Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

США завдали фатальний удар по РФ: Дональд Трамп підписав указ

США завдали фатальний удар по РФ: Дональд Трамп підписав указ. Огляд міжнародних подій від Гал-інфо.

Головна подія минулого тижня в Україні – конфіскація статків Януковича, у США – сто днів президентства Дональда Трампа, на Москві – рішення Путіна жити ізгоєм. Польща вкотре виставила на міжнародні оглядини свою хронічну некрозлобну девіацію, а також створює трудові табори для українських заробітчан. Тим часом цивілізовані народи Європи, в особах їхніх послів, схвалили безвіз для України, а ізраїльський експерт Соломон Манн порадив, як Україна може позбавити РФ членства в РБ ООН. Дональд Трамп і Сі Цзіньпін дійшли висновку, що «кмітливого хлопця Ина» таки треба приструнити, в Європі політична ситуація складається не на користь Кремля, а ще і президент США завдав Путіну дошкульного удару не в спину, а під дих – підписав указ про видобуток нафти і газу на території США. У Кремлі зачухали потилиці: де братимуть кошти на озброєння себе,  друга Башара і терористів «Талібану»?

В Україні орієнтовно два мільйони безробітних

Реальне число безробітних в Україні становить 1,9 млн осіб. При цьому, в службах зайнятості зареєстровано лише 400 тисяч громадян України, що майже в п'ять разів менше, – розповів віце-прем'єр Павло Розенко. Він також зазначив, що в Україні, станом на сьогодні, є 18 млн працюючих громадян. Однак не всі з них сплачують єдиний соціальний внесок, а це завдає чималої шкоди державі.

Павло Розенко наголосив: «Що стосується працездатного населення, то в Україні такими вважають людей від 15 до 75 років. Однак, очевидно, що в 75 років ніхто вже не буде працювати. Більше того, в Україні до такого віку вони просто не доживають. А реально працюючих людей на ринку праці є приблизно 18 мільйонів. Проте страхові внески сплачують тільки 11 млн осіб. Ось і маємо формулу дефіциту українського бюджету».

Влітку в Чорнобилі запрацює перша сонячна електростанція

У першому півріччі 2017 року в Чорнобильській зоні може почати роботу перша сонячна електростанція. Про це розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Він нагадав, що наприкінці минулого року було оголошено про збір заяв від інвесторів для будівництва сонячних електростанцій у зоні відчуження.

Міністр зазначив: «Чорнобильська станція мала 4 енергоблоки, а всього планували спорудити 12 енергоблоків. Мережі, які збудували, є доволі потужними. Вважаю, що при правильній організації ми зуміємо забезпечити інтерес усіх інвесторів, які прийшли в цей бізнес».

За оцінкою міністра, йдеться про виробництво в межах 2,5 тисяч МВт електроенергії, що є тотожним із двома енергоблоками атомних електростанцій.

Також Семерак наголосив, що вже почали реалізовувати проект відновлювальної сонячної енергетики на території Чорнобильської зони, а запуск першої «зеленої» енергії з Чорнобиля може відбутись у першому півріччі поточного року».

Президент Порошенко розподілив накопичення екс-президента

Під час вручення прикордонникам засобів радіозв'язку, президент Порошенко повідомив, що конфісковані статки колишнього президента Януковича будуть використані для укріплення обороноздатності української армії. Він повідомив, що вже звернувся до парламенту з пропозицією внести зміни до закону про державний бюджет. Головнокомандувач України зазначив, що першим пріоритетом буде відновлення боєздатності Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби і Національної поліції, а також конфісковані кошти будуть адресно скеровані для побудови заводу з виробництва боєприпасів, закупівлю новітніх засобів рідіоелектронного зв'язку, контрбатарейних радарів, дронів тощо.

Петро Порошенко наголосив: «Я хочу вам повідомити, що слідство завершене, а прийняте рішення суду про конфіскацію одного мільярда 400 млн доларів, які належали колишньому президенту та його кліці, вступило в силу. Ці гроші були вкрадені в народу України, витягнуті з кишені кожного українця. І сьогодні нашими спільними зусиллями, дякуючи слідчим ГПУ, ми справедливість відновили і повернули ці кошти до державного бюджету. Сьогодні натиснули кнопку – і кошти із заблокованих рахунків перераховані на рахунок Державного казначейства».

В останню чергу президент України згадав про покращення соціального захисту найбідніших верств населення. І це правильно: якщо не захистити українську державу, тоді й нікому буде захищати незаможних громадян. Отож будемо сподіватись, що Петро Порошенко уділить дещицю зі статків Януковича, щоби в країні не було офіційної верстви орієнтовно 60 тисяч непрацездатних, які всупереч Конституції України існують поза офіційною межею української бідності.

Посли ЄС схвалили безвіз для України

Посли країн-учасниць при Раді Євросоюзу схвалити законодавчий регламент про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовують візові вимоги. Після схвалення послів дане рішення має затвердити Рада ЄС. Очікується, що це відбудеться 11 травня.

В ЄС раніше заявляли, що «безвіз» для українців може запрацювати наприкінці червня. Для безвізових поїздок громадянам України потрібно отримати біометричний паспорт. Угода про лібералізацію візового режиму буде поширюватися на всі країни ЄС, окрім Великобританії та Ірландії, а також діятиме в країнах шенгенського простору, що не входять в ЄС, – Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейні та Швейцарії.

Білорусь не втягнеться у війну проти України

Країна-агресор РФ не зможе втягнути Білорусь у війну проти України. Про це заявив президент Петро Порошенко під час відвідування ЧАЕС разом із президентом Білорусі Александром Лукашенком. Глава держави нагадав Лукашенкові, що РФ веде неоголошену війну проти України, в результаті якої загинули тисячі українців, а сотні тисяч були змушені покинути свої домівки.

Петро Порошенко наголосив: «Для нас дуже важливо, а я в цьому впевнений, що українсько-білоруська межа була, є і завжди буде кордоном дружби і добросусідства, надійного партнерства. Ніхто й ніколи Україну і Білорусь не посварить. Я отримав тверде запевнення від президента Білорусі: ніхто і ніколи не зможе втягнути Білорусь у війну проти України».

26 квітня 2017 року, в річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції, у всьому світі вперше відзначили День пам'яті жертв техногенної трагедії.

Характерно, що від РФ ніхто не прибув на ЧАЕС, щоби вибачитись за катастрофу й загибель людей. Відомо, що процесом зупинки реактора у той злощасний день керували з Москви.

Депутата Артеменка позбавили українського громадянства

Андрія Артеменка, депутата Верховної Ради від «радикальної фракції», позбавили українського громадянства. Президент Петро Порошенко підписав відповідний наказ з огляду на встановлений факт, що Артеменко в 2005 році набув громадянство Канади. Про це повідомив лідер партії Олег Ляшко на своїй сторінці у мережі Facebook. Це унікальний і перший випадок за 26 років незалежності України, коли державний чиновник такого рівня відповів за порушення Конституції України, яка передбачає тільки одне громадянство – українське.

Депутат Олег Ляшко наголосив, що фракція вимагатиме дострокового припинення депутатських повноважень Андрія Артеменка.

У лютому 2017 року прокуратура порушила кримінальну справу стосовно депутата Артеменко за статтею «державна зрада». За версією прокуратури, Артеменко здійснив антидержавні дії у співпраці з Кремлем – він ініціював імплементацію кремлівського плану скасування економічних санкцій проти РФ шляхом «нормалізації» відносин Києва з Москвою, який передбачав офіційне передання української території – півострів Крим – в оренду РФ.

А загалом президент Порошенко припинив громадянство України для 18676 осіб. У 2014 році рішеннями президента було припинено громадянство 4640 осіб, у 2015 році – 5818, у 2016 році – 7347, у поточному році – 871. Зокрема, громадянство України для 15603 осіб було припинене внаслідок виходу з українського громадянства, для 2901 особи – за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, а для 172 осіб – внаслідок втрати українського громадянства.

Державна міграційна служба повідомила, що в 2016 році громадянство України отримали 16866 осіб. Серед них на підставі указів президента у 2016 році надали українське громадянство 809 іноземцям і особам без громадянства на їхнє клопотання, а серед них найбільше руских – 131 особа.

Кремль залякує і тероризує несміливу місію ОБСЄ

Після інциденту зі загибеллю громадянина США, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відновила патрулювання, проте ненадовго. Кремлівські бойовики знову загнали не надто сміливих європейських «місіонерів» у місця їхньої дислокації.

Патруль СММ ОБСЄ на двох броньованих автомобілях прибув на спостережний пункт біля селища Крута Гора, що на Луганщині. Орієнтовно о 10:35 учасники патруля почули постріли зі стрілецької зброї на відстані 40 метрів від свого місцеперебування, вони швидко сіли у свої автомобілі й поспіхом покинули цей район. Європейські «експерти» не зуміли визначити ні тип озброєння, з якого вели стрільбу, ні напрямок ведення вогню. Оговтались патрулі аж за 16 км – на своїй базі в Луганську.

Інший патруль СММ ОБСЄ того ж дня прибув на двох броньованих автомобілях у населений пункт Молодіжне, що також на Луганщині. Вони поспілкувались із представником ОРЛО на території, яка підконтрольна бойовикам. Орієнтовно о 12:18 – 12:19 патрулі СММ попрямували до своїх автомобілів, щоби виїхати з цього району, коли той же представник «ЛНР», який щойно спілкувався, став махати спостерігачам рукою, показуючи, щоби патруль швидко залишив це місце. А в 12:20, уже перебуваючи всередині своїх автомобілів, спостерігачі ОБСЄ почули вибух і побачили хмару чорного диму орієнтовно на відстані 50 метрів, однак причину вибуху визначити не змогли. Вони швидко покинули місце пригоди.

В обох випадках СММ поінформувала про те, що сталося «Спільний центр контролю та координації» (СЦКК), а також звернулась до СЦКК із запитом з'ясувати причини інцидентів.

Нагадаємо, 23 квітня 2017 року в районі підконтрольного бойовикам села Пришиб, Луганська область, кремлівські терористи підірвали машину патруля місії ОБСЄ. Унаслідок терористичного акту загинув громадянин США. Ще двоє учасників патруля отримали поранення.

ОБСЄ на Донбасі збирає докази злочинів РФ для Гааги

Іноземні спостерігачі допоможуть зібрати достатньо доказів проти Кремля для Міжнародного суду. Наглядову місію ОБСЄ важливо зберегти на Донбасі, що допоможе в майбутньому довести провину Москви у фінансуванні тероризму. Так вважає генерал-лейтенант запасу, Ігор Романенко, заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006 – 2010 роках. Він теж переконаний, що американці так просто не залишать інцидент зі смертю їхнього співробітника ОБСЄ на Донбасі.

Ігор Романенко наголосив: «Потрібно відзначити, що під час підриву машини ОБСЄ загинув громадянин США. Американці до цього дуже болісно ставляться і повинні якось відреагувати. Зараз вони, швидше за все, чекають результатів розслідування. Нам, в свою чергу, потрібно докласти зусиль, щоби довести, що за цим вибухом стоять проросійські бойовики».

Україна може виключити РФ із РБ ООН

Політичний експерт Соломон Манн на своїй сторінці у Facebook пише, що Україна – це єдина країна, яка може позбавити РФ її місця в Раді Безпеки ООН. Юридично в ООН практично нічого не можна зробити без схвалення РБ ООН – всі рішення Генеральної Асамблеї носять суто рекомендаційний характер, і тільки РБ ООН може щось насправді вирішувати в світовому масштабі. Впливати на Москву через РБ ООН дуже складно. Юридично обмежити Кремль у РБ ООН – теж неможливо.

А проте, пише Манн, юристи США «докопались», що РФ – незаконний член РБ ООН. За словами експерта, на момент утворення РБ ООН країна РРФСР, чиїм законним правонаступником є нинішня РФ, так і не увійшла до ООН. Замість цього в ООН увійшов СРСР і став від усієї країни членом ООН і членом Радбезу. Також членами ООН стали Україна і Білорусь. Після розпаду СРСР РФ не стала входити в ООН на загальних підставах, бо тоді вона не змогла б стати членом Ради безпеки ООН. РФ домовилась із усіма республіками СРСР і оголосила себе, з їхньої згоди, правонаступником СРСР, зобов'язавшись сплатити всі борги Союзу і прийнявши на себе всі без винятку його зобов'язання. Як правонаступник СРСР, РФ і підписувала Біловезькі угоди.

Юристи обговорили варіант, що буде, якщо Україна подасть на розгляд Генеральної Асамблеї вимогу денонсувати угоду про правонаступництво РФ через її порушення Біловезьких угод і нападу на Україну з анексією території Криму. Американські правознавці вважають, що Путін втнув чималу дурницю, захопивши Крим, але подвійно нерозумно було скасовувати заднім числом рішення органу влади СРСР про передачу Криму Україні. Цими діями верховний орган влади РФ де-факто підтвердив порушення правонаступництва РФ стосовно до СРСР.

Рішення позбавлення РФ участі в роботі РБ ООН, де Кремль зловживає правом «вето», не потребує його розгляду в РБ ООН, оскільки попереднє рішення про кооптацію РФ в РБ ООН, як правонаступника СРСР, вирішувалось без її участі – вона тоді не була навіть членом ООН.

США зацікавлені в співпраці з Україною

У новій адміністрації США зацікавлені в посиленні присутності американського бізнесу в Україні. Про це Олександр Данилюк, міністр фінансів, написав на своїй сторінці у Facebook. Олександр Данилюк зазначив: «Зустрівся з міністром торгівлі США Уїлбуром Россом, ключовою людиною в економічному блоці нової адміністрації США. Фокус був на залученні інвестицій в Україну. Уїлбур Росс побудував кар'єру на Wall Street, тому надзвичайно добре розуміється на цій темі та має високий авторитет серед американського бізнесу. В новій адміністрації зацікавлені в посиленні присутності американського бізнесу в Україні».

Український міністр розповів, цей тренд є спільним інтересом для України і США, адже американські інвестиції, крім створення робочих місць, також приносять передові технології, які покращать конкурентоздатність української економіки та посприяють посиленню політичних зв'язків між двома країнами. І наголосив: «Прагматичний підхід, орієнтований на результат. Зараз працюємо над конкретними пропозиціями для обговорення на найвищому рівні».

Дикуни мазовецькі раптом позадкували

Інститут національної пам'яті Польщі нервово відреагував на заяву Українського інституту національної пам'яті (УІНП) про зупинення процесу легалізації в Україні польських меморіальних об'єктів. У заяві поляків сказано: «Польська сторона неодноразово наголошувала, що існуючий із 1994 року об'єкт на кладовищі у Грушовичах потрібно розібрати, щоби провести археологічні дослідження для підтвердження наявності людських останків під пам'ятником, а могила могла би бути упорядкована і підлягала б юридичному захисту з боку польської держави».

Польські вандали XXI сторіччя зухвало зруйнували пам'ятник героїчним воїнам Української повстанської армії на кладовищі у Грушовичах, супроводжуючи свою дикість антиукраїнськими нецензурними написами на пам'ятнику в присутності офіційних осіб польської влади і поліції. Очевидно, що польське нецензурне хамство вони також готували ще з 1994 року, аж нарешті їх прорвало виблювати на могилу свою антиукраїнську жовч.

Ба, навіть більше, польські вандали «зі здивуванням» сприйняли інформацію УІНП, що у відповідь на нищення пам'ятника в Грушовичах Київ припинить процес легалізації незаконно встановлених меморіальних об'єктів польським загарбникам і окупантам на території України та надання дозволів на проведення робіт із пошуку їх поховань та благоустрою.

Польський інститут повідомив, що не сприймає аргументи України, що в 90-х роках минулого століття в законодавчому полі Польщі існував «правовий вакуум» щодо процедури встановлення пам'ятників. Відзначається, що польська сторона неодноразово інформувала Київ, що «об'єкт у Грушовичах встановлений нелегально».

Поляки відкидають звинувачення, що вони не реагують на акти вандалізму щодо встановлених українських пам'яток на своїй території. Прикладом реагування Варшави на вандалізм названа негайна реакція місцевої влади на осквернення могили УПА на українському цвинтарі в Пикуличах, що біля Перемишля. Мазовецькі хамелеони переконують, що після нападів, ймовірно, проросійських сил на інші місця пам'яті, вони закликали Україну «до діалогу щодо зміни їх форми і написів на понищених памятниках, що дозволило б їх легалізувати». Це така лицемірна реакція на вандалізм.

Після того, як інститут В'ятровича прищемив «хвіст» польській бундючності, Інститут національної пам'яті Польщі раптом висловив готовність до подальшої співпраці з Києвом стосовно легалізації польських погребінь на території України.

Нагадаємо, у Вільнюсі, на кладовищі Расу, де поховано серце Юзефа Пілсудського – терориста цивільних українців, 20 грудня 2013 року група приїжджих поляків вирішила прибрати його могилу. Тільки зробили вони це в дикунський спосіб – витирали могилу литовським прапором. Місцеві правоохоронці відразу затримали всіх шістьох польських мерзотників.

Згідно із законодавством Литви, за таке правопорушення винуватцям присуджують штраф або позбавлення волі на строк до двох років. Проте, судячи з усього, за наполягання польського МЗС провокатори відбулися легким переляком, оскільки вже 22 грудня їх  звільнили. В Польщу вони повернулись у статусі «героїв», які «нагнули» Литву.

У Польщі розсекретили документ щодо співпраці з Кремлем

У розсекреченому документі МЗС Польщі, який підготував Східний департамент відомства 12 квітня 2010 року, зазначено, що візит тодішнього прем'єр-міністра РП Дональда Туска 7 квітня до Смоленська і катастрофа президентського літака 10 квітня створили «простір доброзичливості» у польсько-російських відносинах.

У листі пропонується ряд дій, які мала б виконати Польща. Зокрема, йшлося про мирне вирішення питання стосовно позовів громадян РП проти РФ в Європейському суді з прав людини у Страсбурзі щодо польських жертв Катині за умови розсекречення Москвою матеріалів тієї справи. Крім того, з нагоди 90-річчя польсько-більшовицької війни 1920 року пропонувалося згадати і про трагічну долю червоноармійців у польському полоні. У МЗС Польщі також пропонували реалізувати декілька спільних із РФ ініціатив на рівні ООН.

Політики правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS) вже назвали документ «скандальним». На їхню думку, він свідчить про те, що в попередньому уряді «Громадянської платформи» (РО) були люди, «які думали по-російськи, а не по-польськи». Натомість у РО наголосили, що після катастрофи з літаком Лєха Качинського всі говорили про примирення з рускими, на чому навіть наголошував упродовж певного часу й чинний лідер PiS Ярослав Качинський.

Це вже другий документ, оприлюднений останнім часом у Польщі щодо польсько-руских відносин, підготовлений у перші роки правління РО. Зокрема, у січні поточного року МЗС Польщі оприлюднило документ «Тези про політику РП щодо Росії й України», підготовлений 4 березня 2008 року в Східному департаменті зовнішньополітичного відомства Польщі для тогочасного глави МЗС Радослава Сікорського, який він рекомендував прем'єр-міністру. В документі пропонувалось польському уряду «пожвавити» діалог із РФ з огляду на економічні інтереси і спільність культурних та інтелектуальних інтересів Варшави і Москви, що є «великою політичною цінністю для Польщі». У документі зазначено, що для Заходу Росія є важливим союзником у боротьбі з ісламським тероризмом, а також «великим резервом ресурсів, які можуть суттєво економічно підтримати західний світ». У документі також пропонувалось застосувати спільний «реалістичний» і «дружньо-критичний» підхід щодо України.

Публікацією цих документів правляча коаліція PiS намагається продемонструвати громадськості, що попередня влада йшла на необґрунтовані поступки Москві, зокрема у контексті розслідування Смоленської катастрофи, передавши слідство виключно руским і не вимагаючи від самого початку передачі Варшаві уламків літака президента Лєха Качинського для проведення незалежної експертизи.

Соратники Туска вимагають не розслідувати Смоленську катастрофу

Депутати від «Громадянської платформи», співзасновником якого є Дональд Туск, внесли до сейму пропозицію про скликання засідання комісії національної оборони, де має бути представлений звіт у письмовій формі про роботу комісії.

Як заявив під час прес-конференції представник партії, екс-заступник голови Міноборони Чеслав Мрочек, комісія «озвучила дуже сильні гіпотези, що стосуються, зокрема, вибуху на борту Ту-154М, без надання, однак, доказів». При цьому він зазначив, що друга польська комісія працює вже близько 15 місяців, і висловив невдоволення результатами цієї роботи.

Раніше у Варшаві було повідомлено, що Смоленська катастрофа відбулась ще до торкання літака із землею. У лютому 2016 року в Польщі сформували нову урядову комісію з розслідування авіаційних подій, яка займається з'ясуванням причин катастрофи біля Смоленська 10 квітня 2010 року президентського літака Ту-154М. Комісія звинувачує Москву в тому, що диспетчери в Смоленську навмисне неправильно вели президентський літак на посадку.

Поляки ставляться до українців як до рабів

У Польщі щораз більше здіймаються хвилі українофобії, які нагнітає шовіністична партія «Право і Справедливість». Поляки гарантують українцям рабські умови праці.

Польська щоденна «Gazeta Prawna» у статті «Obozy pracy dla ukraińców» («Трудові табори для українців») пише, що поляки влаштовують для українців справжні трудові табори з каторжними умовами праці. Видання вбачає тривожну закономірність у Польщі, пов'язану з іноземними працівниками, більшість з яких із України.

Їх працевлаштування в Польщі все більше нагадує «принципи, скопійовані безпосередньо з панських маєтків». Роботодавці укладають з найнятими іноземними працівниками не трудові, а цивільно-правові договори, якими всі робочі витрати лягають на плечі безпосередньо працівників, у тому числі й придбання спецодягу та робочих інструментів.

При цьому, зарплата таких працівників часто нижча від встановленої на рівні закону «мінімалки» у Польщі. А ще роботодавець може дозволити собі штрафувати працівників без пояснення причин, а штрафи можуть навіть перевищувати зарплату. Фактично, відпрацювавши місяць, трудовий мігрант ще буде винен «польському панові».

Видання пише: «Працівник не може залишити роботу раніше, ніж через три місяці з моменту, коли він попередить про це свого роботодавця. Якщо ж зробить це раніше, то за кожен невідпрацьований день повинен заплатити 1 тисячу злотих штрафу (орієнтовно 6,7 тисяч гривень). У той же час, фірма, яка його працевлаштовує, може звільнити такого працівника у будь-який момент без пояснення причин. Окрім зазначеного, є й чимало інших прикладів несиметричних відносин між роботодавцями та українськими робітниками, які можна назвати тільки одним словом – експлуатація».

Макрон: Польщу необхідно отверезити санкціями

Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція буде наполягати на санкціях Європейського союзу щодо Польщі, якщо його оберуть президентом, – повідомило агентство «Reuters». Макрон вважає, що Польща порушує добросусідські принципи ЄС.

Згідно з інформацією «Reuters», Макрон говорив у кількох інтерв'ю журналістам, що буде проводити більш жорстку політику щодо Польщі та інших країн, якщо вони і надалі будуть порушувати принципи ЄС. Макрон наголосив: «Якщо права і цінності Європейського Союзу не дотримуються, я хочу, щоби за це були застосовані санкції».

Свою останню заяву стосовно Польщі французький політик зробив на тлі протестів через закриття заводу «Whirlpool» у французькому Ам'єні у зв'язку з перенесенням виробництва у польське місто Лодзь. Макрон вважає, що Польща займається міжнародним шахрайством – грає на різниці вартості виробництва і соціального забезпечення робітників.

На заяву Макрона у Варшаві обурились. Рафал Бохенек, представник польського уряду, доводив, що під час французьких виборів Польщу не можна використовувати у передвиборчій риториці наче одноразовий агітаційний виріб.

Бідність в ЄС

Орієнтовно понад третина болгар живуть за межею бідності. Про це повідомив Пламен Дімітров, президент найбільшої профспілкової організації – «Конфедерації незалежних профспілок Болгарії». Профспілковий лідер наполягає, щоби найближчим часом уряд збільшив розмір пенсій і пенсійний стаж.

Болгарія – це країна «другої швидкості» в ЄС: одна з найбідніших і найбільш корумпованих. Наприклад, заробітна плата в Болгарії становить 235 євро, в той час як у Люксембурзі отримують 2000 євро. Схожа ситуація також із болгарської пенсією: за рік середньостатистичний пенсіонер у Болгарії отримує 1945 євро або 162 євро у місяць. Для порівняння, в Іспанії середньостатистичний пенсіонер отримує – 7900 євро, в Австрії – 13000 євро.

Зазначимо, що в планах Бойка Борисова та нового уряду закладено проведення пенсійної реформи, в результаті якої мінімальна пенсія зросте до 180 левів із 1 липня 2017 року, а вже із жовтня – до 200 левів. Але разом із розміром пенсії збільшиться і стаж для її отримання.

В Іспанії зростає безробіття

Згідно з останніми даними іспанського Національного інституту статистики, наприкінці першого кварталу 2017 року безробіття в Іспанії зросло до 18,75%, а в січні воно становило 18,6%.

Брюссель висловив занепокоєння з приводу іспанського ринку праці, який, незважаючи на великі реформи, все ще демонструє високий рівень тимчасової зайнятості. Згідно з доповіддю, 13,1% іспанських робітників ризикують знову опинитись за межею бідності.

Опублікований у січні звіт Європейської комісії з Іспанії за 2017 рік показує, що економічна нерівність була проблемою вже до початку економічної кризи, і ця тенденція зберігається. У звіті сказано, що «розрив між найбагатшими 20% родин і найбіднішими 20% родин є одним із найбільших в ЄС, і він продовжує зростати».

У Чорногорії визначились зі вступом у НАТО

Парламент Чорногорії проголосував за вступ країни в НАТО, – повідомив місцевий канал RTCG. За ратифікацію закону про приєднання країни до Альянсу проголосували 46 парламентаріїв Чорногорії. Перед голосуванням Душко Маркович, прем'єр Чорногорії, заявив у парламенті: «НАТО і ЄС були і залишаються гарантами миру і стабільності, основою економічного і соціального процвітання». За його словами, членство в НАТО гарантує країні безпеку і стане «вітром у спину стосовно впровадження реформ на шляху вступу до ЄС».

Нагадаємо, 19 травня 2016 року в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу підписали протокол про приєднання Чорногорії до НАТО. Тоді генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що процес набуття статусу повноцінного члена НАТО може зайняти для Чорногорії орієнтовно рік, але точні терміни тоді не назвали.

11 квітня президент США Дональд Трамп офіційно схвалив членство Чорногорії у Північноатлантичному альянсі.

Прагнення Чорногорії вступити в НАТО зустріло опір із боку РФ, яка неодноразово погрожувала і заявляла, що вступ до Альянсу не піде на користь відносинам Подгориці з Москвою. У Чорногорії подумали і вирішили, що відносини з Москвою не такі вже й важливі.

Кремль до Чорногорії: «Нема у вас ні розуму, ні совісті»

У МЗС РФ із біллю у серці прокоментували рішення влади Чорногорії вступити в НАТО. На думку московського іноземного відомства, Альянс навряд чи отримає вагому «додану вартість», враховуючи потенціал Чорногорії.

На офіційному сайті МЗС РФ розмістили таке повідомлення: «У зв'язку з парламентським рішенням від 28 квітня про вступ Чорногорії до НАТО з глибоким жалем мусимо констатувати, що нинішнє керівництво країни і його західні покровителі не прислухались до голосу розуму і совісті».

Дипломати Кремля наголосили, що неприємне для Москви рішення парламенту Чорногорії – це «демонстративний акт попрання усіх демократичних норм і принципів». А далі відомство Лаврова понесло: «Ті, хто голосував у Скупщині (парламент Чорногорії – ред.) за вступ в НАТО під приводом уявної рускої загрози, беруть на себе відповідальність за наслідки реалізації планів зовнішніх сил, які прагнуть поглибити існуючі в Європі та на Балканах розділові лінії, вбити клин у базис глибоких історичних традицій і дружніх відносини чорногорців із сербами і рускими. Ганебні епізоди протиправних натовських бомбардувань Югославії, під час яких були жертви і на чорногорській землі, зокрема й діти, лицемірно інтерпретовані таким чином, що це, мовляв, провина Сербії, яка перебувала в конфлікті з Альянсом. У Скупщині проігнорована воля майже половини населення країни, яка виступає проти «натовського пріоритету» в зовнішній політиці».

Сто днів президентства Дональда Трампа

29 квітня виповнилось сто днів із моменту набрання Дональда Трампа на посаду президента США. Ще з часів Франкліна Рузвельта, який незабаром після інавгурації прийняв безліч ключових указів, цей маркер – 100 днів – вважається у США символічним для оцінки нової президентської адміністрації. І хоча не всі президенти можуть похвалитись такими успіхами, як Франклін Рузвельт, аналітики, експерти і ЗМІ скрупульозно продовжують традицію стоденної оцінки діяльності адміністрації нового президента.

За сто днів Дональд Трамп встиг чимало. Чого тільки варті отетеріння й розчарування Кремля, що Трамп не їхній, а далі ракетний удар по васалу Путіна – Башару Асаду, після якого президенту РФ довелось тільки мовчки втертись і нацькувати на США інших своїх сателітів – Кім Чен Ина – лідера КНДР, і Хайбатулла Ахундзада – лідера «Талібану». Тепер увесь світ перебуває у тривожному очікуванні, чим завершиться загострення ситуації на Корейському півострові та в Афганістані.

Окрім потрясання «Томагавками», президент США пообіцяв, що всі учасники НАТО будуть сплачувати належну фінансову частку для зміцнення міжнародної безпеки, пообіцяв одне з найбільших в історії США скорочення податків громадянам і корпораціям (із 35% до 15%), раціональне використання бюджетних коштів, проведення соціальних реформ, а ще підписав дозвіл видобування енергоносіїв на території США з метою зменшення ціни газу й нафти до реального мінімуму. Нафти, наприклад, до $25 за барель.

Однак не всі у США задоволені першими результатами роботи президента. Американські ЗМІ стверджують, що перші сто днів Трампа отримали найнижчий за останні 65 років рейтинг схвалення американців – лише 42%. Такими є дані спільного соціологічного опитування, які провели не соціологи, а журналісти телеканалу «ABC News» і видання «Washington Post». Паралельно аналогічний опитування провели працівники телеканалу NBC і видання «The Wall Street Journal», і за їхніми даними діяльність Дональда Трампа схвалюють тільки 40% американців.

Сам Дональд Трамп неодноразово говорив, що вважає маркер «100 днів» застарілим, проте цілком відступитись від цієї американської традиції не зважився. Навпаки, Білий Дім запустив на сайті адміністрації розділ «Перші сто днів», в якому зібрані всі досягнення американського лідера. А виступаючи під час зустрічі з нагоди перших 100 днів свого президентства, Дональд Трамп жорстко розкритикував соціологічні маніпуляції з боку американських ЗМІ і позитивно оцінив роботу своєї адміністрації.

Білий Дім відповість творцям «липових новин» законом

Адміністрація президента США розглядає можливість посилення законів проти інсинуацій, – про це в інтерв'ю для телеканалу ABC повідомив Райнс Прібас, керівник апарату Білого Дому.

Прібас зазначив, що засобам масової інформації «необхідно більш відповідально ставитись до підготовки й поширення новин». Керівник апарату Білого Дому також наголосив, що втомився від постійних публікацій у ЗМІ про нібито контакти кампанії Трампа з РФ і від подібних вигадок.

Президент Дональд Трамп неодноразово критикував ЗМІ за спотворене висвітлення роботи його адміністрації і звинувачував опозиційних журналістів у створенні «липових новин». Виступаючи з промовою з нагоди 100 днів перебування при владі, Трамп заявив, що продовжить протистояння з «вашингтонськими ЗМІ», традиційно  назвавши їх «болотом».

Клінтон звинуватили у зв'язках із Москвою

Президент США звинуватив Гілларі Клінтон та її оточення, що вони мають зв'язки із Москвою. В інтерв'ю для телерадіомовної мережі CBS Дональд Трамп сказав: «Є, наприклад, Подеста (Джон Подеста, керівник виборчого штабу Гілларі Клінтон), в якого, я так розумію, є компанія на двох із братом у РФ. Чоловік Гілларі виголошує промови в Москві. І сама Гілларі укладала уранову угоду з Росією. І преса про це не говорить, мовчить».

Президент США також зазначив, що Джон Подеста і Демократична партія не дали доступ ФБР до своїх серверів після заяв про злом їхньої пошти під час виборчої кампанії. Раніше повідомлялось, що ФБР отримало інформацію, яка свідчить, що члени команди Трампа могли працювати з кремлівськими оперативниками в процесі публікації інформації, яка перешкодила президентській кампанії Клінтон.

КНДР знову оскандалилась. Трамп не змовчав

Північна Корея знову здійснила невдалий запуск балістичної ракети. Як уточнили в Пентагоні, запуск був здійснений із аеродрому Пукчанг, однак ракета не досягла моря, впавши в 35 кілометрах від аеродрому. Випробування відбулось через кілька годин після того, як державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав Організацію Об'єднаних Націй до посилення тиску на Північну Корею. Проведений пуск ракети КНДР став уже 75 подібним випробуванням від часу приходу до влади Кім Чен Ина в 2011 році. При цьому 58 із них були успішними, а 17 – ні.

Президент США так прокоментував невдалий запуск ракети КНДР. Здійснивши черговий безуспішний запуск балістичної ракети, Пхеньян продемонстрував зухвалу неповагу до керівника Китаю – шановного Сі Цзіньпіна. Раніше Трамп назвав лідера Китаю своїм приятелем, уточнивши, що Сі Цзіньпін йому дуже подобається. Після особистих переговорів Дональда Трампа і Сі Цзіньпіна заступниця радника американського лідера з національної безпеки Кетлін МакФарленд заявила, що Вашингтону вдалося переконати Пекін у не перспективності Північної Кореї для співпраці. Водночас у Пекіні зазначили, що в Білому Домі переоцінюють можливості впливу Китаю на політику КНДР.

Газета «Washington Post» наголосила, що північнокорейське керівництво говорило про необхідність розробити міжконтинентальну балістичну ракету, здатну досягти США. Багато експертів вважають, що у даний момент КНДР ще потрібно вирішити чимало технічних проблем, однак вони ймовірно можуть досягти успіху.

Трамп і Цзіньпін: КНДР вимагає невідкладного рішення

В який уже раз, за останні тижні, лідери Сполучених Штатів і Китаю обговорили проблематику Корейського півострова, а конкретно – військову загрозу від КНДР.

У телефонній розмові з лідером Китаю Сі Цзіньпіном американський президент Дональд Трамп поскаржився на триваючу войовничість КНДР і заявив, що Пхеньян не припиняє загострювати ситуацію на Корейському півострові, – повідомило інформаційне агентство «Reuters» із посиланням на прес-службу Білого Дому.

Лідери погодились, що загроза, яка виходить від ракетної і ядерної програм КНДР, вимагає невідкладного вирішення, і взяли на себе зобов'язання координувати зусилля з питань денуклеаризації Корейського півострова.

9 квітня 2017 року США відправили до берегів Кореї ударну флотилію, на що Пхеньян відповів заявою про готовність до війни. 11 квітня президент Дональд Трамп написав у Twitter, що КНДР шукає неприємностей, а також заявив, що США можуть вирішити проблему Північної Кореї і без допомоги Китаю. 19 квітня з'ясувалось, що флотилія США, коли Трамп говорив про її скерування до місця геополітичної напруженості, ще кілька днів йшла у протилежному напрямку.

Тіллерсон: Україна є надійним партнером США у Радбезі ООН

У постійному представництві України при ООН повідомили, що Рекс Тіллерсон – державний секретар США, вважає Україну надійним партнером США у Раді безпеки ООН. Олег Ніколенко, речник місії України при ООН, розповів, що Рекс Тіллерсон задоволений останніми контактами з українським президентом Петром Порошенком і міністром закордонних справ Павлом Клімкіним.

Зазначимо, що перед своїм візитом на Москву державний секретар США запевнив Петра Порошенка, що Вашингтон не допустить жодних пакетних домовленостей щодо вирішення ситуації в Україні. Після зустрічі з Путіним і Лавровим він повідомив, що російська агресія в Україні залишається перешкодою для покращення відносин між Вашингтоном і Москвою.

Скандал у ПАРЄ: Аграмунту вже не врятуватись

Президент ПАРЄ Педро Аграмунт, який раніше відвідав разом із рускою делегацією Сирію, вже ніяк не зможе втриматись на своїй посаді. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для видання «Politeka» розповів Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ.

Дипломат сказав: «Заяви Аграмунта, що рускі ним маніпулювали – це спроба уникнути відповідальності. Подивіться на його сиве волосся. Чи можна маніпулювати людиною, яка не перший рік у політиці й має великий політичний досвід? Він прекрасно знав, що робить. Знав, що стає залежним і свої «30 срібняків» доведеться відпрацьовувати. Отож перспективи Педро Аграмунта на посаді президента ПАРЄ очевидні – він не буде на цій посаді, бо це стане ганьбою для всієї Асамблеї. На відміну від нього, який продався Москві й відпрацьовував свої гроші, для переважної більшості європейських депутатів поняття порядності, чесності щось таки та важать. Тому, попри всі його спроби якимось чином юридичними зачіпками врятувати себе, жодних перспектив не матимуть. Так чи інакше, через короткий період часу матимемо іншого адекватного президента ПАРЄ».

Майкл Феллон: Лондон завдасть ядерного удару першим, якщо змусять обставини

Газета «The Independent» повідомила, що британський уряд готовий завдати превентивного ядерного удару по своїм супротивникам у разі екстреної ситуації. Журналісти видання процитували виступ Майкла Феллона, очільника Міністерства оборони Сполученого Королівства. У своєму виступі міністр не став вдаватися в подробиці цих «надзвичайних обставин», щоби не «заспокоювати» ворогів Великобританії.

Напередодні заяви Майкла Феллона, лідер лейбористів Джеремі Корбін запропонував не включати оновлення ядерної програми «Trident» у політичний маніфест партії. Однак деякі колеги Корбіна виступили проти цієї ініціативи, а сам Феллон попередив, що Великобританія може поринути в «дуже небезпечний хаос» у разі, якщо країну очолить Джеремі Корбін.

Майкл Феллон вважає, що через невизначеність позиції лейбористів виборці «виявились абсолютно не впевнені в майбутньому наших сил ядерного стримування». Але розкол між двома британськими партіями став ще очевиднішим, коли міністр відповідав на питання, чи готова прем'єр-міністр Тереза Мей застосувати «Trident», в основі якого знаходиться чотири підводних ракетних крейсера типу «Venhard», для нанесення превентивного удару.

Міністр оборони зазначив: «Обставини застосування превентивного удару краще не уточнювати і не описувати, тому що це тільки заспокоїть наших противників і зробить стримування менш ефективним. Вся суть сил стримування полягає в тому, щоби посіяти сумнів у серці кожного, хто роздумує застосувати зброю проти нашої країни. Наша програма «Trident» стримує супротивників Великобританії кожен день і кожну ніч. Триступінчасті твердопаливні балістичні ракети «Trident», здатні нести ядерний боєзаряд, призначені для розміщення на підводних човнах. Максимальна дальність польоту ракети сягає 11000 кілометрів».

Доцільно наголосити, що на Європейському континенті в Об'єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії нема ворогів окрім Кремля, а відстань від Лондона до Москви становить 2500 кілометрів по прямій.

Кремль зухвало пригрозив Норвегії

Теймураз Рамішвілі, посол РФ у Норвегії, зазначив, що між військовими відомствами двох країн нема діалогу, а це становить серйозну проблему для Москви, що з нею не хочуть співпрацювати.

На Москві остерігаються, що розміщення елементів європейської системи ПРО на території Норвегії може спровокувати незворотні наслідки для всього Північноатлантичного альянсу. Руский посол зухвало пригрозив: якщо Норвегія наважиться встановити у себе оборонну систему ПРО, тоді з боку Москви буде негайна реакція і сувора відповідь для всього Альянсу. Теймураз Рамішвілі вважає, що Москва має право вказувати владі Норвегії, яку військову доктрину ця країна може застосовувати на своїй території. І переконує, що Москва не має планів стосовно мілітаризації Арктики.

Агентство «Reuters» опублікувало широко цитовану статтю «Putin's Russia in biggest Arctic military push since Soviet fall» («Путінська Росія нарощує в Арктиці найбільшу військову міць з часів розвалу Радянського Союзу»).

Ендрю Осборн, автор статті, пише: «У цій експансії – далекосяжні фінансові та геополітичні наслідки. Арктика, за оцінками, має більше запасів вуглеводнів, аніж Саудівська Аравія, так що Москва застовблює територію, демонструючи військові м'язи... З початком президентства Путіна Кремль знову звернув увагу на покинуті в 90-х роках гарнізони, авіабази і радарні станції на віддалених арктичних островах. Москва зводить там нові об'єкти, забезпечуючи свої претензії на півмільйона квадратних кілометрів Арктики. Офіційні мас-медіа регулярно публікують знімки навчань зі солдатами у білих маскхалатах та зі зброєю, які мчать на оленячих упряжках... Москва будує ще три атомних криголами, щоби поповнити свій флот із приблизно 40 пароплавів, в якому вже є шість атомоходів. У жодної країни нема стільки атомних криголамів, які можуть забезпечувати проведення через арктичні льоди як цивільних, так і військових судів...»

Агентство «Reuters» також пише про реакцію Джеймса Меттіса, нового глави Пентагону. Виступаючи у Конгресі, він сказав: «Не в наших інтересах залишати будь-яку частину світу комусь іще». За інформацією сенатора Дена Селлівана, в окремому документі Меттіс охарактеризував дії Москви в Арктиці як «агресивні кроки», пообіцявши виробити пріоритети американської стратегії щодо цього питання.

Отож розміщення на території Норвегії системи ПРО не дозволить Москві мілітарно домінувати на території Арктики, що дуже обурює Кремль.

Путін готовий бути ізгоєм

ТАСС уповноважили заявити, що Путін морально готовий стати міжнародним ізгоєм. Такій заяві передували перемовини із Серджо Маттареллой, президентом Італії, та глибокі роздуми на Кремлі.

Путін ображено заявив, що раніше європейські країни поважали Москву, а тепер підлещуються до США, підтримуючи її ракетний удар по авіабазі сирійських військ – посіпак Кремля. Такі дії з боку Європи, вважає Путін, – це політика запобігання перед США та бажання помиритись після критичних характеристик ЄС на адресу Дональда Трампа під час президентських перегонів. І саме через угодовство зі США колишні союзники Варшавського договору тепер показують Москві непристойні жести і навішали на Кремль ярлик міжнародного супостата.

Путін стверджує, що така ситуація не становить для нього проблеми, що він уже морально налаштований потерпіти і пожити ізгоєм. А врешті, інших варіантів богиня Мойра для Путіна не передбачила. Московії історично призначено жити з ярликами. Раніше – від Золотої Орди, а тепер – від Європи й Америки.

«Bloomberg Politics»: Макрон засмутив Путіна

Під час президентських виборів у Франції перемога кандидата-центриста Еммануеля Макрона в першому турі дуже розчарувала навколокремлівське оточення. Причини розчарування дві:

▪ Марін Ле Пен, у рекламу якої Кремль вклав стільки мільйонів, не виправдала сподівання Путіна;

▪ у Кремлі Макрона сприймають як найбільш послідовного антируского кандидата.

Костянтин Косачов, голова Комітету Ради Федерації з міжнародних справ, написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, що Макрон здобув перемогу лише тому, що на французький електорат чинили тиск Європейський союз і Німеччина.

У Кремлі вважають, що Макрона, якому в другому турі випало змагатися проти «ультраправої» кандидатки Марін Ле Пен, вибрала канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Олег Морозов, колишній високопоставлений чиновник Кремля, і нині член Комітету ради федерації з міжнародних справ, написав у своєму мікроблозі у мережі Twitter: «Всі сили, включаючи і Євросоюз, будуть працювати на те, щоби Макрон переміг, мобілізуючи електорат проти Марін Ле Пен».

У Кремлі вважають Еммануеля Макрона не тільки антируским кандидатом, але й найбільш ворожим у відношенні до міжнародних інтересів Москви. Макрон підтримує санкції стосовно РФ і звинуватив Кремль в організації кібератак на свій передвиборний штаб. Його перемога, вважають у Кремлі, «нівелює шанси на швидке налагодження відносин Парижа і Москви». А ще Макрон дав Кремлеві привселюдного ляпаса – виставив із свого штабу кремлівських пропагандистів із інформаційних кремлівських ресурсів «Russia Today» і «Sputnik».

Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ України, вважає, що до другого туру виборів у Франції Путін фізично не встигне зібрати на Еммануеля Макрона стільки компромату, щоби витіснити його із президентських перегонів. Екс-міністр зазначив: «Звичайно, не можна виключати, що може відбутись якийсь політичний землетрус і ситуація у Франції зміниться. Однак станом на сьогоднішній день, безумовно, повинен перемогти Макрон. Але, знову ж таки, за умови, що за найближчі два тижні нічого не зміниться».

Марін Ле Пен, лідерка ультраправого «Національного фронту», не може зацікавити французьких виборців нічим, окрім популізму. «В активі Ле Пен, крім праворадикального популізму, немає нічого. Французи звикли орієнтуватися на нормальний розвиток свого суспільства, тому повинні прийняти адекватне рішення. І я дуже радий, що в таких країнах як Нідерланди та Австрія, де в останні роки популісти зміцнили свої позиції, за великим рахунком, все закінчилося тим, чим повинно було, – біля керма влади правоцентристські сили. Думаю, що так буде і надалі», – наголосив екс-міністр Володимир Огризко.

«NEOPresse» розхвилювалась за Путіна

Агентство «Reuters» повідомило, що європейські шанувальники Путіна – блогери німецької інформаційної прокремлівської платформи «NEOPresse», вважають, що Брюссель проводить політику подвійних стандартів стосовно Туреччини і РФ. Єврокомісія готова миритись із репресіями Анкари і налагоджувати з нею відносини в новому форматі, а ось Москву вважає «стратегічною проблемою». При цьому для посилення безпеки в Європі співпрацювати потрібно саме з Путіним, а перед Ердоганом необхідно ставити суворі вимоги.

«NEOPresse» пише: «Скаржитись на подвійні стандарти безглуздо. У зовнішній політиці важливі інтереси, а не стандарти. Але цей подвійний стандарт Єврокомісії – це просто неймовірна помилка».

Спочатку Брюссель вирішив, що РФ більше не повинна бути стратегічним партнером Євросоюзу. Про це заявила очільниця європейської дипломатії Федеріка Могеріні під час свого візиту до Москви. Далі голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер сказав, що не має нічого проти продовження відносин із Туреччиною в її новому форматі.

«NEOPresse» з обуренням коментує: «Говоримо зрозумілою мовою: Туреччина залишається партнером ЄС, незважаючи на маніпуляції під час референдуму, а також репресії щодо преси та опозиції. А те, що триває десятиліттями окупація Північного Кіпру – більше не проблема. Москву ж навпаки – «понизили у званні» і ставляться до неї, як до «стратегічної проблеми» через події в Україні та Криму. Це не просто подвійний стандарт, але і подвійна помилка».

Потрібно було діяти зовсім по-іншому, вважає видання: запропонувати Москві партнерство, якщо вона погодиться піти на поступки ЄС. Адже без Путіна в Європі неможливо покращити безпеку. А Туреччині треба було пригрозити «пониженням у званні», якщо вона не виконає вимоги Брюсселя. «Як мінімум потрібно було відкласти переговори про вступ у Союз», – переконане видання «NEOPresse».

НАТО: Кремль постачає зброю терористам Талібану

Джон Ніколсон, командувач силами США і НАТО в Афганістані, наголосив, що «не відкидає повідомлень про підтримку бойовиків руху «Талібан», яку їм надає Москва, постачаючи зброю». З такою заявою Ніколсон виступив у Кабулі під час візиту міністра оборони США Джима Меттіса.

Американські офіційні особи не раз обурювались роллю Москви в Афганістані, яку Ніколсон охарактеризував як «поганий вплив». Але останні висловлювання генерала стали одним із найбільш недвозначних припущень про кремлівські постачання зброї талібам.

Москва критикує те, як США намагаються врегулювати конфлікт в Афганістані, і заперечує свою будь-яку підтримку талібів. Але раніше РФ підтвердила, що підтримує контакти з лідерами талібів, пояснюючи прагненням закласти фундамент мирних переговорів. На умовах анонімності високопоставлений представник американської військової розвідки повідомив, що Москва не тільки постачає талібам зброю, а й надає терористам фінансову допомогу. А за останні 18 місяців постачання зброї зросло.

Надцятий удар у спину

В інтерв'ю для радіостанції NPR Рекс Тіллерсон повідомив, що його переговори в Москві з Путіним і Лавровим були безрезультатними. Обидві сторони лише дійшли висновку, що відносини США і РФ стали гіршими, ніж у часи «Холодної війни». Державний секретар США наголосив, що Москва повинна визначитись, або вона хоче відігравати позитивну роль у глобальному світовому порядку, або руйнівну. Відповідно до рішення Путіна буде сформована і політика Білого Дому стосовно Кремля.

Дошкульний удар під дих

Президент США підписав указ, який дозволить нафтовим компаніям після 7-річної паузи відновити розвідку нафтових родовищ і буріння свердловин на американському океанічному шельфі. Усі заборони на буріння, які запровадив Барак Обама, будуть скасовані. Експерти заявили, що таке рішення Трампа обвалить ціни на нафту до $30-35 за барель.

Указ є частиною стратегії енергетичної революції, яку анонсував Трамп після обрання на посаду президента. Його мета – «стимулювати розвідку та видобування енергоресурсів, зміцнювати позиції США як світового лідера в енергетиці, а також отримувати дешеві енергоносії заради благополуччя американських домогосподарств. Низькі ціни на енергоресурси, забезпечені збільшенням внутрішніх постачань, підвищать добробут американських сімей, допоможуть оживити промисловість і збільшать кількість робочих місць».

Мета політики нової адміністрації полягає в тому, щоби максимально перейти на внутрішні джерела видобутку енергоресурсів і закрити дефіцит у торговому балансі в частині енергоносіїв, на які США щорічно витрачають $170 мільярдів. Дональд Трамп написав у своєму акаунті в мережі Twitter: «Ми годуємо ОПЕК. Нафта повинна коштувати не більше $25 за барель».

Діловий журнал «Fortune» повідомив, що перемога Трампа на виборах відразу зумовила песимізм і стурбованість серед країн ОПЕК. «Нафта приречена», – сказав журналістові видання представник однієї з країн ОПЕК на наступний день після обрання Трампа.

За прогнозом експертів, через два роки, якщо ціни на нафту залишаться на поточних рівнях, США скоротять закупівлі нафти на світовому ринку на 22%, а внутрішній видобуток у країні за рахунок розвитку сланцевих проектів досягне рівня Саудівської Аравії (9,95 млн барелів на добу).

На момент аварії на свердловині компанії «British Petroleum» у 2010 році собівартість видобутку в Мексиканській затоці впала приблизно на 20%. Зараз видобуток у затоці дає приблизно 20% усього видобутку в США – 1,7 млн барелів на добу. Експерти вважають, що вже в поточному році видобування вийде на історичний рекорд, а до кінця 2018 року сягне 1,93 млн барелів щодня.

На Москві ймовірно планують усунути Кадирова

Найближчим часом Кремль може почати операцію з усунення від влади Рамзана Кадирова. Рейтинг Путіна катастрофічно падає, бонусів ні війна в Україні, ні в Сирії не принесли, залишається внутрішній фактор. Ймовірно, що в Кремлі готують проект представити главу Чеченської Республіки як диктатора, який несе загрозу решті РФ. Проект може згуртувати навколо Путіна руских, оскільки чеченського лідера більшість населення РФ ненавидить, а особливо – інтелігенція.

Операція «Кадиров» доволі актуальна, оскільки на Кавказі зростає реальне соціальне напруження, яке може бути небезпечним для кремлівської кліки. Мова йде про страйки далекобійників, які найбільш активні на Кавказі. Проти дагестанських далекобійників навіть погрожували застосувати бронетехніку. Для Путіна життєво важливо не допустити, щоби на Північному Кавказі виник потужний соціальний протест, учасники якого будуть діяти цивілізованими методами.

Кремль уже запустив інформаційну кампанію стосовно убивств геїв у Чечні, щоби прихилити до себе ліберальний Захід, а Рамзана Кадирова виставити на міжнародне осудження із подальшим зміщенням із посади президента Чечні.

Ярослав Левків, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ