Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Удар не в спину, а по голові

Тенденція перманентних ударів по міжнародному іміджу РФ зберігає стійку динаміку. На Москві минулого тижня дуже обурились і на рішення Комітету міністрів РЄ стосовно Криму, і на твердження про руске походження хімічної зброї у Сирії, і на рішення Вашингтону створити антикремлівський комітет, і на ймовірний американський військовий контроль на Далекому Сході за портами РФ, і на рішення Конституційного суду Молдови про московську окупацію Придністров'я.

Проте найбільше кремлівців ошелешив американсько-саудівський тандем, який звузить «кормову базу» РФ до непередбачуваних розмірів: американці взялись заполонити Європу зрідженим газом, саудити – нафтою. Ситуація у Венесуелі стала віддзеркаленням майбутнього РФ, в яке кремлівська кліка вдивляється з острахом. Перемога Емануеля Макрона у Франції – це початок останньої фази занепаду осатанілого путінізму. Тим часом цивілізований світ послідовно трактує Україну як свою невід'ємну частину, допомагає дипломатично і фінансами. А консорціумом міжнародних компаній на чолі з «Rothschild & Co» («Ротшильд») взявся повернути борги Коломойського і його наближеного оточення у ПАТ КБ «Приватбанк».

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення стосовно ситуації в Криму

Це рішення має велике значення у контексті правового закріплення та міжнародного визнання певних аспектів ситуації щодо Кримського півострова. Прес-служба КМРЄ опублікувала документ, який має 11 пунктів. У своєму рішенні КМРЄ закликав РФ виконувати свої зобов'язання згідно з міжнародним правом, а саме – вжити заходів для дотримання прав людини у Криму і розслідування порушень цих прав.

Ірина Фріз, депутатка від БПП, вважає, що ми живемо у період глибокої кризи системи міжнародного права. Міжнародні інститути, які зобов'язані реагувати і запобігати проявам агресії у світі, сьогодні не працюють через зловживання з боку Кремля правом вето та його відмовою виконувати норми міжнародного права. Втім, міжнародні інституції, які поки що визнають країни світу, залишаються єдиним інструментом вирішення кризових питань.

Незважаючи на реалії, що рішення Ради Європи не передбачає за їх невиконання покарання для країн, що дозволяє на Москві нахвалятись про відсутність правових наслідків для РФ, колегіальне рішення більшості Комітету міністрів Ради Європи зумовлюють важливі висновки. Рішення РЄ позитивно впливатимуть на судові процеси у справах «Україна проти РФ», вони є підтримкою України під час розгляду справ у Європейському суді з прав людини, а також в інших міжнародних судах, наприклад, у Гаазькому.

У Кремлі бундючно і зухвало відгукнулись на міжнародне рішення у Страсбурзі, яке стосується захопленого Криму. Департамент інформації і друку МЗС РФ опублікував кремлівський відгук, що ухвала Комітету міністрів Ради Європи є для РФ юридично нікчемною.

Анґела Меркель – хранителька України

Роман Цимбалюк, власний кореспондент агенції УНІАН на РФ, повідомив, що під час зустрічі Меркель із Путіним, яка відбулась у Сочі, канцлерка Німеччини виконувала роль ангела-охоронця України. Вона повідомила Путіну, що санкції будуть діяти, поки Москва не виконає Мінськ-2, тобто поки Кремль не піде з Донбасу.

Меркель заявила, що Москва повинна повернути Україні контроль над кордоном і тільки тоді може йти мова про вибори на Донбасі. Спочатку цілковите перемир'я і припинення обстрілів, а вже потім – політична частина. Канцлерка, фактично, поклала відповідальність на Путіна за гарантування перемир'я на Донбасі. Це означає – ніяких ілюзій про природу конфлікту нема.

Україна прямує до відкритості

У світовому рейтингу відкритості державних даних «Global Open Data Index» за 2016 рік, серед 94 країн Україна посіла 24 місце. У 2015 році Україна перебувала на 54 місці. За рік зростання у міжнародному рейтингу на 30 пунктів – це відмінний результат. На першому місці рейтингу знаходяться Австралія і Тайвань. Україна розділила 24 місце з Австрією, а на позиції нижче перебувають Словенія і Польща. Як відомо, щорічно рейтинг «Global Open Data Index» визначає, наскільки уряди країн світу зробили державні дані більш доступними та відкритими для суспільства впродовж останнього року.

Порошенко підписав закон стосовно кредиту ЄІБ

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Міський громадський транспорт України») між Україною та Європейським інвестиційним банком», який Верховна Рада схвалила 12 квітня 2017 року.

Метою Угоди є залучення під державні гарантії до 200 млн євро кредитних коштів Європейського інвестиційного банку, які будуть скеровані на покращення функціонування міського громадського транспорту в ряді міст України (Івано-Франківськ, Біла Церква, Київ, Луцьк, Львів, Кременчук, Одеса, Суми, Тернопіль, Харків, Чернігів). У документі передбачено, що залучені кошти будуть витрачені на придбання автобусів, тролейбусів, трамваїв, вагонів метро, будівництво та реконструкцію тролейбусних і трамвайних ліній, а також впровадження інформаційних систем, зокрема створення автоматизованої оплати проїзду.

Кредит у $150 мільйонів – це кредит довіри

Світовий банк надав Україні кредит $150 мільйонів для підтримки малого і середнього бізнесу. Кредитні кошти скерують на реалізацію проектів у галузі водопостачання, енергетики, будівництва доріг, соціального захисту та охорони здоров'я. Раніше було повідомлено, що Україна розраховує до 2017 року отримати від МВФ ще $4,5 млрд фінансової допомоги.

Олег Чурій, заступник голови Національного банку, зазначив, що резерви України за рахунок іноземних надходжень, за підсумками 2017 року, повинні сягнути $21 млрд, а до кінця 2018 року зрости до $26 мільярдів.

Зовнішнє фінансування України

У США прийняли проект закону про державний бюджет на 2017 рік на рівні $1,1 трлн, в якому передбачене надання Україні $560 млн фінансової допомоги, з яких $150 млн призначені для підтримки безпеки, а $410 будуть скеровані на фінансування інших національних проектів.

Окрім США, ще $25 млн фінансової допомоги Україні надасть Норвегія. Про це повідомила прес-служба уряду Норвегії за підсумками зустрічі віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе з міністром закордонних справ Норвегії Берге Бренде.

Ротшильди візьмуться за Коломойського

ПАТ КБ «Приватбанк» у травні підпише договір з консорціумом міжнародних компаній на чолі з «Rothschild & Co» («Ротшильд») для забезпечення проведення переговорів стосовно реструктуризації кредитів колишніх власників банку, – повідомила прес-служба «Приватбанку».

Нагадаємо, 13 квітня 2017 року Наглядова рада «Приватбанку» обрала консорціум міжнародних компаній у складі «Ротшильд», ТОВ «Ернст енд Янг» і ТОВ «Фінпоінт» переможцями конкурсу, який стосувався визначення міжнародної авторитетної компанії для проведення переговорів про реструктуризацію, внесення додаткового забезпечення і відновлення вартості проблемних кредитів, інших позик і зобов'язань з фінансового лізингу, які були надані кінцевим бенефіціарам «Приватбанку» або особам, безпосередньо чи неопосередковано пов'язаних із колишніми бенефіціарами банку, з метою максимізації якості кредитного портфеля.

«Кодекс законів України про працю» зазнав змін

Законодавчі поправки до статті 42 «Кодексу законів України про працю» набули чинності. У доповненнях сказано, що «в разі звільнення працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці забороняється звільняти громадян, яким залишилося менше 3 років до виходу на пенсію», а також заборонена дискримінація працівників за віком.

Відтепер у законодавстві передбачено додаткові гарантії під час влаштування на роботу людей передпенсійного віку, яким залишилось менше 10 років до заслуженого відпочинку. Водночас громадяни передпенсійного віку за 2 роки до настання права на пенсію мають збільшену тривалість виплати допомоги по безробіттю.

Проте соціологічні та наукові дослідження вказують, що існує практика обмеження прав працівників передпенсійного віку, зокрема під час звільнення такої категорії працівників. Особливу тривогу в суспільстві зумовлює факт, що громадянам, яким до досягнення пенсійного віку залишилось кілька років, доволі складно знайти нову роботу.

Партія «Наш край» – лідер виборів

За результатами виборів представники 16 партій отримали депутатські мандати в об'єднаних територіальних громадах. Комітет виборців України повідомив, що партія «Наш край» стала лідером перегонів. За партійними списками під час виборів обрали від:

▪ партії «Наш край» – 42 депутатів;

▪ «Опозиційний блок» – 37 депутатів;

▪ БПП «Солідарність» – 25 депутатів;

▪ партії «Відродження» – 25 депутатів;

▪ «Радикальної партії Олега Ляшка» – 23 депутатів;

▪ ВО «Черкащани» – 21 депутата;

▪ ВО «Батьківщина» – 19 депутатів;

▪ партії «Єдиний центр» – 14 депутатів;

▪ партії УКРОП – 11 депутатів;

▪ партії «Самопоміч» – 5 депутатів;

▪ партії «Стабільність» – 5 депутатів;

▪ партії «Воля народу» – 4 депутатів;

▪ Аграрної партії України – 3 депутатів;

▪ партії «Справедливість» – 3 депутатів;

▪ партії «Єдність» – 3 депутатів;

▪ партії «Сила людей» – 2 депутатів.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель повідомив, що в об’єднаних територіальних громадах під час виборів проблема підкупу виборців була ключовою. Вдосконалюється тільки технологія підкупу – дедалі більшого поширення набувають форми так званого «легального підкупу», до якого кандидат у депутати формально не має стосунку. Такий вид підкупу складно довести у суді.

ЄС пропонує протидію пропаганді РФ

Зігфрід Мурешан, депутат Європарламенту від Румунії, ініціює додаткове доповнення до бюджету Євросоюзу на 2018 рік – три мільйони євро для фінансування пілотного проекту з протидії рускій пропаганді у Молдові, Україні та Грузії. Мета пілотного проекту – покращити взаємодію Європейської комісії і делегацій Європейської служби зовнішньополітичної діяльності у сфері використання ресурсів для протидії рускій пропаганді і дезінформації.

Наголошено, що проект передбачає і підготовку персоналу представництв Євросоюзу в державах «Східного партнерства» для моніторингу поширення рускої пропаганди і фейкової інформації. Особливу увагу, на думку Мурешана, доцільно приділити країнам, де найближчим часом відбудуться парламентські та президентські вибори.

Війська Москви у Молдові – окупаційні

Конституційний суд Молдови ухвалив, що Молдова є нейтральною країною, а участь Молдови в міжнародних операціях із підтримання миру не суперечить нейтральному статусу країни. При цьому Конституційний суд Молдови визнав неконституційним перебування на території Республіки Молдова військових баз або військових контингентів, контрольованих іншими державами. Суд зазначив, що «орієнтовно 11% території Молдови є окупованою територією, а руска армія не була виведена із Придністровського регіону Молдови».

Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови в 1990 році, однак світове співтовариство незалежність регіону не визнало. У середині 90-х років ХХ ст. у Придністров'я ввели контингент руских окупаційних військ, відтоді Молдова наполягає на їх виведенні зі своєї території.

У НАТО запросили більше танків для ЄС

Генерал Кертіс Скапарротті, головнокомандувач НАТО, під час слухань у комітеті Сенату США наполіг на збільшенні бронетанкових сил у Європі. Він розповів, що Москва на кордоні з Європою розмістила чимало важкої техніки. Головнокомандувач наголосив: «Щоби наші позиції були надійними і достатніми, нам потрібно більше протитанкової техніки, щоби було зрозуміло, що у нас є сила достатнього розміру, яка дозволить стримати Москву».

Скапарротті також зазначив, що сили військовослужбовців США у Європі, які на даний момент представлені двома бойовими бригадними групами і однією ротаційною бригадою, з часом необхідно збільшити. Крім того, законодавцям доцільно подбати, щоби відправити в Європу більше технічного складу із числа інженерів і авіаційні бригади. Раніше було повідомлено, що в НАТО планують створити посаду координатора з питань антитерористичних операцій.

У Болгарії новий проєвропейський уряд

Парламент Болгарії призначив новий правоцентристський уряд на чолі з Бойком Борисовим, який втретє став прем'єр-міністром. Окремим голосуванням затвердили склад уряду, який створили на базисі коаліції проєвропейської партії Борисова «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ) із націонал-консервативними євроскептиками «Об'єднані патріоти». Третій уряд Борисова може розраховувати у парламенті на підтримку власних 95 депутатів від ГЕРБ та 27 депутатів від «Об'єднаних патріотів». Окрім них, про свою ситуативну підтримку урядові Борисова заявила і популістська партія «Воля».

Великий Балканський розіграш. І програш Кремля

За балканськими політичними мірками Македонію вважають відсталою країною. Водночас Македонії дещо поталанило, що раніше Кремль не приділяв цій країні уваги саме з огляду на її недостатню перспективність у зовнішньополітичних кремлівських ігрищах. Однак, якщо у минулому Македонія не мала бойових конфліктів, то тепер у країні зовні ініційоване складне політичне становище через начебто загрозу албанського сепаратизму.

У Македонії після виборів, які відбулись у грудні 2016 року, визначились три головні політичні сили – правляча партія, опозиція і албанські партії. Після того, як опозиція з албанцями створили коаліцію і обрали спікером албанця, біля парламенту почалось кремлівське шоу – побиття депутатів і журналістів.

В ЄС голосування за спікера парламенту визнали легітимним. Європейські політки вважають доцільним залучення албанців у владу, тому що це крок у напрямку зміцнення Македонії та формування політичної нації. Якщо під час політичних консультацій з'ясується, що з вибором спікера парламенту, етнічного албанця, етнічна албанська меншина не отримає політичних привілеїв, усі потуги Кремля створити македонську нестабільність втратять підґрунтя.

Джерело македонських заворушень – Кремль, а причина – маршрут газопроводу «Турецький потік» повинен пролягати через Туреччину, Грецію, Македонію, Сербію і Угорщину. Опозиція в Македонії не підтримує цей проект, а іншого шляху в Європу, окрім як через Македонію, у Кремля нема. Страх на Москві, що прокремлівський режим у Скоп'є може зійти на маргінес, має реальні й об'єктивні підстави. Антикремлівська македонська коаліція буде просувати у регіоні американські економічні інтереси, зокрема постачання американського зрідженого газу, який витіснить кремлівський «Газпром» із Європи на валдайські окраїни.

Поразка Путіна, або Ймовірне Ватерлоо і для Макрона

Путін програв Європу Еммануелю Макрону. Кремлівська солідаристка Марін Ле Пен, розтринькавши мільйони кремлівських євро, зазнала фатальної невдачі. За центриста Еммануеля Макрона проголосували 66,10% виборців (20,7 млн осіб), за ультраправу Марін Ле Пен – 33,90% (10,6 млн осіб). Після оголошення результатів виборів політики Європи почали активно вітати переможця.

Президент України Петро Порошенко привітав Еммануеля Макрона з перемогою і наголосив, що Київ очікує на плідну співпрацю з Францією і на продовження роботи Нормандського формату.

Президент США Дональд Трамп привітав нового президента Франції з «великою перемогою на виборах» і висловився, що з «нетерпінням очікує можливості працювати разом». Привітання Дональд Трамп традиційно розмістив на своїй сторінці у мережі Twitter.

Німецьке МЗС надіслало свої вітання Макрону, запевнивши, що офіційний Берлін буде підтримувати новообраного французького президента.

Відреагував на перемогу Макрона і Шарль Мішель, керівник уряду Бельгії. Він теж висловив сподівання, що «спільною працею з французами вдасться працювати в напрямку нового європейського розвитку».

Антоніо Таяні, президент Європейського парламенту, наголосив, що покладається на Францію, адже вона «розташована в серці Європи». Вочевидь Антоніо Таяні недостатньо добре вивчав географію, коли навчався у школі. Географічне «серце Європи» знаходиться біля литовського містечка Бернотай, 26 кілометрів від Вільнюса, про що уряд Литви має сертифікат від Французької академії наук.

Керівник Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, який уже протверезів після Женевського саміту, також привітав Еммануеля Макрона з перемогою і заявив у офіційному листі, що радий за громадян Франції, які обрали європейський шлях розвитку. На думку Юнкера, саме таким чином можна розбудовувати сильну і справедливу Європу.

Новий французький лідер пообіцяв не скоритись диктатурі Путіна, нівелювати його прожекти з розколу ЄС і що Франція стане на чолі боротьби з тероризмом, у першу чергу – з кремлівським. Після офіційного вступу на посаду президента, Емануель Макрон пообіцяв розпочати розслідування стосовно втручання Кремля у вибори президента Франції, а зокрема – зламу електронної пошти його передвиборного штабу.

Путін перебуває в глибокій журбі, що президентом Франції став політик із оточення Ротшильдів, із яким Кремль побив горщики ще в 2003 році. Приховуючи роздратування, він у числі останніх вимушено відправив телеграму з привітанням Еммануелю Макрону і лицемірно нагадав про тероризм, екстремізм та локальні конфлікти, з якими Парижу й Москві необхідно боротись разом.

Путін розраховує, що під час червневих парламентських виборів у Франції клевретка Кремля Марін Ле Пен здобуде певне число місць у парламенті. На тлі спадання популярності французьких провідних політичних сил – республіканців і соціалістів – Ле Пен ймовірно зуміє створити «парламентське болото», з яким новообраному президентові Франції таки доведеться рахуватись. Адже саме від парламенту залежить затвердження кандидатури прем'єр-міністра, міністрів і прийняття важливих законів. У Кремлі мають намір домогтись новітнього Ватерлоо – створити і поглибити у Франції політичну кризу за посередництвом парламентських ультраправих популістів.

Меркель і Путін – світоглядні антиподи

Міжнародною темою, яку минулого тижня активно обговорювали в західній пресі, стала зустріч Путіна із Анґелою Меркель, канцлеркою Німеччини. Видання «Financial Times» докладно аналізувало спробу «перезавантажити» двосторонні відносини. Ключовим питанням зустрічі стала ситуація в Україні та виконання (а точніше невиконання) з боку Москви її зобов'язань у рамках «Мінських угод».

Німеччина також стурбована, що Кремль може спробувати втрутитись у німецькі вибори, заплановані на вересень 2017 року, особливо враховуючи, що в 2015 році рускі хакери вже зламували сервери Бундестагу. На загал, позиція Німеччини полягає в тому, що при засудженні анексії Криму і дій Кремля на Донбасі, Берлін хоче продовжувати діалог з Москвою, тому канцлерка реалізовує, зустрічаючись із Путіним, «човникову дипломатію».

«Financial Times» зробило висновок, що, незважаючи на всі зустрічі, навряд чи вдасться закрити зяючий політичний розрив у стосунках «свободолюбивої німецької канцлерки» і «авторитарного кремлівського боса».

Проте західні ЗМІ та аналітики не помітили головного лейтмотиву цієї зустрічі: Анґела Меркель прибула в Сочі перед липневою зустріччю G20 у Гамбурзі, щоб особисто визначити емоційно-психологічний стан Путіна, який сам себе загнав у політичну безвихідь.

Меркель у тренді

Партія «Християнсько-демократичний союз», до якої належить канцлерка Німеччини Анґела Меркель, під час місцевих виборів у північній Німеччині отримала високий результат. Аналітики вважають, що це свідчить про зростання шансів для Анґели Меркель здобути перемогу 24 вересня 2017 року під час загальнонаціональних виборів. ХДС отримала підтримку 32% виборців, а лівоцентристська Соціал-демократична партія – 27%. Для соціал-демократа Мартіна Шульца і головного опонента Меркель такий результат є втратою політичних позицій.

Прокремлівська партія «Альтернатива для Німеччини» подолала бар’єр у 5%, а це означає, що тепер вона представлена у 12 із 16 регіональних парламентів Німеччини. Всі німецькі партії повідомили, що з «Альтернативою для Німеччини» не творитимуть жодних коаліцій.

Сирія у трикутнику між Трампом, Путіним та Ердоганом

Минулого тижня кремлівська тематика розглядалась у різних контекстах, а зокрема у черговому намаганні врегулювати сирійський конфлікт. Так, 2 травня Путін зателефонував Дональду Трампу, щоб обговорити цю тему, а 3 травня Путін зустрівся у Москві з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і заручився його підтримкою. Як пише Ішаан Тарур, міжнародний кореспондент «Washington Post», Москва посилено намагається нав'язати нове дипломатичне вирішення сирійського конфлікту, причому за допомогою двох країн – США і Туреччини, які недавно виступали різко проти політики Москви на Близькому Сході.

Пропозиція Путіна, яку підтримав Ердоган, передбачає створення «зон деескалації», які дозволять уникнути зіткнень між повстанцями і урядовими військами Башара Асада. Судячи з усього, адміністрація Трампа прихильно поставилась до пропозиції Путіна, оскільки у Трампа ще не визначили в Сирії кінцеву американську мету. Однак той факт, що РФ, Туреччина і США погодилися на план деескалації, ще не означає, що його реалізація відбудеться без зривів: усередині сирійської держави присутні занадто глибокі лінії політично-соціального розламу.

Туреччина пригрозила США ракетним ударом

Ільнур Чевік, радник президента Туреччини, заявив, що взаємодія військ США із курдськими загонами самооборони YPG, які перебувають на турецько-сирійському кордоні, може мати вкрай негативні наслідки – призвести до «випадкового» ракетного удару по американським військам. Радник Ердогана наголосив: «Ми не будемо звертати увагу на те, що там є американська військова техніка. Раптово й цілком випадково кілька ракет можуть у неї поцілити».

ЮНЕСКО: Ізраїль – «окупаційна країна»

Виконавча рада ЮНЕСКО прийняла резолюцію про статус Єрусалима, в якій Ізраїль названо «окупаційною державою». У тексті резолюції сказано, що заходи, які здійснює Ізраїль із метою «змінити статус священного міста Єрусалима», не мають жодної юридичної сили. У резолюції особливо Ізраїль засуджено за його окупацію східного Єрусалима.

Створення держави Палестина є пріоритетним питанням у світовій політиці. Деякі країни, в тому числі Ватикан і Швеція, вже ухвалили резолюції про визнання Палестинської держави. Однак для остаточного вирішення конфлікту необхідне продовження мирних переговорів Ізраїлю і Палестини. Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею. У той же час палестинці розглядають Східний Єрусалим як столицю майбутньої палестинської держави.  

Трамп хоче примирити Палестину та Ізраїль

Президент США заявив, що найбільшою перешкодою для миру між Ізраїлем і Палестиною є «Ісламська держава», проте переговорний процес стосовно примирення Ізраїлю і Палестини таки почався. Про це Дональд Трамп повідомив під час спільного брифінгу з палестинським лідером Махмудом Аббасом у своїй вашингтонській резиденції. Президент США зазначив, що на урочистий обід у Білому Домі запрошені впливові представники Палестини та лідери Ізраїлю, де вони матимуть місце для конструктивних переговорів стосовно врегулювання політичних розбіжностей.

Соціальний бунт у країні сировинної економіки

На вулицях Венесуели тривають перманентні щоденні протести, венесуельці незадоволені умовами життя та соціально-політичним хаосом. В акціях протестів загинуло орієнтовно 40 венесуельців. І навіть після обіцянки президента Ніколаса Мадуро, любого друга Путіна, підвищити на 60% зарплати і пенсії, протестні антиурядові настрої не вщухли. Протестуючі вимагають припинення державних репресій стосовно опозиції та проведення виборів.

Економічна криза у Венесуелі триває четвертий рік. Останнім часом, через фатальну девальвацію, під час розрахунків у магазинах болівари почали зважувати на вагу. Інфляція сягнула понад 500%. Пальне здорожчало у 60 разів. У країні дефіцит продуктів і речей першої необхідності, на вулицях – убивства і грабежі. Венесуела потерпає від погіршення експортних умов для сировинної економіки, яка приносить країні 95% усіх експортних надходжень.

Президент Дональд Трамп: перші 100 днів на посаді

Однією з найбільш обговорюваних подій у США і надалі є перші 100 днів перебування Дональда Трампа на посаді президента. Оцінювали його діяльність всі: праві і ліві, консерватори і ліберали, лоялісти і критики. Примітно, що результати такого оцінювання є цілком протилежними і залежать від фактору, хто дає оцінку діяльності президента США.

Сам Трамп заявив, що 100 днів – це недоцільний стандарт або некоректний рубіж, але у своїй офіційній промові, присвяченій цьому стандарту, зазначив, що до його вступу на посаду президента ніхто не зумів домогтись таких вражаючих результатів, як він, і що його 100 днів стали «одними із найуспішніших в історії США». Втім, видання «Washington Post» висловило думку, що промова Дональда Трампа, з нагоди 100 днів його президентства, позначена «проявом найбільшої ненависті за всю історію».

Республіканці намагались підтримати свого президента. Так, наприклад, керівничка Республіканського комітету Республіканської партії Ронна Ромні-Макданіель, племінниця Мітта Ромні, написала хвалебну статтю на сайті «Fox News», суть якої можна звести до однієї тези: Дональд Трамп провадить країну в правильному напрямку, економіка незабаром розквітне, і все буде добре.

Ультраправий сайт Breitbart пояснив неоднозначне ставлення в американському суспільстві до президентства Трампа тим фактом, що всі 100 днів супроводжувались безпрецедентним опором з боку демократів, деяких республіканців і мейнстрімових ЗМІ, які прагнуть негативно вплинути на його історичне президентство. Так, наприклад, ресурс «National Review» назвав перші 100 днів Трампа «шоу ні про що» та «метушнею, сповненою порожніх символічних жестів», а консервативна коментаторка Дженіфер Рубін написала в газеті «Washington Post», опозиційній до лідера США, що Трамп – це «ненормальний президент» у першу чергу через те, як він ставиться до ЗМІ, називаючи їх «ганьбою» для США і «болотом».

Демократи, як і слід було очікувати, різко розкритикували Трампа. Найкраще це вдалось колишньому кандидатові у президенти Берні Сандерсу, який докладно пояснив, що справа не у досягненнях Трампа або у їх відсутності, а в його цілковитому лицемірстві. Сандерс переконаний, що Трамп порушив всі обіцянки, дані робочому класу Америки під час виборів.

Багато ліберальних ЗМІ, підводячи підсумки, зосередилися на факт-чекінгу. Так, інформаційний ресурс Buzzfeed опублікував статтю під заголовком «100 справжніх і фальшивих заяв за перші 100 днів» – по одному на кожен день президентства Дональда Трампа.

Видання «New York Times» провело більш детальний аналіз діяльності Трампа, зосередившись на його політичних обіцянках – «осушити болота Вашингтона», вийти з «несправедливої Паризької кліматичної угоди», «забезпечити економічне зростання». Підсумок «New York Times»: заяви були або помилковими, або вводять в оману.

За оцінкою аналітичного сайту «FiveThirtyEight», всі ранні індикатори президентства Трампа є в наявності. Його передвиборча кампанія робила акцент на політику «білої ідентичності». Перші 100 днів – від риторики до призначень – показали, що загальні принципи Трампа коректив не зазнали. І неважливо, змінив він чи ні своє особисте ставлення до НАТО або до китайської валюти.

Варто також відзначити статтю політичного експерта Стівена Сестановича, опубліковану на сайті «Atlantic», який пише: «Під час передвиборчої кампанії Трамп запропонував суперечливу зовнішню політику – відмову від тягаря глобального лідерства та посилення національного самоствердження. Незважаючи на те, що Трамп правильно відчув суспільні настрої, він може нашкодити собі, намагаючись змінити американську зовнішню політику, особливо відновлюючи конфлікти, які США вже виграли».

Перша гучна перемога Трампа над спадщиною Обами

Схвалення у Конгресі США урядового законопроекту про охорону здоров'я стало першим переможним раундом у тривалій боротьбі адміністрації президента Дональда Трампа проти медичної реформи Барака Обами. Після того, як у Конгресі підтримали скасування системи медичного страхування, яку запровадив Барак Обама, і заміну її новою програмою, Дональд Трамп зібрав у Рожевому саду Білого Дому своїх соратників. Виступаючи перед ними, американський лідер висловив абсолютну впевненість у тому, що його реформу охорони здоров'я підтримає і Сенат.

Раніше повідомляли, що за республіканський законопроект про скасування Obamacare проголосували 217 депутатів, проти висловилися 213. Таким чином, документ отримав всього на один голос більше мінімального числа, необхідного для того, щоби його прийняти. Можна не сумніватися, що позитивне голосування проти Obamacare буде мати далекосяжні наслідки.

У США створять антикремлівський комітет

Палата представників Конгресу США схвалила створення спеціального комітету для боротьби з гібридним впливом Кремля на інші країни. В документі сказано: «У структурі виконавчої гілки влади створити міжвідомчий комітет, завдання якого буде полягати у протидії активним гібридним діям Російської Федерації».

До складу комітету увійдуть представники офісу директора Національної розвідки, Державного департаменту, Міністерства оборони, Міністерства фінансів, офісу Генерального прокурора, Міністерства енергетики та Федерального бюро розслідувань. Комітет буде проводити регулярні зустрічі. Ця структура щороку буде зобов'язана звітувати перед Конгресом про виконану роботу, а також повідомляти про спроби кремлівської влади чинити втручання. Тепер цю ініціативу, разом із іншими законопроектами про фінансування федерального уряду до 30 вересня, повинен підтримати Сенат США.

У ФБР знайдуть «вакцинацію» проти кремлівської пропаганди

Найефективніша протидія спробам руских втручань у внутрішні процеси США – розповісти людям про кремлівські методи та наслідки їх впливу на свідомість і підсвідомість, щоб у подальшому ці методи втратили свою ефективність. Про це в інтерв'ю для CNN розповів Джеймс Комі, директор ФБР, напередодні повторних слухань у Сенаті США щодо втручання РФ у внутрішні справи США.

Проблема кремлівського втручання тепер іще більше загострилась, «враховуючи можливості суперників». Джеймс Комі уточнив, що передусім йдеться про РФ, яка минулого року «використовувала всі можливі вектори, намагаючись вплинути та підірвати нашу власну віру в демократичні процеси». Директор ФБР зазначив, що його відомство сприймає вчинки Кремля надзвичайно серйозно, а також зазначив, що деякі зусилля руских хакерів базуються на підходах і методах ще часів радянської ери. Однак частина іншого інструментарію, який використовують тепер, стала більш потужною. Зокрема, можливість впливати через соціальні медіа.

Нагадаємо, директор ФБР Джеймс Комі під час слухань в юридичному комітеті Сенату США повідомив, що Кремль і далі втручається в американську політику й внутрішнє життя країни. Сенатор Ліндсі Грехем, який провадить власне розслідування про вплив РФ на вибори у США, запитав директора ФБР, яку загрозу становить Кремль. Той відповів: «Безумовно, на мій погляд, найбільшу загрозу серед всіх країн на Землі, враховуючи наміри Москви та її можливості». Тобто, Москва – це найбільше джерело міжнародної дестабілізації.

Пентагон розглядає Москву як «осине гніздо» тероризму

У командуванні спецоперацій США заявили, що вони трактують рівень загрози від РФ як один із найвищих, який перебуває на одному щаблі з можливими загрозами для США від об’єднань екстремістів і терористів.

Відповідну заяву зробив генерал Реймонд Томас. Він наголосив, що одним із головних пріоритетів для американських військових сил залишається протидія можливій загрозі від організацій екстремістського типу, а другий пріоритет – підтримка Європейського командування США у боротьбі з рускою агресією на території Європи.

Нагадаємо, американський міністр оборони наголосив, що Москва прагне встановити контроль над сусідніми країнами в економічній і політичній сферах, а також у питаннях, які стосуються контролю за їх національною безпекою. Американський військовий вважає, що Кремль не гребує жодними методами, щоби просувати власні інтереси у пострадянських країнах. Саме тому США разом із країнами-партнерами повинні зміцнювати власні позиції щодо протистояння кремлівській агресії.

Компанія «SpaceX» випередила повітряно-космічні сили РФ

Компанія «SpaceX» здійснила запуск ракети-носія «Falcon-9» із розвідувальним супутником «NROL-76». Процес запуску ракети з космодрому Космічного центру ім. Кеннеді, що у штаті Флорида, транслювали через соціальну мережу Facebook – на сторінці компанії «SpaceX». Перший ступінь ракети, який є багаторазовим у конструкції «Falcon-9», успішно повернувся на спеціальний майданчик на мисі Канаверал.

Цей запуск став і першим замовленням від Міністерства оборони США. Супутник, який вивели на стаціонарну орбіту, буде використовувати Національне розвідувальне управління. Відомо, що розвідувальний супутник «NROL-76» призначений для виявлення потенційних загроз національним інтересам США. Зокрема, збір інформації може стосуватись виявлення й оперативного попередження підготовки ракетного удару, моніторингу місць розробок ядерних озброєнь в інших державах, виявлення терористичних угруповань тощо.

У Південній Кореї запрацювала американська система ПРО

Американські військові завершили розгортання у Південній Кореї протиракетного комплексу THAAD. Його розміщення викликало протести Росії, Китаю і КНДР, хоча можливості THAAD перехоплювати ракети поки що є обмеженими. Для приведення системи у повну боєздатність необхідно затратити ще кілька місяців.

Станом на сьогодні комплекс THAAD може знищувати балістичні ракети малої і середньої дальності у радіусі до 200 кілометрів і на висоті до 150 кілометрів. Раніше такі системи були розміщені на Гавайях і острові Гуам у Тихому океані для запобігання загроз із боку КНДР.  

На 150 секунді польоту ракетам Кремля – кирдик

Генерал-майор Сергей Ягольніков, начальник Центрального науково-дослідного інституту Військ повітряно-космічної оборони РФ, повідомив, що протиракетна система США може вразити рускі міжконтинентальні балістичні ракети вже на 150 секунді їхнього польоту.

Генерал-майор зазначив, що період підготовки ПРО для застосування забезпечує достатній баланс часу для обстрілу руских МБР на висхідній траєкторії їхнього польоту. Ягольніков розповів: «При застосуванні зовнішнього цілевизначника із космічного апарату пуск американських протиракет можливий уже на 85 секунді після старту руских МБР. Тобто, 20 секунд – це час для виявлення старту рускої ракети; 20 секунд – час для команд бойового управління, 45 секунд – час передстартової підготовки протиракети з урахуванням координат зустрічі з ціллю. Отже, відповідно з часовим розрахунком, на 150 секунді знищення рускої МБР стає реальністю».

Ятаган у спину Кремля

Саудівська Аравія знижує ціни на всі сорти нафти на своєму найбільшому ринку збуту – азійському. Діючі термінали саудитів у Перській затоці продовжать працювати на Азію, а постачання нафти через оновлений термінал будуть скеровані в Європу, де, як відомо, домінує руска нафта.

Компанія «Saudi Aramco» знизила ціну нафти Arab Light на $1,15 порівняно з березневими постачаннями, а знижки, оголошені в березні на квітневі партії, зросли у тричі. Надлегкі сорти саудівської нафти подешевшали ще суттєвіше. Червневі партії Extra Light і Super Light будуть коштувати азіатським покупцям на 60 і 70 центів дешевше, ніж у травні.

У 2018 році саудити почнуть роботи з модернізації та розширення пропускної здатності відвантажувального терміналу в порту Аль-Муаджіз, що на узбережжі Червоного моря, який припинив роботу в 1990 році. Після завершення реконструкції порту Саудівська Аравія зможе експортувати до 15 млн барелів нафти у день, що вдвічі більше поточних обсягів експорту, який завдасть сировинній економіці РФ незворотних втрат.

Лукавство Путіна викрили

Видання «The Wall Street Journal» повідомило, що в Білому Домі не впевнені у щирості Путіна стосовно вирішення сирійського конфлікту. Про це газеті розповів компетентний чиновник, знайомий із деталями телефонної розмови, яка відбулась між президентами США і РФ. Путін начебто переконував, що хоче якнайшвидшого відновлення миру в Сирії, але у Трампа склалось стійке враження у несерйозності цих запевнень.

За підсумками телефонної розмови прес-служба Кремля повідомила, що президенти обговорювали можливість особистої зустрічі під час саміту G20, який відбудеться 7-8 липня в Гамбурзі, проте Білий Дім у своєму повідомленні не підтвердив такої домовленості. Американський чиновник, який спілкувався з «The Wall Street Journal» на умовах анонімності, розповів, що питання особистої зустрічі Трампа і Путіна не обговорювали.

Телефонна розмова тривала орієнтовно 30 хвилин, а ініціювало її оточення Путіна довгими і набридливими вмовляннями американської сторони. Натомість кремлівська прес-служба повідомила, що ініціатором телефонної розмови був Дональд Трамп. Раніше у Кремлі повідомили, що Путін хотів би, щоби його зустріч із Трампом відбулась у Любляні, столиці Словенії, але на конкретній даті зустрічі не наполягав.

РФ звинуватили в постачанні Сирії хімічної зброї

Про «слід» Москви в застосуванні хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб заявили в організації «Human Rights Watch». Автори розслідування запевняють, що на Хан-Шейхун скинули авіаційні бомби ще радянського виробництва. Розслідувачі вважають, що урядові війська Сирії застосували бомби ХАБ-250 і ХАБ-500. Такий висновок зроблений на підставі факту, що на уламках бомб із зони ураження видно зелене маркування, яким боєприпаси такого роду маркували тільки в СРСР.

Хімічна зброя радянського виробництва зберігалась у різних країнах Варшавського блоку, проте за її знищенням активно стежили західні експерти. Єдиною країною, де процес утилізації був практично не контрольований, є РФ.

Москва стала не корисною

Позиція Кремля не конструктивна щодо врегулювання конфлікту РФ із Україною, а довіра між Вашингтоном і Москвою практично дорівнює нулю. Договір з контролю за озброєннями і ситуація в Україні є тими сферами, де Москва «не надто корисна сьогодні». Про це держсекретар США Рекс Тіллерсон повідомив під час виступу в Державному департаменті.

Кремль поставлять на контроль

Влада США візьме на особливий контроль далекосхідні порти Владивостока, Ваніно і Находки у контексті виконання санкцій проти КНДР. Відповідний законопроект схвалили у Конгресі США. Крім руских портів, які, на думку конгресменів, можуть використовуватись для порушення санкційного режиму, в «список спостереження» потрапили китайські порти Даньдуна і Даляня, де також пропонують проводити прицільні перевірки. Крім того, в перелік включені іранські порти та аеропорт імені Імама Хомейні у Тегерані, а також сирійські Латакія, Баніяс і Тартус.

Зокрема, забороняється реєстрація в портах північнокорейських суден, щоби вони могли продовжувати перевезення під прапорами інших країн. Крім того, заборонена морська торгівля з КНДР та купівля у режиму Кім Чен Ина золота, нікелю, титану, цинку, рідкоземельні метали, вугілля і заліза.

Окремим пунктом прописана необхідність боротьби з використанням рабської праці громадян КНДР за кордоном, що здійснюється в інтересах і за сприяння північнокорейського диктатора. Як розповів автор законопроекту Ед Ройс, компанії зі Сенегалу і Катару перевозять в Анголу північнокорейських робітників, які надсилають свої заробітки на батьківщину, «заробляючи для режиму мільярди доларів у рік у твердій валюті». Ці гроші північнокорейський лідер Кім Чен Ин використовує для просування своїх ядерної та ракетної програм і платить своїм генералам, купуючи їхню лояльність.

На Москві обурились: «Нас нагинають до плінтуса!»

Прийняття в США закону про перевірки портів руского Примор'я і руских суден стосовно дотримання санкцій США щодо КНДР рівнозначно оголошенню війни Москві, – обурився Костантін Косачов, голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ.

Він висловив сподівання, що американський законопроект «ніколи не буде реалізований, оскільки його реалізація передбачає силовий сценарій» із примусовим доглядом американськими військовими кораблями всіх пароплавів. Косачов заявив, що такого роду силовий сценарій «не вкладається йому в голові», оскільки він «означає оголошення війни Москві».

Косачов зазначив, що законопроект США не відповідає міжнародному праву. Він заявив, що в нинішньому маневрі законодавців США немає нічого нового, тому що американці «всіма правдами і не правдами намагаються утвердити верховенство власного законодавства над міжнародним». А це є «головною загрозою міжнародному праву і головною проблемою сучасних міжнародних відносин». А Москва, наполягає лицемір Косачов, відстоює першенство міжнародного права. Але у випадку, якщо це Кремлеві вигідно.

Руских знову зроблять холопами

Громадяни РФ, які займаються самоорганізованою трудовою діяльністю (приватні підприємці, адвокати, нотаріуси, блогери, журналісти, няні), можуть позбутись права виїзду за кордон, – пригрозив Валерій Рязанський, голова комітету Ради Федерації з питань соціальної політики До кінця року на РФ знайдуть правове рішення для нових взаємин держави і самозайнятих громадян.

Рязанський наголосив, що в такий спосіб держава буде нагадувати громадянам, що за ними числяться невиконані соціальні зобов'язання, тобто фінансовий оброк. Окрім того, самозайнятих громадян РФ можуть позбавити і повноцінної пенсії, якщо у них не буде стажу і необхідних «балів» для нарахування пенсії. Мінімальна пенсія на РФ не перевищує 7-8 тисяч рублів у місяць (3080 – 3520 гривень станом на 04.05.2017).

Самозайнятими є громадяни, які здатні самостійно заробити собі на прожиття, без участі великого капіталу – державного чи приватно-олігархічного. Саме для цієї категорії й вирішили скасувати «Юріїв день», адже комусь потрібно годувати решту непридатного для самозабезпечення населення РФ. Не буде ж держава займатись годуванням свого плебсу. Ніколи. Треба бомбити сирійські міста, підтримувати терористів Донбасу, а головне – здіймати на кпини США.

У Суркова, спільника Путіна, дуже хворобливий вигляд

У соціальних мережах активно обговорюють фото Владіслава Суркова, дуже схудлого спільника Путіна, якого називають архітектором «ЛДНР». Яскраво виражену худобу помітили і висловлюють свої припущення відомі на РФ особистості. Навіть керівник Чечні Рамзан Кадиров висловив припущення, написавши в Instagram, що «Владислав Юрійович, очевидно, присів на дієту».

Що так змінило зовнішність правої руки Путіна з питань курування терористичними республіками «ДНР» і «ЛНР», можна тільки гадати, не виключаючи і захворювання. Відомо, що симптоми різкого схуднення притаманні багатьом серйозним захворюванням – ендокринним і онкологічним. Але навіть, якщо людина не хвора, таке різке схуднення також не буває здоровим.

Нагадаємо, 21 квітня 2017 року видання «BuzzFeed News» повідомило, що в Білому Домі почали обговорювати питання про призначення спеціального посланника, який вів би переговори з помічником Путіна – зі Сурковим, стосовно подальшої долі «ЛДНР». Кандидатуру спеціального американського посланника, до компетенції якого буде належати і питання вирішення ситуації в Україні, остаточно затвердить держсекретар Рекс Тіллерсон.

Не виключено, комусь на Кремлі подумалось, що таке спілкування буде некорисним. Раптом Сурков випадково скаже не те, що потрібно. А ще може стати і зайвим свідком у Гаазі. Такі побоювання запросто вирішить спеціальна «кремлівська дієта». Ще терорист Коба повчав своїх послідовників: «Нема людини, нема і клопотів».

Новий маршрут постачання газу в Європу

Італійська компанія «Snam», оператор національної газотранспортної мережі, відкриває новий східний маршрут постачання блакитного палива, який дозволить транспортувати газ у Європу з Італії через Альпи. «Snam» планує завершити реверсний проект в Альпах у 2018 році, що дозволить експортувати до 13 млрд кубічних метрів газу в рік через три пункти з'єднання ГТС. А пункт з'єднання ГТС у Тарвізіо, де італійська система сполучена з австрійською, має пропускну потужність 18 млрд кубометрів.

Компанія «Snam» отримає можливість експортувати газ у Францію, Німеччину, Словаччину, Словенію, Угорщину та Австрію – до самого кордону зі Словаччиною. Звідти газ можна постачати в Україну через існуючий двосторонній словацько-український трубопровід.

Зазначимо, що Адріатичний регазифікаційний СПГ-термінал, який знаходиться біля італійського міста Ровіго, призначений для прийому скрапленого природного газу з танкерів-газовозів, його подальшої регазифікації та передачі в газорозподільні мережі Італії. Це перший в Європі регазифікаційний термінал гравітаційного типу, який з'єднаний трубопроводом із розподільною мережею Італії.

На початку квітня 2017 року НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», «Snam» (Італія) і «Eustream» (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співробітництва у використанні та розвитку газотранспортної системи України. У рамках меморандуму компанії проведуть спільну оцінку можливостей використання та посилення ГТС України, щоби зробити її більш ефективною, сучасною і конкурентоздатною. Реалізація цього проекту підвищить ліквідність і безпеку постачань на газовому ринку як України, так і ЄС, що цілком відповідає стратегії енергетичної безпеки Європи.

У найближче десятиліття, відповідно з новим прогнозом компанії «British Petroleum», її доповідді «Energy Outlook 2035», глобальний попит на енергоносії матиме стале зростання і збільшиться на 37%, а потреба в природному газі перевищить попит на нафту і вугілля. Автори доповіді зазначили, що «мережа трубопроводів РФ буде поступово втрачати своє значення як засіб транспортування газу». На зміну їй прийдуть танкери для зрідженого газу, які здійснять революцію на світовому енергетичному ринку і залишать Москву в рядах безнадійних газопостачальних аутсайдерів.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ