірних. Гірники будуть вмотивованими, адже навіть невелика ротації в останньому матчі з «Зорею» коштувала їм результату. Тепер вони відстають від лідера на 5 пунктів, маючи гру в запасі. І щось нам підказує, що залишати відставання саме таким вони не збираються. Запрошуємо в середу на «Арену Львів», аби на власні очі переконатися у правильності цього прогнозу.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Фото: Офіційний сайт ФК «Рух»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ