Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україну «присадили» на імпортний газ

Керівництво «Укгазвидобування» зменшує видобування газу в Україні, завдаючи таким чином відучтних ударів українській економіці. Коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

«2010-го року найбільший державний здобувач газу в Україні – компанія «Укргазвидобування» серйозно знизила темпи видобування газу. За минулий рік «Укргазвидобування» стала збитковою і недорахувалась 0,4 млрд. куб. м природного газу. Видобуток газу становив 14,82 млрд куб. м. Це навіть нижче від показника 2008 року.

Слід відзначити, що вперше за 11 років відбулось падіння обсягів видобування газу компанією «Укргазвидобування». Пояснюючи це, керівник «Укргазвидобування» Юрій Борисов, як це практикує чинна влада, звинуватив колишню владу. Звинувачення зводились до «виснаження родовищ природного газу», а також «їх варварського використовування».

Основною метою таких емоційних пасажів було: 1) обгрунтування зниження темпів видобування газу для громадських потреб; 2) обгрунтування збільшення закупівель газу у «Газпрому»; 3) і, звичайно, обгрунтування збільшення капітальних витрат підприємства.

Тут слід сказати, що вітчизняного видобування газу ледь вистачає для потреб населення, тож для потреб теплокомуненерго доводиться докуповувати газ у Росії. Виходить, що замість тошо, щоб утримувати видобуток газу на досягнутому рівні, керівництво «Укгазвідобування» навмисно робить зворотні кроки і збільшує витрати держави для придбання імпортного газу.

А утримати видобування на рівні 15 млрд. куб.м. – це вже доведена реальність навіть в часи економічної кризи. І це був найуспішніший рік за попередні 15 років.

Власне, протягом 3 тижнів січня 2009 р. «Укгазвидобвання» додатково видобувала 3 млн куб.м. газу щоденно. Загалом виходить близько 60 млн куб. м «варварського» – за словами пана Борисова, – приросту видобування газу. Якщо порівняти січень-лютий 2007, 2008 і 2009 років, то побачимо, що навіть без цього «варварського виснаження» «Укргазвидобування» тільки у січні-лютому 2009 року вдвічі збільшила видобування газу.

І якби насправді йшлося про насильницьке виснаження родовищ, то наслідки цього були б помітні вже у 2009 році і не дали б можливості «Укргазвидобуванню» здобути рекордні 15,23 млрд куб м газу. У 2008 році було видобуто 14,83 млрд куб.м.

Якщо першою причиною уповільнення власного видобутку газу є бажання нинішнього керівництва Мінпаливенерго-Нафтогаза-Укргазвидобування стимулювати збільшення закупівель дорогого імпортного газу, то причина № 2 – це збільшення капітальних витрат підприємств. А саме на цьому останніми роками звикли «заробляти на відкатах» чиновники.

Одразу з приходом нової влади в структуру «Нафтогазу» і дочірніх компаній тут поквапились з проведенням тендерів на різного роду послуги, особлива увага приділяється тим проектам, які стосуються капітальних витрат. Так, якщо ще в першому півріччі 2010 р. «Нафтогаз» і дочірні компанії збільшили капвидатки на 2,7%, освоївши 1,527 млрд грн, то вже за 9 місяців капвидатки зросли всього лише (!) на 29,4% ( освоєно 2,964 млрд. грн.). При потужному зростанні капітальних видатків спостерігається зниження видобутку газу - дивна тенденція.

Глава «Укргазвидобування» Юрій Борисов, колишній менеджер компанії Дмитра Фірташа, мало не власними руками уповільнює видобуток газу основного газовидобувного підприємства країни. Будучи головним джерелом надходження так званого дешевого газу вітчизняного видобутку компанія «Укргазвидобування» таким чином завдала відчутного удару по економіці України в 2010 році знизивши видобуток газу на 0,41 млрд куб. м. Якщо враховувати, що ще дві компанії, які входять у «Нафтогаз» - «Укрнафта» і «Чорноморнафтогаз» разом знизили видобуток газу на 0,61 млрд куб. м, то загалом Україна змушена була докупити в 2010 році понад 1 млрд куб. м газу в «Газпрому» на суму 250 млн доларів (2 млрд грн). Такий результат хазяйнування».

Додамо, що 12 січня у Верховній Раді України пройшли парламентські слухання «Про стан та перспективи видобутку вуглеводнів в Україні та запровадження державної монополії на цю діяльність». Одним із головних мотивів виступів стало те, що в Україні нема іншої альтернативи, як нарощувати власний видобуток вуглеводнів, зокрема газу. Водночас учасники слухань констатували, що держава самоусунулась із цієї сфери, а галузі розвідки та видобування вуглеводнів перебувають у страшному занепаді.

Фото tsn.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ