Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Українські банки бояться «зайчиків» та «левів»

Повертаючись з-за кордону, ввозьте в країну готівкові долари та євро — іншу валюту не завжди можна обміняти на гривні
"Де у Львові можна обміняти білоруські рублі на гривні?", - запитала мене кілька днів тому подруга. Вони з компанією їздили на Зелені свята на екскурсію у Білорусь, а коли повертались, не обміняли тамтешні гроші на гривні. А у нас це виявилось не так легко зробити.
У БІЛОРУСІ у будь-якому від-ціленні банку обмінюють чотири валюти - долари, євро, російські рублі та українські гривні. Одна гривня там коштує 440 білоруських рублів У мене після приїзду додому залишилось 150 тисяч (приблизно 340 гривень) Сума, звичайно, невелика, але для чого мені в Україні білоруські гроші7 Якби знала, що у нас це така проблема, то обміняла б ці рублі ще у Білорусі, - каже Леся. - Оббігавши місто, знайшла лише три кантори, де можна було обміняти "зайчики". В одному обміннику за одну гривню хотіли тисячу білоруських рублів. Щоправда, обмінювати 150 тисяч рублів відмовились - операції з такими «копійками» вони не проводять. В іншому, спитавши, яку суму я хочу обмінювали, сказали, що можуть дати гривню лише за 10 тисяч рублів! Найкращі умови запропонували... в театральних касах. За 150 тисяч білоруських рублів дали 225 гривень. Тобто понад 100 гривень я все одно втратила. Уявляю собі, у якій скруті опиняються білоруські туристи, які не в курсі, що в Україну треба їхати лише з гривнями чи доларами або євро".
Хоча "бацьківські" рублі належать до другої класифікаторної групи валют (тобто формально є конвертованими, але їх широко не використовують для платежів за міжнародними
операціями і не продають на головних валютних ринках світу), не так багато українських банків можуть їх обміняти. Зважаючи на те, що до України приїжджає все більше білоруських туристів а наші їздять гуди (все-таки сусіди), людей які хочуть обміняти білоруські рублі на гривні чи навпаки, вистачає
Утім подібна ситуація не лише з білоруськими рублями. У більшості обмінних пунктів проводять операції з чотирма видами валют - доларами, євро фунтами стерлінгів та російськими рублями. Практично у кожному канторі, що в центрі міста можна обміняли польські злоті - зважаючи на велику кількість туристів з Польщі, операція популярна. Не важко також продати чи купити канадські долари. Зате якщо відпочиваєте у Болгарії, спробуйте обміняти чи витратити усі леви ще до повернення на батьківщину. Звичайно, у Києві з обміном валюти легше - там більше пропозицій, але в інших регіонах леї, крони, динари чи інша екзотична валюта - наче й не гроші.
В управлінні НБУ у Львівській області порадили обмінювати гроші не у вуличних канторах, а звертатись безпосередньо до банківських відділень - у них перелік валют ширший. Як розповів кореспонденту "ВЗ" провідний спеціаліст з неторгових організацій Західного ГРУ "Приват
банку" Анатолій Луговський, їхній банк працює з шістьма видами валют - доларом, фунтом стерлінгів, євро, російським рублем, злотим та канадським доларом. Але у головному відділенні можна обміняти також ізраїльські шекілі, чеські та норвезькі крони. З білоруськими рублями та молдавськими леями вони, як і більшість банків, не працюють - нема попиту Натомість цю валюту можна обміняти у Трускавці - кантори при готелях часто мають "меню", у якому врахована специфіка публіки.
Чи не найбагатший перелік валют виявився в “Укрексімбанку". Практично у кожному відділенні у Львові працюють з тринадцятьма видами - окрім традиційної шестірки, можна придбати чи продати австралійські долари, чеські, словацькі, данські, норвезькі та шведські крони, угорські форинти та швейцарські франки Якщо ви хочете обміняти їх на гривні, то обмежень немає, але якщо навпаки, го може виявитись, що у касі немає потрібної вам суми. Тоді доведеться дозбируваги по інших відділеннях.
Проблеми з обміном валю ти можуть виникнути не лише в Україні, а й за кордоном. Тому перед тим, як збираєтесь на відпочинок, дізнайтесь, яка валюта найбільш ходова на тому курорті, на який ви збираєтесь. Адже буває, що десь популярні лише долари, десь вигідніше брати євро. У більшості закордонних готелів та ресторанів можна розрахуватись міжнародною платіжною карткою, але без готівки все ж не обійтися •- платити за лежаки чи морозиво на пляжі, сувеніри чи якісь інші дрібниці все одно доведеться "кешем".
 
Зіновія ВОРОНОВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ