Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Центр опіки сиріт: депутати не піддались на шантаж Садового та Ганущина

Сьогодні, 11 липня, під час засідання сесії Львівської міської ради після палких та тривалих дискусій, депутати не підтримала рішення про виділення з бюджету Львова субвенції в розмірі 40 млн грн для обласної ради.

В обмін на таке рішення міської ради, Львівська обласна рада мала б передати місту приміщення на вул. Короленка, 7 для облаштування там Центру опіки сиріт. Про це інформує кореспондент Гал-інфо.

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що готовий «битися за це приміщення, як лев» і палко відстоював питання виділення коштів у якості субвенції обласному бюджету.

Натомість, депутати міської ради були непохитні. Голови депутатських фракцій відстоювали ідею безоплатної передачі цього приміщення і виділення 40 млн грн для ремонту та облаштування Центру.

«Рішення ЛОР таке прийняла, бо ми таку позицію зайняли. Вони вирішили передати у територіальну власність громади міста Львова приміщення на вул. Короленка для потреб Центру опіки сиріт, за умови прийняття до 1 серпня рішення про спрямування обласному бюджету субвенції у розмірі не менше 40 млн грн. За умови не прийняття до 1 серпня Львівською міською радою такого рішення, це рішення буде вважатись недійсним. Всі депутати знають про це рішення. Не прийняття нами до 1 серпня рішення про субвенцію області призведе до того, що пункт про передачу приміщень місту буде скасовано», - сказав Андрій Садовий.

Він заявив, що від цього не відступиться і до 1 серпня ще раз скличе сесію.

Керівник фракції УКРОП Ігор Телішевський зауважив, що варто підготувати звернення від львівської міської ради до Львівської облради, аби вони за 1 грн передали це приміщення і спільно з міськими обранцями допомогли УГКЦ облаштувати та запустити Центр опіки сиріт.

Керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук заявив, що в документі, який винесли на голосування передбачено виділення 40 млн грн, але жодним словом не згадується Центр опіки сиріт.

«У рішенні, яке винесли на голосування сказано, що ми надаємо субвенцію обласному бюджету на капітальні видатки по об’єктах, які розташовані на території Львова. Тут немає жодного слова про Центр опіки сиріт, нема жодного слова про вул. Короленка,7,  де й розташоване це приміщення. Ми маємо стрічку прописати правильно, щоб ці кошти пішли саме на реалізацію цієї хорошої та потрібної ідеї, а не на розмиті формулювання, адже гроші можуть бути використані на будь-що інше», - сказав Валерій Веремчук.

Він додав. що 40 млн грн потрібно залишити в нерозподілених залишках бюджету розвитку.

«Ми маємо задекларувати наші наміри виділити кошти саме на облаштування Центру опіки сиріт», - сказав він.

Керівник фракції ВО «Свобода» Маркіян Лопачак зазначив: «Підтримую позицію Веремчука, щоб ці 40 млн грн вкласти в ремонт приміщення. Якщо ви (звернувся до Садового, - ред.) про щось кулуарно домовляєтесь з керівництвом обласної ради, то попередьте нас і не розпоряджайтеся коштами львів’ян, як своїми особистими. Не потрібно громаді і отцям розповідати, що депутати погані і вони проти. Ми хочемо створити Центр, ми хочемо взяти його на баланс і зробити там ремонт. До чого там обласна рада? Ми самі цими коштами розпорядитися не зможемо?», - сказав Маркіян Лопачак.

Керівник фракції «Громадянська позиція» Юрій Кужелюк наголосив, що метою усієї цієї історії є  спільно зробити у Львові Центр опіки сиріт.

«Це треба робити спільно. Місто мало б дати гроші, а обласна рада має дати приміщення, якщо вона дійсно так турбується і опікується сиротами та УГКЦ. А обласна рада стала в позу, як у ломбарді. Ви давайте нам гроші, а ми подумаємо що далі. Так бути не може», - сказав Юрій Кужелюк.

Це питання обговорювали майже дві години. Довелося навіть взяти перерву для консультацій бюджетної комісії, мера Львова та голів фракцій.

В результаті 45 млн грн залишають у нерозподіленому залишку. «За» таке рішення проголосувало 52 депутати.

Пізніше обранці розглядали питання «Про надання згоди на прийняття у власність територіальної громади м. Львова нежитлових будівель на вул. В. Короленка, 7». Згідно з документом міська рада надала згоду на прийняття у власність територіальної громади  Львова від Львівської обласної ради нежитлових будівель навчального корпусу під літерою «А-4» площею 2 410,5 кв. м, складу під літерою «В-1» площею 79,2 кв. м, майстерні під літерою «Б-1» площею 440,2 кв. м на вул. В. Короленка, 7.

Голова бюджетної комісії Вікторія Довжик, яка є депутаткою від «Самопомочі» запропонувала додати до тексту рішення ще один пункт, а саме: «Передбачити субвенцію Львівській обласній раді 40 млн грн для облаштуванні Центру опіки сиріт».

Пропозиція представниці «Самопомочі» набрала лише 20 голосів підтримки і не пройшла.

Однак, в цілому «за» рішення про прийняття у власність нежитлових будівель на вул. В. Короленка проголосувало 48 депутатів.

Додамо, що Львівська обласна рада мала намір продати це приміщення на аукціоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ