Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Садовий & Синютка: що чекати від другого туру виборів

За результатами першого туру виборів на голову Львівської ОТГ чинний мер Львова Андрій Садовий отримав 40,09 % голосів виборців, його основного конкурента Олега Синютку підтримав 31,10%.

Міська територіально-виборча комісія призначила другий тур на 22 листопада. Гал-інфо поспілкувалося з експертами, щоб з'ясувати, що очікувати львів'янам від другого туру виборів.

Вибори 2020. Графіка Гал-інфо.

Доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології Львівського національного університету ім. І. Франка Анатолій Романюк зазначив, що перша річ, на яку варто звернути увагу — це те, що результати першого туру реальний розрив між кандидатами не відображають.

“Результати першого туру некоректно відображають реальний розрив, який існує між чинним мером Андрієм Садовим та Олегом Синюткою. Так, тому що значна кількість виборців по Львівські ОТГ підтримувала інших кандидатів. На сьогодні ми можемо говорити про те, що міського голову підтримує близько 40% виборців, а кандидата від ЄС приблизно 31%. Головне питання тепер в тому, як голосуватимуть виборці, які підтримували інших кандидатів”, - розповідає Анатолій Романюк.

Також він наголосив, що під час виборів 25 жовтня люди керувалися двома моментами. Перший — виборці мали значний спектр різних кандидатів, які відрізнялися за партійною приналежністю, програмами, за попереднім досвідом, і відповідно люди продемонстрували свої відмінні погляди. Тепер люди опиняються в такій ситуації, що необхідно обрати іншого кандидата, ніж вони підтримували.

“Дослідження в інших країнах показують, що частина виборців не йде в такому випадку голосувати, бо вона не погоджується міняти того кандидата, якого підтримували, на іншого. Інша частина переглядає свої погляди і намагається раціонально проголосувати за того чи іншого кандидата. Від того, як Садовий і Синютка зуміють привернути увагу тих виборців, які голосували за інших кандидатів, буде залежати результат другого туру”, - говорить пан Анатолій.

Другий чинник, який вплинув на результат у першому турі, а у другому відбудеться цілком інакше, на думку Анатолія Романюка, полягає в тому, що низька явка на виборах 25 жовтня зумовлена тим, що частина виборців не розуміла систему голосування і те, куди підуть її голоси. Також повпливала погана погода і те, що люди боялися великого бюлетеня. Ці чинники зменшили явку.

“Щодо погоди, ми не знаємо, яка вона буде, а от складна система голосування і великий бюлетень тепер не будуть проблемою. Другий тур — простий, там перемагає той, хто набирає відносну більшість. Тому ті люди, які не пішли на вибори, бо не розуміли, як вони відбуватимуться, можуть прийти на другий тур. ”, - пояснюю Анатолій Романюк.

Пан Анатолій також додав: “Усі ці чинники здатні вплинути на кінцевий результат і на перемогу одного чи іншого кандидата. Крім того, є ще один важливий момент — сьогодні виборці сконцентровані на 2 кандидатах. Також є надія, що ми будемо мати дебати. Це так само вплине на поведінку і на позицію виборців у Львівській ОТГ”.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Регіональний аналітик громадського руху “Чесно” Олексій Роговик у коментарі Гал-інфо розповів, що перший тур виборів у Львові був надзвичайно активним, а основною особливістю другого туру буде боротьба за виборців, які ще не визначилися.

“Загалом якщо говорити про виборчу кампанію у Львові вона безумовно проходила під впливом декількох факторів. Перш за все — це пандемія коронавірусу. Вона певним чином вплинула на політичні кампанії кандидатів. Партії вклали дуже багато в зовнішньополітичну візуальну рекламу, хоча не гребували й іншими традиційними інструментами агітації як зустрічі з виборцями. Проте ми бачили, що більшість бордів не дуже містила конкретні обіцянки. Лише 17% тих бордів, які ми фіксували були з конкретними гаслами. По-друге, попередні соціологічні дослідження, які свідчили, що в Андрія Садового більш потужні позиції, а в другий тур з ним вийде Руслан Кошулинський, як бачимо, не справдилися. Позиції Садового виявилися не такими сильними, а в другий тур з ним вийшов Олег Синютка, який багато вклав в зовнішньополітичну рекламу, був активним в тому числі завдяки підтримці ЗМІ і колишнього президента Петра Порошенка. Відповідно Олег Синютка обрав в якості стратегії більш наступальну, виходив неодноразово на пресконференції з дуже критичними матеріалами і заявами щодо Андрія Садового. Мер Львова переважно оборонявся, спростовував інформацію, яку вважав неправдивою. Це логічно, враховуючи, що його позиції були сильнішими. Відповідно для Садового головним завданням було утримати позиції, а Синютка мав завдання більше наступати, щоб зменшити відрив перед виборами. Загалом щодо ситуації перед другим туром, часу залишилося небагато. Основні політичні активності вже відбулися. Головне питання тепер — це очікування дебатів. Поки ми бачимо, що ця ситуація невизначена. У своїх публічних заявах кандидати погоджуються на те, щоб провести дебати, але конкретного рішення досі не прийняли. Очевидно, що цінність цих дебатів для Садового і Синютки різна. Більше вони потрібні тому, хто поки що відстає. Але дебати — це завжди можливість як набрати так і втратити авдиторію. Той хто відстає зазвичай більше хоче дебатів, бо йому потрібно за допомогою прямої критики відібрати підтримку тих, хто не визначився. Ми знаємо, що на виборах були кандидати, які отримати 1-5% і підтримка виборців цих кандидатів може бути вирішальною для остаточного результату другого туру. Може так скластися що кілька відсотків визначать переможця. Я думаю, що, крім того, що політики ведуть медійні кампанії, зараз вони також ведуть переговори з усіма, хто набрав понад 1%, щоб заручитися їхньою підтримкою, бо це боротьба за кожен голос”, - розповідає Олексій Роговик.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Керівник «April consult» Юрій Танасійчук у коментарі Гал-інфо наголосив, що у другому турі на нас чекає гостра конкуренція між кандидатами.

“Перший тур залишив місце для конкуренції. І тепер у другому турі буде дуже гостра боротьба. Кожен з кандидатів має свої аргументи і як управлінець, і як політик загалом, а оскільки ціна посади надзвичайно висока, то лишилось сподіватися, що більша частина боротьби між ними проходитиме в межах правового поля. Кандидати представляють абсолютно різні підходи в частині ведення господарки, політичних переговорів з партіями, які зайшли в Раду. Це абсолютно два різні виміри. Боротьба за голоси буде нереальною. Виборцю є над чим подумати.”

Підготувала, Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ