Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Власники гаражів хочуть знищити природний заказник в одному з районів Львова

Сьогодні,15 липня, у Львівській облраді, обговорили ситуацію з ландшафтним заказником «Торфовище Білогорща», на територію якого претендують власники гаражних кооперативів.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща» знаходиться у Залізничному районі Львова. Загальна площа заказника – 92 га в межах Львівської міської та Зимноводівської сільської рад. Це єдиний в Україні заказник, який розташований в межах міста.

Наталія Кузьма, ініціаторка збереження заказника, розповіла, що територія, яку займає «Торфовище Білогорща» ще в 1939 році була заповідником. Коли у місті почалась сміттєва загроза і частину територій хотіли використати для забудови промисловості, активісти, місцеві мешканці почали створювати петиції з метою захистити цю земельну ділянку. Команда надала наукові обґрунтування Міндовкіллю, яке підтвердило важливість створення заказника.   

"Значення заказника не лише в тому, що там є червонокнижні рослини, тварини, комахи. Якщо перевести на мову цифр, економіки, торфовище в межах міста – це передусім якість нашого повітря, адже торфи абсорбують викиди”, – каже Наталія Кузьма. 

29 жовтня 2019 року Львівська обласна рада проголосувала за створення ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Натомість у справі з’явились люди, які хочуть скасувати рішення про створення цього об’єкта.  

Спочатку до заказника мали увійти землі Львова, Зимноводівської, а також Рясне-Руської сільських рад. Проте остання категорично була проти цього. Конфлікт між Львівською міською радою та Рясне-Руською сільською радою вирішився тим, що міська рада на умовах меморандуму передала сільській раді свою територію у грудні 2019 року. Однак, це жодним чином не впливає на чинність рішення Львівської обласної ради про створення там заказника. 

У 2020 році, коли в державі відбувалися процеси децентралізації, рада Рясне-Руської сільради вирішила на власний розсуд поділити земельні ділянки на території. 

“На моє суб’єктивне переконання, у кінці 2020 року, розуміючи, що Рясне-Руської сільської ради як органу місцевого самоврядування не буде, і її територія приєднається до Львівської міської ради, почалися дивні голосування за виділення на території Рясне-Руської сільської ради великих земельних ділянок для створення начебто гаражних кооперативів”, – пояснює Ярослав Гасяк.

За результатами голосувань Рясне-Руської сільської ради понад 15 га землі було розділено між п’ятьма гаражними кооперативами для безоплатного користування. Кооперативи були зведені у серпні-жовтні 2020 року. Натомість інші земельні ділянки площею понад 40 га передали у власність фізичних осіб. Загалом йдеться про 58 га землі, що опинилися у приватній власності.

Львівська обласна рада подала кілька позовів до Господарського суду Львівської області з метою оскаржити рішення Рясне-Руської сільської ради і визнати законним власником земель Львівську облраду, тобто мешканців міста, які мають повне право розпоряджатися цією територією.

“Це не лише питання екології та якості нашого життя. Сьогодні, особливо в час війни, це також питання, чи ми як країна змінюємося і нарешті йдемо до того, що в нашій державі діють якісь правила, інтереси містян захищені чи у нас надалі працюватимуть схеми корупції”, – додає Наталія Кузьма. 

У відповідь чотири юридичні власники (один з п’яти власників чомусь відмовився брати участь у справі) гаражних кооперативів на території, отримавши свої позовні заяви, вирішили оскаржити рішення ради в Львівському окружному адмінсуді й подали позов на Львівську обласну раду. У своїх позовах власники гаражних кооперативів "Автосвіт", "Пікап", "Автомеханік", "Сілвер Авто" та ТзОВ "Галтекс-Брухт" вказують, що з ними як з власниками земельних ділянок ніхто не узгоджував створення проєкту об'єкта природно-заповідного фонду.

Ярослав Гасяк, начальник юридичного відділу Львівської обласної ради, пояснює, що рішення Львівської обласної ради є законним, процедура була повністю дотримана. Департамент екології, у тому числі за погодженням Міністерства екології, залучаючи громадськість наукове середовище, створили відповідний проєкт, який ліг в основу створення  ландшафтного заказника “Торфовище Білогорща”.

У цій справі виникає багато колізій. Рясне-Руська сільська рада відіграла ключову роль розпаювання цих земельних ділянок, адже за тиждень до розподілу цих територій, Департамент екології звертався до Рясне-Руської сільради з проханням взяти на себе охоронні зобов’язання цієї території. Однак сама рада відмовила і через тиждень роздала земельні ділянки фізичним та юрособам. 

Попри те, у 2018 році почав діяти ЗУ “Про стратегічну екологічну оцінку”, і Рясне-Руська громада перед тим як передати земельні ділянки у власність Львівської міської, а пізніше обласної рад, почала процедуру розробки Генерального плану, але згодом знехтувала самою процедурою узгодження рішення й на власний розсуд розділила територію. 

Софія Шутяк, заступниця голови комітету Національної асоціації адвокатів України із земельного, аграрного та довкілевого права пояснює, що згідно зі статтею 13 Конституції України, земля як природні ресурси належить громадянам України, і кожен громадянин має право користуватися відповідними природними ресурсами безплатно. 

“Парк Івана Франка, Стрийський парк, парк Зимна вода – це теж об’єкти природно-заповідного фонду, і нікому не спадає на думку роздавати ці території під будівництво гаражних кооперативів, – додає Софія Шутяк і каже. Кожен з нас може користуватися об'єктом  загальнонаціонального надбання – у цьому випадку заказником «Торфовище Білогорща”. 

Рішення про оголошення територій об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення є в прерогативі обласної ради, яка як державний орган діє від імені народу України.  Сам заказник зберігає свій статус та режим, незалежно від того у чиїй власності знаходиться земельна ділянка, повідомляє експертка Софія Шутяк.

Додамо, у понеділок, 18 липня, заплановане засідання Львівського окружного адміністративного суду. Суд планує розглянути позов гаражних кооперативів щодо скасування рішення обласної ради про створення заказника «Торфовище Білогорща».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ