Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шість нових тенденцій у спорті

Появі яких речей спорт завдячує карантину?

Карантин, який триває вже півтора місяці, та вже повторно подовжений, змінює підхід до багатьох речей. Світ спорту теж відчуває на собі деякі зі змін. Поки весь світ сидить вдома, подій у спорті справді менше, але це не означає, що їх зовсім нема. Пропонуємо вам добірку з важливих та цікавих спортивно-карантинних новин, які сталися за останні півтора місяці.

Перенесення та скасування міжнародних змагань

Припинення сполучення між країнами унеможливило спортивні змагання на час карантину. Однак, побоюючись повторної хвилі пандемії, чимало подій було скасовано і на літо, і навіть до кінця 2020 року. Чемпіонат Європи з футболу перенесений на 2021 рік. Те ж саме і з токійською Олімпіадою. Престижна серія World Marathon Majors перенесла свої старти на осінь (Токійський марафон був обмежений лише спортсменами-професіоналами та відбувся на початку березня, а марафон у Берліні, який мав відбутися 27 вересня, скасували).

Онлайн-турніри

Коли немає змоги виступати перед глядачами на аренах, на допомогу приходять сучасні технології. Так, українка Еліна Світоліна візьме участь у віртуальному турнірі, що відбудеться під егідою організаторів "Mutua Madrid Open", Відкритого чемпіонату Іспанії з тенісу. Європейський шаховий союз (ECU) з 16 по 31 травня 2020 року проведе Європейський шаховий онлайн чемпіонат. Одну з найвідоміших велогонок Європи "Тур Фландрії" провели в онлайн-форматі: 13 спортсменів за допомогою спеціального устаткування позмагалися між собою не виходячи з дому, а глядачі за всім цим спостерігали онлайн.

Кіберспортивний бум

Чемпіонат Європи у FIFA20 з Україною в півфіналі. У будь-який інший час це була би просто забавка для геймерів, а в час карантину – реальний турнір між представниками 32 національних команд, які з’ясовували хто з них найкращий на кіберполях. ФБУ запустило кіберспортивну Суперлігу за участі 16 українців. Раніше заплановані матчі національної футбольної збірної з Францією та Польщею теж відбулися на джойстиках: спочатку Олександр Зінченко обіграв у двоматчевому протистоянні гравця збірної Франції та "Манчестер Сіті" Бенджамена Менді, а потім дует Зінченко-Коноплянка виграв і у поляків.

Спортивні ефіри

Якщо зазвичай спортсмени досить зайняті тренувальним процесом та підготовкою до змагань, і лише по можливості можуть розмовляти зі своїми прихильниками, то зараз часу у них прибавилося. Трансляції на власних сторінках у соцмережах, у новинних групах, спільні ефіри разом з журналістами – це все реальність, яку породив карантин.

Домашні рекорди

Спортсмени, яким треба якось використати набрану форму, розпочали встановлювати неофіційні рекорди. Найбільш завзято це роблять з дистанцією у 50 кілометрів, яку треба здолати на біговій доріжці. Лише у січні 2020 року новий рекорд 2:59:03 встановив американець Маріо Мендоза, а за час карантину його вже було побито двічі. Минулого тижня швейцарець Маттіас Кібурц побив його на три хвилини, а вже через три дні ультрамарафонець Іван Моторін покращив час на цілих 12 хвилин. Новий рекорд тепер – 2:44:19.

Безробіття та зниження зарплат

Футбол, який був і залишається найбільш комерційним з усіх видів спорту, мабуть, має найбільші втрати. Багато клубів, не зважаючи на країну свого походження, рівень гравців та здобутки скорочують зарплатню своїм гравцям. Серед українських клубів – львівські "Рух" та ФК "Львів", які скоротили зарплатню на 20 та 50 відсотків відповідно.

Головний тренер луцької "Волині" Андрій Тлумак вважає, що до кінця сезону можуть не дожити кілька клубів Першої ліги. Ще гірша ситуація у чемпіонаті Бельгії. Вони вже робили спробу достроково завершити свій сезон, однак далі розмов справа поки не зайшла. Так, ліцензійний комітет Королівської бельгійської футбольної асоціації не видав атестат для участі в наступному сезоні трьом клубам елітного дивізіону "Стандарду", "Остенде" і "Мускрону". Крім трьох клубів Про Ліги, не пройшли ліцензування чотири представники другого бельгійського дивізіону: "Локерен", "Руселаре", "Ломмель" і "Віртон". У Словаччині розпочала процес ліквідації "Жиліна", один з топ-клубів.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ