Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Енергетичні «терористи» шантажують уряд та РНБО

У відповідь на блокаду вантажів з ЛДНР, що унеможливили постачання вугілля з окупованого Донбасу до України, голова українського Кабінету Міністрів Володимир Гройсман доручив РНБО дати оцінку таким діям активістів. Уся робота уряду, під прикриттям турботи про енергетичну безпеку країни, зосередилась на захисті бізнес-інтересів власників електрогенеруючої компанії. Про вплив ДТЕК на рішення уряду, диктатуру олігархів та блокаду розмова з Іваном Спринським, головою громадської організації «Рабів до раю не пускають» та ініцатором руху «Антиолігарх».

Іване, як ви розцінюєте заяви Володимира Гройсмана щодо необхідності РНБО розібратись з блокуванням постачання вугілля з т.зв. ЛДНР до України?

Сьогодні відбувається те, про що наша громадська організація говорила ще на початку року: в Україні має місце диктатура олігархату. Якщо зовсім нещодавно Ігор Коломойський керував урядом і Президентом з допомогою шантажу, погрожуючи вимкнути сервери та заблокувати банківську систему України, то сьогодні Ринат Ахметов, погрожуючи вимкнути електричний рубильник, змушує владу захищати свої бізнес інтереси.

Приміром в 2016 році, НКРЕКП згодилась на формування ціни при купівлі вугілля за формулою «Роттердам+», котра напряму збагачує власників ДТЕК. Адже в тариф на електроенергію, котру генерує та продає компанія ДТЕК, закладена ціна вугілля в портах Роттердаму + вартість логістики. Натомість компанія Ахметова купує вугілля за значно нижчою ціною на окупованих територіях. Декларованого раніше зменшення залежності від антрацитового вугілля не відбулось – це просто не вигідного власнику ДТЕК.

Тепер, коли блокування поставок вугілля з окупованих територій може вплинути на бізнес-імперію олігарха, перекривши йому надприбутки, він знову шантажує українську владу.

Ми не виступаємо за блокаду або проти, ми вимагаємо перегляду приватизаційних зобов’язань та їх виконання і повернення стратегічних підприємств у власність держави. Не лише ДТЕК, а й інших сумнівно приватизованих олігархами активів. Тоді буде неможливий шантаж уряду. Влада та вся Україна не повинні бути заручниками донецької мафії.

Тобто ми можемо говорити, що прем’єр та президент йдуть на поводу інтересів конкретного олігарха?

Насправді такі заяви уряду та президента можна розцінювати в тому числі як співпрацю з окупантом. У нас три роки триває війна. Це достатній період аби уряд та президент надали доручення напрацювати альтернативні шляхи забезпечення енергетики України. Чи вони не бачать війни? Чи не розуміють, що кордони з ЛДНР слід заблокувати? Уся Україна платить за окуповані території. Люди з підконтрольних бойовикам територій приїжджають сюди аби отримати соціальні виплати, натомість за електроенергію не сплачують. Цим ми спонукаємо до тривалої окупації цих територій.

Якби іще три роки тому ми припинили будь-яке енергопостачання окупованих територій, а це було б на відповідальності окупанта, станом на сьогодні частину цих територій ми мали б вільними.

Стає зрозумілим, що влада неспроможна самостійно діяти в прийняті таких стратегічних рішень для держави. Який вихід?

Ми виступили з ініціативою «Антиолігарх» та вимагаємо поіменного притягнення до відповідальності усіх олігархів, а не лише Ахметова, котрі незаконно, в сумнівний спосіб набули свої активи. Необхідно переглянути виконання приватизаційних зобов’язань, переглянути саму законність приватизації. Ми не говоримо про те, що приватизовані прозоро підприємства слід визнавати спірними. Втім ми проти, щоб колишні кримінальні авторитети з 90-х, котрі незаконно отримали свої активи, залякували енергетичним колапсом усю державу, змушуючи йти у себе на поводу.

Тобто стратегічні підприємства слід повернути у державну власність? Втім і до держави довіри немає.

В першу чергу слід розуміти, що це довготривалий процес. Необхідно провести перегляд приватизаційних зобов’язань, очищення стратегічних підприємств від людей котрі все життя сиділи на корупційних схемах. Необхідно аби в країні був зрозумілий та стабільний економічний клімат, прозорі правила гри для малого та середнього бізнеса, прості та зрозумілі закони. Очистити економіку країни від олігархічних кланів.

Важливо також аби меседж про деолігархацію звучав не лише на рівні Києва, а йшов від кожної області. В кожному місті та регіоні слід звертати увагу на тих, хто нас намагається обдурювати. Якщо вимога про прозорі та чесні правила гри в економіці звучатиме не під прапорами тої чи іншої ініціативи, або під партійними прапорами, а звучати від кожної області, менше шансів, що хтось зможе маніпулювати цими вимогами.

Розмову вів Андрій Дуда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ