Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Кримінал

Трагедія кам’яниці Рорайського

У самому серці Львова, навпроти міської Ратуші, ось вже кілька днів розігрується справжня трагедія. Кам’яницю 16 століття, що на площі Ринок, 16 нищать на очах громадськості, а всі чиновники, мешканці та правоохоронці безпомічно розводять руками. Як згодом з’ясувалося, дозвіл на таке глумління дали у Держархбудконтролі.

Дія 1. Зав’язка

6 серпня журналістам стало відомо про те, що у фундаменті давньої кам’яниці зробили величезну діру. Будинок завис у повітрі, а підвали мешканців без пояснень захопили будівельники, які працюють на сусідньому об’єкті по вул. Староєврейська, 9.

Події розвивалися як у бойовику – м’язисті хлопці, збентежені мешканці та безсилі правоохоронці.

На вимоги показати дозвільні документи на роботи на пл. Ринок, 16 журналісти отримали відмову. Коли мешканці намагалися потрапити у підвали будинку, то їх викурювали звідтіля газом. Якщо спочатку можна було зайти у дворик та спуститися у підвал, то потім все це перегородили барикадами зі столиків. Під пильною охороною спортсменів на територію більше нікого не пропускали.

Міські та обласні чиновники із управлінь охорони культурної спадщини розводили руками і заявляли, що дозвільних документів теж не бачили, а самі вони жодних погоджень на це не давали.

Завіса.

Дія 2. Доктор Зло

Для того, щоб з’ясувати, що відбувається на площі Ринок, 16, зібрали прес-конференцію. Дійовими особами були  начальник Львівського міського управління ГУ МВСУ у Львівській області Сергій Зюбаненко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, представник мешканців будинку-пам'ятки архітектури 16 століття Ірина Бабій.

Ірина Бабій заявила, що власники готельного комплексу  «Королівська броварня» на вул. Староєврейська, 9  захопили внутрішній дворик, чим позбавили мешканців навколишніх будинків місця відпочинку.

«Спорудженням цієї конструкції вони порушили державні будівельні норми. Пізніше загадковий власник готелю самовільно пробив фундамент будинку на пл. Ринок, 16 та проник на територію будинку, а саме у підвал, який є спільною сумісною власністю громадян, які мешкають у будинку», - сказала Бабій.

Вона заявила, що, незважаючи на приписи про призупинення робіт, будівництво і далі триває.

Однак, за її словами, правоохоронці зовсім не поспішали захищати інтереси громади, навпаки: мешканців, які спустилися у підвал, доправили у Галицький райвідділ міліції.

На об’єкт не захотіли виїхати а ні начальник ЖЕКу, а ні представник Галицької райадміністрації, хоч раніше адміністрація видала розпорядження № 103 про демонтаж конструкції павільйону у дворику приміщення.

Сергій Зюбаненко пояснив, що виклик на 102 був зафіксований і на місце події виїздив навіть начальник Галицького райвідділу міліції, однак забудовник показав правоохоронцям усі ті документи, які не хотів показувати журналістам та громаді і навіть управлінню охорони культурної спадщини ЛМР.

За його словами, правоохоронці досліджуватимуть походження цих дозволів та хочуть зробити цю справу показовою, тому все буде максимально публічно, чесно та прозоро.

«Коли виник конфлікт, було відкрито кримінальне провадження. Питання не у тому, чому руйнують пам’ятку, а хто надав дозвільні документи?! Значить, якщо видають такі дозволи, то це комусь вигідно. Чому ми не копаємо глибше? Чому журналісти не проводять журналістське розслідування?», - сказав Зюбаненко.

Відповідь на питання, кому це вигідно, пообіцяв дати представник «Народного контролю» Андрій Мисик.

«Повірте, якби ми прийшли до Ратуші і почали там щось будувати, то нас би швидко зупинили. Намети на Майдані теж швидко демонтують, а тут просто під носом у Львівської міської ради робиться таке, і вони нічого не можуть зробити!», - обурився він.

За його словами, дивує те, що жоден депутат не прокоментував цю ситуацію. У цьому погодився з ним і Зюбаненко. На думку головного міліціонера міста, за такими речами повинен стежити мажоритарний депутат.

Зі слів Мисака, винні усі, але найдужче винен мер, який зараз відпочиває у Хорватії. Як бачимо, від «Народного контролю» Андрію Садовому прощення не буде.

«Коли мер зацікавлений, то він може зупинити все. А де великі гроші, то там не цікаво зупиняти», - заявив Мисак.

Натомість Лілія Онищенко заявила, що мер нічого не може зупинити, а її управління на ситуацію впливу немає, адже від 2009 року виконує номінальну функцію британської королеви, від якої нічого не залежить.

«Єдиний, хто може зупинити  роботу, – це Держархбудконтроль», - сказала Онищенко.

Усі з цим погодились. На прес-конференцію представник цієї інстанції не прийшов.

Журналісти очікували почути відповідь на питання, а хто ж власне той таємничий власник готелю, однак ніхто із присутніх так нічого і не сказав. Сергій Зюбаненко на питання журналістів, чи це бува не бізнесмен Григорій Козловський, відповів, що його підпису на документах не бачив. Єдине, що повідомили, так це те, що у документації фігурує «ОСББ Староєврейська, 9».

Завіса.

Дія 3. Завіса таємничості привідкрита

Коли ніхто не чекав, свою історію розповів той самий екс-депутат Львівської обласної ради, мешканець будинку, який 6 серпня провів лежачий пікет на сходах підвалу і, власне, з якого почався весь цей галас, Володимир Креховецький.

Він звернувся до начальника Львівського міського управління ГУ МВСУ у Львівській області Сергія Зюбаненка з проханням розібратися у цій ситуації.

За словами Креховецького, 6 серпня на знак протесту проти будівництва на пл. Ринок,16 він лежав на сходах підвалу, але його, застосувавши фізичну силу, випхали звідти молодики спортивної статури. Після цього екс-депутата забрали у Галицький райвідділ міліції. У райвіддлку представник забудовника сказав, що з ним по телефону хоче поговорити бізнесмен Григорій Козловський. 

«Я взяв телефон, але там були одні матюки. Я не хотів так розмовляти і передав телефон назад. Однак, тоді представник сказав, що включає гучномовець. В присутності правоохоронців мені по телефону погрожували фізичним знищенням», - сказав Креховецький.

Він написав заяву у правоохоронні органи з приводу побиття і заявив, що зніматиме побої.

Також Креховецький хоче написати заяву з приводу погроз. Зюбаненко заявив, що проведе службове розслідування, а винні правоохоронці будуть покарані.

«Всі спори по цьому питанню в подальшому будуть проходити тільки у моїй присутності», - заявив Зюбаненко.

Він пообіцяв, що візьме ситуацію із погрозами мешканцю під особистий контроль.

Завіса.

Епілог

Очевидно, що у цій трагедії буде ще одна дія – розв’язка, адже 7 серпня журналісти отримали повідомлення про проведення прес-конференції на тему: «Правда про площу Ринок, 16». Увага! Учасником її буде Григорій Козловський.

Однак, як би не намагалися відгородитися від цієї проблеми місцеві чиновники, факт залишається: всі ці роботи відбувалися просто на їхніх очах, біля міської Ратуші, а ґвалт здійнявся тільки після одного лежачого протесту та повідомлення у «Facebook».

Де весь цей час були усі ці люди? Чому вони не проводили прес-конференцій ще до того, як національну пам’ятку 16 століття почали руйнувати? Чому вони не зверталися до суду, а лише перекладали це на плечі інших чиновників? Звідки взялися всі ці документи і чому у Києві так легко дають ліцензію на руйнування історико-архітектурної спадщини? Зрештою, кого ж покарають?

На всі ці питання громадськість і досі хоче почути відповідь!

Довідка.

Кам'яниця Рорайського, кам'яниця Мешковського — це житловий будинок, пам'ятка архітектури на площі Ринок, 16 у Львові.

Первісно будинок був зведений у XVI ст. (за деякими джерелами у XV), однак у XIX ст. він зазнав значних перебудов. У 1930-х проводилася реставрація.

Будинок цегляний, тинькований, видовжений вглиб ділянки, чотириповерховий. Фасад прикрашають завершення вікон та балкон із ажурною металевою решіткою. Увінчує будівлю аттик і розкрепований карнизом з модульйонами.

Будинок зберіг первісне внутрішнє планування, в приміщенні першого поверху збереглися готичні склепіння.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ