Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Що за «баланду» ви даєте дітям?»

Кореспондент «ВЗ» побувала у кількох таборах відпочинку й подивилася, в яких умовах там живуть діти і чим харчуються
Літній сезон у розпалі. Батьки ламають голови куди відправити своїх дітей. Дехто не ризикує, везе малих на "рідні села" (якщо за ними є кому доглядати). Інші - ціле літо "б'ють байдики" вдома біля телевізора або на вулиці. Дехто ходить у шкільний табір...

ЯКЩО У БАТЬКІВ є така можливіcть, вони оформлюють своїх чад у дитячі табори за містом. Колись такий відпочинок був доволі популярним. Та з часом більшість колишніх піонерських таборів збанкрутувала і зникла "з лиця землі". Зараз їх знову відновлюють. Щоправда, тепер їх називають оздоровчими санаторіями. Та чи справді назва відповідає реальності? Чи отримують діти у державних або приватних "таборових столовках" повноцінне харчування? Кореспондент "ВЗ" побувала у дитячих таборах в Трускавці.

На свіжому повітрі дітям завжди хочеться їсти. У віці від 10 до 14 років особливо (у цей час

дітлахи інтенсивно ростуть). А хлопці, напевно, й слона б з'їли... Я побувала у чотирьох Трускавецьких таборах: "Джерело", "Світанок", "Смерічка", "Конвалія", і особливу увагу звертала на те, що їдять діти.

Впевнена, що у таборах їм мають давати не лише перше і друге, а й сік, йогурти, шоколадки, фрукти (наприклад, виноград, апельсини, яблука), овочі. Та хто має слідкувати за тим, аби маленькі відпочивальники отримували повноцінне харчування?

«Міністерський табір» — напівпорожній

"Джерело4 - єдиний дитячий санаторій, який розташований в центрі Трускавця (тут лікують захворювання печінки, нирок, порушення обміну речовин, захворювання сечовивідних шляхів). Решта - в урочищі Помірки: це місце на кшталт наших Брюхович - дитячі табори розташовані посеред лісу. Маршрутки туди не їздять. Отже, якщо ви приїхали до дитини у табір чи санаторій на автобусі, вам доведеться у Трускавці брати таксі (за ціною 25-30 грн.) або "тусувати" пішки хвилин сорок...

Дитячий санаторій "Джерело" (належить Міністерству охорони здоров'я). З радянських часів там мало що змінилося... Я мала "щастя" зайти у туалет... Без коментарів! Хоча в кімнатах більш-менш затишно (щоправда, усі вигоди в коридорі). Зараз тут відпочивають 156 дітей зі всієї України, зок-

рема, Кривого Рогу, Вінниці, Києва, Сум та ін. Загалом санаторій розрахований на 400 (!) місць. Про це кореспонденту "ВЗ" розповів заступник головного лікаря з техніки та завідувач господарства Василь Пасенко.

Під час шкільного навчання (у вільний від процедур час), діти можуть у санаторії вчитися, аби не відставати від однолітків. У штаті - сімдесят вчителів (?!). Щоправда, така кількість педагогів у курортному закладі дивує... Навіть лікарів тут лише двадцять дві особи. Як зазначила заступник головного лікаря з економічних питань Наталія Маруняк, з держбюджету цього року до санаторію надійшли 11 мільйонів гривень. З них вісім мільйонів йде на зарплату працівників.

Я зайшла у "столовку" (там працюють три зали): на столах стояли баняки з гороховою зупою, у тарілках - кілька "самотніх" шматочків огірка... В одному залі їли відпочивальники з Києва (вони живуть на приватній квартирі, а харчуються у санаторії).

Наталія Маруняк розповіла, що у "Джерелі" на харчування (воно тут є дієтичним) витрачають 25 грн. на особу. Однак фінансування є недостатнім. Лише за опалення взимку треба заплатити 600-700 тисяч грн. Зараз вирішується питання будівництва автономної котельні.

Із «Смерічки» залишилися «ріжки» та «ніжки»...

Добираюся автомобілем до "Світанку" (цей табір працює у Трускавці з 1953 року). Зараз там відпочивають 210 дітей. Багато з них приїхали з районів Львівської області. Є тут діти з неблагополучних сімей (з дитячих будинків, зокрема із Золочева), а також з багатодітних. Зайшовши сюди, згадала своє дитинство... Більшість дерев'яних будиночків підфарбовано: у кімнатах нічого зайвого - ліжко, шафа, тумбочка. У "блоках" (у яких кілька суміжних кімнат) -душ, туалет.

У таборі є сім загонів, наприклад, "Верховина", "Щасливі разом" - усі мають свій девіз. Є тут вихователі - нинішні студенти. В інші табори (принаймні в ті, в яких я побувала) треба приїжджати виключно з керівниками груп або з батьками (така путівка так і називається: "матері і дитини").

У "Світанку" проводять екскурсії у Східницю, Нагуєвичі, Дрогобич, Самбір. Також діти ходять у гірські походи в ліс - самі варять їсти у казанку, і люблять це заняття найбільше. Не поступається походам хіба що дискотека - її "крутять" справжні ді-джеї (у залі заломлююче світло і різні світлові "при-бамбаси"). Увечері - святкова ватра...

Директор дитячого табору Орися Дацьків любязно запропонувала пообідати. Овочева зупка, картопля з котлетою, виноград, компот із сухофруктів... Дітлахи наминали аж за вухами лящало!

Поруч зі "Світанком" - дитячій табір "Смерічка" Дрогобицького педуніверситету (точніше те, що від нього залишилося). Директора на місці не було. Я зайшла в їдальню - звідти відкрилася жахлива картина... Все якесь обдерте й занедбане... На території - кілька дерев'яних будиночків.

їсти чи не їсти?

Неподалік - приватний санаторій для дітей "Конвалія". Я забігла в туалет помити руки, і випадково стала свідком

скандалу. Одна з вихователів "тягнула" в їдальню лікаря і скаржилася, що їм "за баланду" принесли... Я побігла за ними. Жіночка тицяла пальцем у борщ і говорила, що це їсти неможливо... Як з'ясувалося, це вихователь Ірина Мацапура, яка приїхала у санаторій з групою дітей зі Славутича...

Усі ці звинувачення спростовувала директор цього закладу Ірина Маркович. Однак спробувати "скандального" борщу кореспонденту "ВЗ" вона так і не запропонувала...

Коментар для «ВЗ»

Управління у справах сім'ї і молоді ЛОДА миттєво реагує на скарги батьків чи вихователів на неякісне харчування в оздоровчих дитячих закладах. Про це повідомив начальник управління Андрій Корнат. За його словами, за цим сигналом у табір відразу відсилають перевірку.

Цього року у Львівській області вже оздоровилися 10 тисяч 400 дітей. Загалом планують, що за весь літній період у санаторіях побувають 105 тисяч дітей з Львівщини. Чиновники планують відправити на відпочинок усіх дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування. Усього їх - 2490.

Андрій Корнат каже, що на харчування і проживання у дитячому оздоровчому закладі на дитину в день має витрачатися 90 грн. (!). Слідкувати за якістю харчування повинна санстанція, місцева влада, виконавчі органи влади і прокуратура. Чиновник назвав найкращі табори на Львівщині: "Казка" (с.Коростів, Сколівський район), "Зелений гай" (м. Дрогобич), "Мрія" (с. Свірж), "Світанок" (Трускавець). А ось найгірші відмовився називати... Загалом у Львівській області - 26 таборів.

Поради психолога

Бажання їхати у літній табір повинно бути спільним: цього мають хотіти не лише батьки, а й малюк. Тому перед мандрівкою батьки мають поговорити з сином або донькою: чи справді вони хочуть їхати у табір.

Забудьте про подорож, якщо чадо не готове до неї. Деяким дітям, боязким і особливо чуттєвим, відлучення від дому протипоказане. Не треба сподіватися на те, що в таборі в компанії однолітків малий переборе себе. : Характер так швидко не змінити, а от душевну травму в такий спосіб можна заробити запросто.

Ви можете переконати дитину в тому, що ця поїздка зробить її більш самостійною і дорослою. Скористайтеся цим і розкажіть, скільки різного вона може навчитися за час відпочинку.

РS Спробуйте поводитися перед поїздкою так, аби в дитини не виникло враження, що її хочуть "сплавити" подалі.

 

25 грн. на особу витрачають у «Джерелі» на харчування за день

 
Сюзанна БОБКОВА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ