Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці дозріли до нового «ланцюга злуки», – політолог Романюк

Якщо усі попередні вибори українці були поділені на два табори територіально, то тепер прийшло розуміння, передусім, що політичні сили не є «чорно-білими».

Українці дозріли до нового «ланцюга злуки», об’єднавчим форматом якого стане національний інтерес, – про це 20 січня у Львові під час дискусії «20 років акції «Ланцюг злуки»: реалії та перспективи тієї доби та сьогодення» заявив доктор політичних наук, професор кафедри політології ЛНУ ім. І.Франка, керівник Центру політичних досліджень Анатолій Романюк.

Це підтверджують, зокрема, результати голосування І туру президентських виборів 2010, який продемонстрував, що в свідомості людей відбулися зміни. Якщо усі попередні вибори українці були поділені на два табори територіально, то тепер прийшло розуміння, передусім, що політичні сили не є «чорно-білими». Так, лідер нинішніх перегонів набрав не 75%, а лише 35%, а помаранчевий табір розділився. «На Заході з’явився Янукович, Тігіпко. Те саме відбувається на сході України, де немає домінуючого політика. Отож, українське суспільство стає більш різноплановим», – наголосив політолог.

Тому, на думку А. Романюка, перспектива України – не президентська республіка, а парламентська, де «існує великий спектр різних поглядів».

Все це стало можливим, переконаний політолог, завдяки і «Ланцюгу злуки», що відбувся у січні 1990 р. Опозиційна акція, що зібрала тоді кілька мільйонів людей від Львова до Києва, була потужною пропагандою України, водночас демократичним інструментом ненасильницьких змін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ