Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Студенти Львова готові йти на Київ. Хто поведе?

20 квітня. Львів. Тисячний гул студентів на площі університету перед Франком. Погомоніли та й рушили колоною до обласної ради. Біля Голпошти об’єднались із валкою дорослих активістів, що прямували туди ж, але від Бандери. Живий потік вщерть залив вулицю. Транспорт – паралізований. Причина – Табачник.

 

«Антитабачні» заходи у Львові розпочались о дев’ятій ранку. Біля кожного вишу   групувались студенти та йшли до Франкового університету. Тут на площі площі акція-бойкот проти Дмитра Табачника на посаді міністра освіти. Кілька флеш-мобів та концерт патріотичної пісні. За сцену слугував кузов вантажівки.

 

Поки лунали пісні та нехитрі промови до протесту приєднувалось все більше і більше студентів. Через годину вже були представники практично всіх вишів Львова. Прийшло багато абітурієнтів. Найдовше чекали на студентів Вакарчука, у якись ось-ось закінчувалась пара. Натовп голосив «Студент кличе студента», розгорнувши плакат «Табачника геть» – 9х9 метрів.

 

З вантажівки міг виступити кожен. «Як тільки держава почала розцвітати, як тільки нація почала оговтуватись від пережитого, наші ж політики починають нас знову ділити, нам не можна зараз допустити цього свавілля з боку влади. Потрібно боротись за свої права. Слава Україні!», - випалила студентка Медичного університету Христина.

 

«Від імені старшокласників хочу зазначити, що нам як майбутнім абітурієнтам, нам не байдуже, що тепер відбувається з освітою в Україні. Ми вас закликаємо не боятися, бо хто ж, як не ми?», – це старшокласниця Іванка. А закінчила свій виступ словами Степана Бандери «Ніщо не спинить ідею, час якої настав».

 

Далі як одним голосом підтримали звернення до Президента Януковича, Прем’єра Азарова та до Верховної Ради України з вимогою покласти край політиці антиукраїнського реваншу та звільнити з посади Табачника та віце-прем’єра Семиноженка. Також зажадали припинити тиск на ректорів, закликали не гальмувати процес становлення якісної української освіти, зберегти зовнішнє незалежне оцінювання. І ще одна вимога – відмовитись від спроб перегляду історії.

 

Якщо влада й надалі ігноруватиме студентські вимоги, то це тільки початок, – підбила підсумок співорганізатор акції Оля Сало.

 

Паралельно біля пам’ятника Бандері мітингували представники громадських об’єднань та партій. Коли час настав,  рушили  на місце зустрічі – біля Головної пошти, де студенти і політики злились в одну кількатисячну лаву, якою і пішли до обласної ради. Тут зачитали спільне звернення. До претензій студентів додалась вимога відмовитись від передачі   трубопроводів та газових сховищ у приватну чи іноземну власність, а також – жодного продовження терміну для Чорноморського флоту на території України.

 

Львівська студентка з Луганська прочитала спільне звернення у сесійній залі Львівської обласної ради.

 

«Символічно, що сьогодні зібралися разом і вояки УПА, і студентство, зібралися у такий відповідальний момент. Якщо сьогоднішня наша акція не дасть результатів, і влада не прийме ніяких дій, то ми підемо під Кабінет міністрів і там скажемо: «Геть Табачника – Бандера наш герой», – це вже виступ нардепа Андрія Парубія. Також символічний виступ.

 

Маряна Михалина, Гал-інфо. Фото автора.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ