Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Українці люблять Росію без взаємності

Лише 21,8% росіян вважають Україну своїм союзником
Більшість наших співгромадян вважають союзниками України Росію, Білорусь і Грузію. А близько 15% українців переконані, що серед пострадянських країн немає дружніх Україні держав. Про це свідчать дані соціологічного дослідження «Взаємні інтереси громадян країн СНД як підстава для інтеграції: що нас зближує, чим ми цікаві один одному?», проведеного міжнародним агентством «Євразійський монітор» із квітня по травень нинішнього року. У кожній країні колишнього СРСР були опитані по і-2 тис. респондентів (в Україні - 2019). Цікаво, що росіян, які вбачають в Україні союзника, майже втричі менше, ніж українців, які найбільшим побратимом нашої країни називають Росію. Розходження між відповідями наших і грузинських респондентів ще більш разючі: грузинів, які вважають Україну союзником їхньої батьківщини, виявилося в чотири рази більше, ніж українців, які сповідують гарячу симпатію до Грузії. Паритет у нас вийшов лише у відносинах із білорусами.
Сьогодні колишні сусіди з радянської «комуналки» цікавлять один одного, як свідчать дані опитування, насамперед у плані туризму. Приміром, більшість жителів Білорусі, Молдови, Росії, Грузії та Азербайджану приваблює унікальність природи нашої країни. Історичні місця та визначні пам'ятки, знову-таки, найцікавіші білорусам, грузинам, литовцям, молдаванам і росіянам. Нашу національну кухню люблять у Білорусі, Грузії, Латвії, Литві, Молдові та Росії. А ось українською літературою зачитуються усього лише 17,8% білоруських учасників опитування та 16,5% - російських. Головні шанувальники нашої культури живуть у Білорусі, Грузії та Молдові.
Мало що знають про Україну 51,6% респондентів із Киргизії, 45,6% - із Казахстану й 43,8% - з Латвії. Можливість влаштуватися на роботу або пройти стажування в якійсь із країн колишнього Союзу навіть не розглядають 82,3% росіян, 82,6% громадян Литви, 72,6% - Латвії та 63,7% - України. Та й на Росію як на потенційного роботодавця із сподіваннями дивляться лише 15,6% українців.

Юлія Кацун, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ