Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Волинь на порозі локдауну: чи реальна "червона" зона карантину?

Глава МОЗ Віктор Ляшко назвав Волинь з-поміж чотирьох регіонів, над якими зависла загроза оголошення червоної зони карантину. У чому ж причини такої ситуації, адже ймовірність локдауну – не надто приваблива перспектива?

Фото: Depositphotos

COVID наступає

Від початку вересня на Волині стрімко зросла кількість нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Зокрема лише станом на 16 вересня протягом доби в регіоні занедужали 91 особа. В середньому за попередній тиждень – 80 людей щодня.

Всі нові хворі на COVID-19 на Волині – не вакциновані

Це більше, аніж під час ковідної хвилі торік. У 2020-му на 16 вересня зареєстрували 76 хворих на коронавірус при середній кількості у 70 осіб протягом тижня.

Тобто нині щодня реєструють на понад 10% більше хворих на COVID-19, аніж торік.

За даними головного державного санітарного лікаря в області Наталії Янко, кількість захворілих на коронавірус у регіоні 16 вересня майже вдвічі перевищила кількість людей, які виздоровіли: відповідно 91 та 54 особи. Найбільше нових хворих на ковід зареєстрували у Ковельській територіальній громаді (19), Камінь-Каширській ТГ (18) та Луцькій ТГ (14).

Загалом від початку пандемії COVID-19 забрав життя понад 1,2 тисячі волинян.

Вакцинація забуксувала

За даними Системи охорони здоров’я України, рівень вакцинації на Волині залишається одним із найнижчих в Україні. Протягом минулої доби в області зробили 2588 «уколів». Менше, ніж на Волині – тільки в трьох регіонах.

Але впродовж минулого місяця волиняни отримали тільки 32,5 тисячі щеплень від коронавірусної інфекції. За цим показником область перебуває на останньому місці в Україні. Для порівняння, на Рівненщині, яка посідає передостаннє місце, ця цифра становить 38,5 тисячі.

| Волинь пасе задніх у вакцинації від COVID-19

Загалом від початку вакцинації мешканцям Волині ввели 197,2 тисячі доз вакцин від COVID-19, що є одним із найнижчих показників у країні. Гірші справи – тільки на Луганщині.

Найпопулярнішими вакцинами серед волинян залишаються Pfizer-BioNTech (понад половина щеплень) та AstraZeneca (близько чверті щеплень).

Повністю вакциновані, тобто отримали дві дози вакцини, на Волині тільки 8,5% на 10 тисяч жителів.

Для порівняння:

  • Рівненська область – 9,4%

  • Львівська область – 12,3%

  • Тернопільська область – 10,7%

  • Хмельницька область – 11,9%

  • Івано-Франківська область – 8,3%

  • Чернівецька область – 9,8%

  • Закарпатська область – 8,1%

  • Київ – 27,4%

«За даними моніторингу показників вакцинації проти COVID-19, на сьогодні в жодній територіальній громаді області не досягнуто рекомендованих показників вакцинації – 80% населення» – цитує головного державного санітарного лікаря в області Наталію Янко управління інформаційної та внутрішньої політики Волинської ОДА.

Привіт, локдаун?

Така ситуація не може не впливати на «почервоніння» моніторингових показників, на підставі яких влада визначає рівень епіднебезпеки.

Як повідомили в управлінні інформаційної та внутрішньої політики ОДА, віце-губернаторка Волині Людмила Тимощук зазначила: на Волині госпіталізація від перебігу коронавірусної хвороби є однією із найвищих. Така ознака свідчить про важкий перебіг захворювання в осіб, які не були щепленими. Наразі пріоритетною галуззю залишається освіта. Адже у разі введення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки школа закривається на карантин, якщо не щеплено від коронавірусної хвороби 80% її персоналу.

| У Луцьку інтенсифікували вакцинацію педагогів

«Ми усі зацікавлені у тому, щоб лишитися працювати у звичному режимі, а діти щоб мали змогу отримати повноцінні знання безпосередньо у школі, а не під час дистанційного навчання. Тому, не розумію спротиву проти вакцинації. Вона необхідна, щоб не лише зберегти життя людей, а й для того, щоб повноцінно працювали ті чи інші підприємства», - заявила заступниця голови Волинської ОДА.

Поки ж волинські чиновники ведуть мову про «жовту» зону карантину, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю виданню Слово і діло заявив, що Волинь наближається до червоного рівня епіднебезпеки.

«Зараз «рухається» в напрямку червоного рівня епідемічної небезпеки Чернівецька область, потім іде Тернопільська, Волинська, Закарпатська… Хоча в абсолютних цифрах великі показники у Києві, у Харкові, але з розрахунку на 100 тисяч населення все-таки Західна Україна страждає більше. І завантаженість ліжок там більша, і завантаженість ліжок з киснем. Якщо ми побачимо, що буде загроза наднавантаження на систему охорони здоров'я, тоді будемо пропонувати впровадити червоний рівень епідемічної небезпеки в конкретній області», - сказав Ляшко.

У МОЗ сьогодні, 17 вересня, пояснили: при запровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі уже звичні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,

  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,

  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,

  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,

  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,

  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

В «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. 

«Червоний» рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, - більш як 65%;

  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менше ніж 300;

  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - більше ніж 60;

  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) - більш як 20%;

  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом - більш як 50%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ