Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Неполітичне опитування від Гал-інфо: Хто для вас Тарас Шевченко?

Напередодні 205 річниці від дня народження Тараса Шевченка журналісти Гал-інфо провели опитування політиків різних рівнів на тему їх ставлення до постаті Великого Кобзаря.

Ми задавали лише одне питання: Ким для вас є Тарас Шевченко ?

Тарас Григорович Шевченко

Олег Синютка, голова Львівської облдержадміністрації.

Геній Шевченка показав всьому світу велич українського народу, який невтомною працею творить своє майбутнє, народу мирного і свободолюбивого, мудрого і далекоглядного. З Шевченком ми робили перші самостійні кроки. З Шевченком ми пізнавали силу нашого слова і велич української культури. З Шевченком ми відстоювали нашу свободу та незалежність. З Шевченком, його даром передбачення, ми увійшли у третє тисячоліття. Шевченко – це код української народу, якщо хочеш його впізнати, заглянути в його душу – читай і вивчай Шевченка, там ти знайдеш відповіді на запитання, хто такі українці й чого вони домагаються. З Тарасовим "Борітеся – поберете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!" ми задумувались про те, хто ми, чиї ми діти, ми пізнавали самого себе, ми визначали свій шлях у майбутнє".

Оксана Юринець, народний депутат від БПП.

У нас вдома є унікальний Кобзар Шевченка, якому вже понад 100 років і є видання «Заповіту» видане понад 30-ма мовами світу. Дуже їх бережемо. Щоб передати дітям, внукам. Колись, мої батьки привчали нас із сестрами і братами багато вчити Шевченка напам’ять. Навіть влаштовували нам віршовані батли. Це стимулювало більше дізнатися про письменника. Будучи школяркою, я дуже ретельно досліджувала його творчість і біографію. Подекуди  він був для мене занадто сумним, але  це абсолютно не применшувало розуміння його ролі в українській історії та культурі. Кобзар для мене це і спогади про мій акторський досвід. Бо доводилося бути і Наймичкою, і Долею у шкільних виставках, ведучою на різних Шевченкових вечорах.  

Шевченко без перебільшення відкрив Україну світові. Саме він та постать з якою іноземці насамперед ідентифікують нашу державу. Минуло стільки років, а Шевченко  у притаманній сучасності ролі блогера продовжує відкривати Україну світову, стимулює іноземців зацікавитись нами, нашими традиціями та історією. 

Єдине за чим шкодую, що Шевченко ніколи не був на Галичині. У той час тут давно не було кріпацтва, працювала «Руська Трійця». Впевнена, що якби Кобзар приїхав до Галичини, то став би і членом Трійці, і Головної Руської Ради і щобільше вільно б друкувався у тутешніх газетах.

Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина».

У житті кожного із нас є люди, історії яких надихають. Слова яких вказують життєвий напрямок. Люди, якими пишаєшся! Для України це, безумовно, Геній слова, Герой і провідник – Тарас Григорович Шевченко. Це один із небагатьох українців, яких вважають символом усі громадяни нашої держави. І який, дозволю собі сказати, об’єднує українців Заходу та Сходу, Півночі та Півдня. 

Згадую своє дитинство… в нашій родині по-особливому шанували українського Кобзаря.  На стіні праворуч висів образ Матері Божої, зліва – Ісуса Христа, а по середині – портрет Шевченка, вишитий маминими руками. Пригадую як батько  читав поему «Сон» чи «Катерину», а на очах у нього з’являлися сльози… До сьогодні чую Шевченка його вустами…  

Сторінки «Кобзаря» у нашій домівці протерті й тепер, бо у вільну хвилину завжди перечитую Генія. Переконаний: він таки був непересічною особистістю, бо писав про вічне, про те, що болить, чим повинен жити кожен, для кого держава – не просто слово із семи літер. Це щось вище і значиміше. 

Я дякую Шевченку за невмирущі рядки, які постійно тримаю в голові. Це сотні потрібних і правильних слів. Згадуючи, в яких умовах Тарас Шевченко творив, розумію, що темні часи стовідсотково проходять - їх перемагає світло змін та правди. І тепер, як ніколи, точно знаю, що Шевченко був правим і не просто так написав:

«І на оновленій землі 
Врага не буде, супостата, 
А буде син, і буде мати, 
І будуть люде на землі». 

Геній Шевченко відчував Україну до найменших клітин тіла. Тому його повчання ніколи не стихнуть поміж нас.

Мирослав Хом'як, голова Львівської обласної організації політичної партії "Наш Край".

Для мене Тарас Григорович - це великий українець, світоч України, це наш флагман, і ми повинні завжди пам'ятати, що у той час, коли жив Шевченко, Україна  по-різному сприймалась нашими сусідами, та державами, і саме дякуючи Шевченку сьогодні ми маємо незалежну державу "Україна". Насамперед Шевченко своїми творами, які стали світовими шедеврами, заклав фундамент основи незалежної соборної України, ще будучи в Санкт-Петербурзі та на своїй малій батьківщині.

Володимир Квурт, міський голова Винник.

Тарас Шевченко для мене більше, аніж просто поет.  Він став духовним стержнем нації. Ця людина залишила нам величезний літературний спадок. Дехто називає його пророком, світочем. Можливо. Але мені ближче сприймати його як сильну особистіть, живу людину зі своїми радощами й бідами і водночас талановитого митця. Шевченко - наш класик, і цим все сказано.

Руслан Кошулинський, кандидат в Президенти України від ВО "Свобода".

Часом українські артисти заявляють, що мистецтво, мовляв, поза політикою. У такі моменти відразу згадую Тараса Шевченка. Ледь вирвавшись із кріпацтва, своїм талантом він міг заробляти шалені кошти, подорожувати, малювати, писати, творити...за однієї умови - якби був «поза політикою», якби відмовився від України. 

Тарас не відмовився. Він з усіх сил боровся за Україну, аж поки поклав за неї життя. Тарас став національним Героєм і символом України. Прикладом справжнього Українця, на якого усім нам варто рівнятися.

Тарас Чолій, голова фракції «Галицької партії» в Львівській міській раді.

Я вважаю, що Шевченко - це геній, пророк, ідеолог української нації, та один з найпотужніших українських поетів, художників та митців загалом. Я вважаю, що Шевченко - це феномен на рівні з Котляревським, Франком та Лесею Українкою. Це та людина, яка фактично почала українську літературу, в тому числі і політичну. 

Юлія Хомчин, в.о. директора Інститут Стратегії Культури, депутат ВО "Самопоміч" в ЛМР.

Найсумніше, що для більшості українців постать Тараса Григоровича до сьогодні не більша і не дальша, аніж бідний  кріпак у кожусі, геній з портрета у шкільному класі чи постать з бетонного монументу у кожному селі. Не глибше, ніж "заповіт" та "думи мої" на шевченківські дні. 

Якщо дороговказ - то куди дійшли, якщо просить друге століття "обніміться брати мої", то що з того маємо?? Для мене Шевченко - великий Вчитель, уроки якого Ми досі прогулюєм.

"Якби ми вчились так як треба, то й мудрість би була своя;))"

Ігор Телішевський, депутат міської ради, голова Львівської обласної організації «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

Безумовно, Тарас Шевченко – це і геній, і пророк, і борець за правду та свободу, і, безмовно, він є символом України… Але особисто для мене він є поетом і особистістю, яка спонукає думати, осмислювати свої дії і вчинки, а головне - не здаватись, відстоювати свою позицію, навіть якщо для когось вона дуже незручна. 

"Так от, бач, живу, учусь, нікому не кланяюсь і нікого не боюсь, окроме Бога", – ця цитата Шевченка стала для моїм кредо у житті. Він закликав нас жити без лицемірства і фальші, не бути рабами, "які мовчать собі, витріщивши очі", не прогинатись перед "царьком та його "опеньком". Намагаюсь слідувати цим настановам, бо тільки так можна зберегти власну гідність і бути людиною. 

Ну і, звісно, в скрутні години дуже надихає шевченкове «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая! " З цим гаслом ми пройшли Майдан, а тепер відстоюємо свою свободу і справжню незалежність, на які нині зазіхає ворог. Вірю, що слово Кобзаря здатне пробуджувати українців від сну, долати інертність і піднімати на боротьбу. Шевченко робить нас духовно сильнішими, єднає, і в цьому, мабуть, полягає його феномен на всі часи.

Ігор Мартинюк, голова Львівського осередку партії «Народний Рух України».

Бунтар, боєць, людина що дуже тонко і дуже глибоко відчувала свій народ, всі його позитивні і негативні риси. Сьогодні його б називали людиною, яка зробила себе сама. З найбідніших верств населення він завдяки таланту дійшов до тогочасних еліт. Проте поставив талант не на заподіяння статків чи слави, а на служіння народу та нації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ