Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Наші веслувальники уже здобули рекордну кількість ліцензій

Веслування на байдарках і каное – один з небагатьох видів спорту, де наші спортсмени регулярно здобувають не тільки ліцензії на головні змагання чотириріччя, а й виборюють медалі. Про перспективи наших олімпійців на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, а також про початок веслувального сезону на Львівщині кореспондент Гал-інфо поспілкувався з головою Федерації веслування на байдарках і каное Львівщини, віце-президентом Федерації каное України Володимиром Миляном.
Юрій Чебан

- На даний момент наші спортсмени вибороли три ліценізії: каное-одиночка 1000м та каное-двійка 1000м серед чоловіків та байдарка-четвірка 500 м серед жінок, - починає розмову Володимир Милян. – У каоное-одиночці ліцензію на Олімпіаду виборов Павло Алтухов з Хмельницького, у каное-двійці – Юрій Вандюк та Андрій Рибачок (обидва Луцьк), а у байдарці-четвірці серед дівчат – Марія Повх (Луцьк), Анастасія Тодорова (Южний, Одеська обл.), Марія Кічасова (Херсон) та Інна Грищун (Хмельницький). Варто зазначити, що у веслуванні ліцензії на Олімпіаду не є іменними, а це означає, що відбір на Олімпійські Ігри відбуватиметься за підсумками трьох етапів: Кубка України, двох етапів Кубка світу та чемпіонату України. Після цих змагань остаточно буде сформовано склад нашої збірної на головні змагання чотириріччя. Найголовнішим етапом відбору буде чемпіонат України у Дніпропетровську. Він відбудеться з 8 по 12 червня.

- Скільки ще ліцензій можуть вибороти наші спортсмени?

- Залишився лише один європейський кваліфікаційний турнір. Він відбудеться у Дуйсбургу з 17 по 19 травня. Можна сказати, що це буде останній шанс вибороти перепустки до Бразилії. Теоретично наші спортсмени можуть вибороти ще п’ять ліцензій, але якщо реально подивитися на ситуацію, спрогнозую, що наші спортсмени здатні здобути ще дві перепустки на Олімпіаду. На дистанції каное-одиночка 200м. змагатиметься наш титулований Юрій Чебан. Вважаю, у нього є високі шанси вибороти ліцензію, оскільки там не виступатимуть його основні суперники на цій дистанції. Вони уже здобули ліцензії до Ріо. Якщо у нас буде більше, аніж п’ять ліцензій, це буде дуже приємний сюрприз. Якщо пригадуєте, на минулу Олімпіаду у Лондоні наші спортсмени здобули лише дві ліцензії. Цього року, можна сказати, поставили певний рекорд, оскільки стільки ліцензій не було за усі часи незалежності України. Уже точно сім наших спортсменів їдуть в Ріо-де-Жанейро. Три ліцензії – хороший результат, тим більше тоді, коли ми надіємося на ще дві перепустки.

- На Олімпійських Іграх команда України майже завжди здобувала медалі у веслуванні на байдарках та каное. Чи може на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро ситуація змінитися?

- Важко про це говорити, адже є багато чинників, які впливають на результат того чи іншого спортсмена. Багато чого залежить від кваліфікації, вітру, настрою та багатьох інших факторів. У нас дійсно є спортсмени, які при хорошій підготовці можуть боротися за медалі. Наші хлопці, як і дівчата, при хорошому збігу обставин можуть спокійно претендувати на призові місця. Можливо, хтось претендує на 5-6 місце, але там, де є п’яте, можна поборотися і за третє.

- Чи мають шанси потрапити на Олімпіаду львівські веслувальники Тарас Міщук та Віталій Вергелес?

-Так. На чемпіонаті світу у каное-двійці на 1000м. виступали Юрій Вандюк та Андрій Рибачок. Вони завоювали ліцензію для України. Загалом, на цій дистанції у нас є три сильні пари – Міщук-Янчук, Вандюк-Рибачок та Вергелес-Камерілов. Хто з них поїде на Олімпіаду наразі сказати не можу, усе вирішить чемпіонат України та інші змагання. Повірте, на чемпіонаті України буде така «заруба», як на чемпіонаті світу. Завойовані ліцензії не є гарантією участі у чемпіонаті світу. Це і спробують довести суперники Вандюка та Рибачка.

- Чи актуальна проблема з фінансування наших олімпійців у підготовці до Ріо?

- Серйозних проблем немає. Міністерство молоді та спорту України виділили гроші на підготовку. Зараз наша команда перебуває на других навчально-тренувальних зборах у Туреччині. Можна сказати, що для нашої веслувальної еліти фінансування є належним.

- І на останок, чи будуть змагатися усі найсильніші спортсмени області на Кубку Львівщини, що відбудеться на озері «Наварія» у квітні?

- Так, оскільки ці змагання будуть відбірними до Кубка України. На них виступатимуть і Тарас Міщук та Віталій Вергелес. Також не списуємо з рахунків львів’янку Анастасію Горлову. Вважаю, у неї є шанс пробитися до збірної України та поїхати на Олімпійські Ігри.

Богдан Пастернак, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ